"Tas notika ļoti strauji." Inspekcija atklāj Jaunbērzes traģēdijas patiesos apstākļus
Piektdien Jaunbērzes pagasta zemnieku saimniecībā remontdarbu laikā no mēslu glabāšanas tvertnes noplūdušas gāzes, kā rezultātā gājuši bojā četri cilvēki, bet vēl trīs cietušie nogādāti slimnīcā.
112
2016. gada 26. jūlijs, 07:39

"Tas notika ļoti strauji." Inspekcija atklāj Jaunbērzes traģēdijas patiesos apstākļus

Jauns.lv

Traģēdija Jaunbērzē notika iesērējuša mēslu vada dēļ, Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" teica Valsts darba inspekcijas (VDI) Zemgales struktūrvienības vadītājs Valdis Dūms.

Viņš pastāstīja, ka bija izsērējis spiedvads no mēslu starpkrātuves uz mēslu glabātuvi. Cilvēki mēģinājuši šo korķi izkustināt, palaižot mēslus pretējā virzienā. Tad noticis tas pats kas notiek atverot silta šampanieša pudeli.

Mēslos sakrājušos gāzu maisījums ar lielu spiedienu milzīgā daudzumā izplūda slēgtajā telpā. Cilvēkiem, kuri tur atradās vairs nebija skābekļa ko elpot, pieļāva Dūms.

Viņš norādīja, ka gāzes pašas par sevi nav indīgas, cilvēki nosmaka dēļ skābekļa trūkuma. Tas noticis ļoti strauji. Pietiekot divu trīs elpas vilcienu un cilvēkam šajā bezskābekļa vidē atslēdzas visas funkcijas.

Speciālists piebilda, ka VDI šajā saimniecībā bija veikusi divas pārbaudes pirms aptuveni pieciem gadiem. Tajās konstatēti pārkāpumi darbinieku apmācībā un risku izvērtēšanā. Sods saimniecībai netika piemērots.

Pietrūkst izpratnes par darba aizsardzību

Daudziem zemnieku saimniecībās strādājošajiem lauksaimniecība ir dzīves veids, kā dēļ nereti izpratne par darba aizsardzības nozīmi ir nepietiekama, intervijā sacīja Valsts Darba inspekcijas vadītāja vietniece Andra Auziņa, komentējot piektdien Jaunbērzes pagasta zemnieku saimniecībā notikušo traģēdiju.

Tomēr zemnieku saimniecību īpašniekiem būtu jāņem vērā, ka brīdī, kad saimniecībā sāk strādāt algoti darbinieki, tā jau ir darba vide, kur ir nepieciešama risku izvērtēšana un darba aizsardzība.

VDI pērn veikusi 156 apsekojumus lauku saimniecībās un aptuveni pusē gadījumu konstatēti pārkāpumi. Pārsvarā tie saistīti ar darba vides risku neizvērtēšanu, konstatētas arī darbinieku apmācības problēmas, kā arī darba likuma pārkāpumi, tostarp nereģistrētā nodarbinātība.

VDI Zemgales struktūrvienības vadītājs Valdis Dūms norādīja, ka VDI rīcībā nav tādu resursu, lai apsekotu situāciju visās zemnieku saimniecībās. Pēc viņa teiktā, pat, ja VDI to tik vien darītu, kā apsekotu zemnieku saimniecības, ar pašreizējiem resursiem to varētu paveikt piecos gados.

Kā ziņots, piektdien Jaunbērzes pagasta zemnieku saimniecībā remontdarbu laikā no mēslu glabāšanas tvertnes noplūdušas gāzes, kā rezultātā gājuši bojā četri cilvēki, bet vēl trīs cietušie nogādāti slimnīcā.

Negadījumā Jaunbērzes zemnieku saimniecībā "Makleri" bojā gājis tās bijušais īpašnieks - 1951.gadā dzimušais Pēteris Maklers, liecina aģentūras LETA rīcībā esošā informācija. Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes priekšnieka palīdze Ieva Sietniece ne noliedza, ne apstiprināja, ka viens no bojāgājušajiem ir saimniecības bijušais īpašnieks, pašreizējā īpašnieka tēvs. Viņa informēja, ka bojāgājušie ir 1951., 1969. un 1989.gadā dzimuši vīrieši, kā arī 1976.gadā dzimusi sieviete.


LETA / Foto: Kristīne Miļūna/LETA, Valsts policija