"RojaL" sāksies jau ceturtdien
Kultūra
2016. gada 26. jūlijs, 13:21

"RojaL" sāksies jau ceturtdien

Jauns.lv

28., 29. un 30.jūlijā piejūras pilsētiņa Roja jau sesto reizi pārvērtīsies par Latvijas kultūras galvaspilsētu – tajā norisināsies kino, mākslas un mūzikas festivāls „RojaL”.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Ar svinīgo atklāšanas pasākumu, ko pavadīs gan „RIX” klavieru kvarteta uzstāšanās, gan šogad pasaules nozīmīgākajā animācijas filmu festivālā godalgotā Indras Sprinģes filma „Awesome Beetle`s Color” – „Joka pēc alfabēts” angliskā versija, kurai arī balsi aizdevis Renārs Kaupers, – Rojas Kultūras centrā pulksten 18:00 šogad sāksies kino, mākslas un mūzikas festivāls „RojaL”. Pulksten 22:00 Strimalā būs skatāmas jaunākās latviešu animācijas filmas pieaugušajiem: vēl viena šī gada Anesī konkursante – Vladimira Leščova filma „Gaidot Jauno gadu”, Kārļa Vītola „Mīnotaurs”, Ginta Zilbaloža „Nedzirdams”, Ivo Brieža „Laiks iet” un Jurģa Krāsona „Kā es atmetu smēķēšanu”. Vakara izskaņā turpat būs skatāma viena no visu laiku slavenākajām dāņu kinolentēm – Oskara nominante „Atmiņas par laulību jeb Dejojošā Rigice” (1989), kuras centrā ir laulāts pāris, kas, no malas skatoties, šķiet pietauvojies miera ostā, taču tā nav. Pulksten 22:15 tiks atklāts Kinokrāns, un tas notiks ar dāņu skandālista Larsa fon Trīra pirms 25 gadiem uzņemto filmu „Eiropa”, kas savulaik saņēma trīs apbalvojumus Kannās.

„RojaL” konkursa pirmā daļa sāksies 22:30 Otrā pusē. Šī gada konkursa programmā par balvām – „Zelta RojaLu”, ko pasniedz žūrija, un „Sudraba RojaLu” – skatītāju simpātiju apliecinājumu, – sacentīsies filmu autori no Latvijas, Lietuvas, Igaunijas, Dānijas un Polijas. Tās uzreiz pēc filmu noskatīšanās analizēs žūrija: kinorežisors Dāvis Sīmanis, Rīgas Starptautiskā kino festivāla radošā direktore Sonora Broka un Baltijas Starptautiskā filmu festivāla direktore Berlīnē Matilde Gudruna. Konkursa otrā daļa būs skatāma 29.jūlijā 22:30 arī Otrā pusē.

29.jūlija rīts sāksies ar dāņu pilnmetrāžas animācijas filmu bērniem „Lielais lācis”, ko izrādīs Rojas Kultūras centrā un kas savulaik nominēta Anesī kā labākā animācijas pilnmetrāžas filma. Pulksten 12:00 – filma pusaudžiem „Karla un Jonass”, kas ir jau trešā filma no režisores Šarlotes Bostupas „Karlas” filmu sērijas. Pulksten 15:00 Rojas pilsētvidē atklās Pētera Sidara personālizstādi „Jūra”. Kā saka autors: „Jūra mani iedvesmoja pirmajiem radošajiem darbiem glezniecībā un citos dažādos materiālos. Jūra ir mans skatupunkts, un es vienmēr esmu priecīgs to redzēt. Un, kad satiekos ar jūru, man ir klusums domāšanai.”

Rojas Kultūras centrā pulksten 18:00 demonstrēs 1971.gadā Ērika Lāča Rīgas Kinostudijā uzņemto mākslas filmu „Meldru mežs” ar Uldi Pūcīti, Ausmu Kantāni, Eduardu Pāvulu, Līgu Liepiņu un Kārli Sebri galvenajās lomās. Pulksten 20:00 Rojas Kultūras centrā notiks koncerts

„Skarbais. Dievi šķais. Rahma ņinovs. Prel ūdijas

(pie klavierēm – Juris Žvikovs, gaismas un videoprojekcijas – Roberts Rubīns).

Strimalā kino seanss sāksies pulksten 22:00 – festivāla „2 Annas” 2015.gada apbalvoto filmu izlase, kas atklāj jaunākās estētiskās tendences un naratīvās struktūras īsfilmu pasaulē un kurā iekļautās filmas pārstāv Baltijas un Ziemeļu valstis, Nīderlandi, Poliju un Krieviju. Latviju pārstāv Edmunda Jansona animācijas filma „Roņu sala”, kas arī bija iekļauta Anesī konkursa skatē. Bet Kinokrānā kinovakars sāksies 22:15 ar Renāra Vimbas debijas filmu „Es esmu šeit”, kas šogad Berlīnes kino festivālā saņēma Kristāla lāci, un vakaru noslēgs viena no visu laiku slavenākajām dāņu kinofilmām – pēc Karenas Bliksenas stāsta motīviem uzņemtā filma „Babetes svētki”, kas ieviesa izmaiņas dažu slavenu restorānu ēdienkartēs un bija pirmā dāņu filma, kas kā labākā ārzemju lente saņēma Oskaru.

recent icon

Jaunākās

popular icon

Populārākās

Arī 30.jūlija rīts sāksies ar filmām pašiem mazākajiem skatītājiem. Dāņu animācijas filma „Degunradzis Otto” apbalvota viena no pasaules nozīmīgākajiem bērnu filmu festivāliem, kas notiek Čikāgā, un seansa sākums – pulksten 10:00 Rojas Kultūras centrā. Pulksten 12:00 – studijas „Atom Art” lielās veiksmes stāsts – seriāla „Lupatiņi” sērijas, ko iemīļojuši kā mazi, tā lieli, un jau pulksten 13:00 turpat notiks animatores Ilzes Ruskas vadītā animācijas meistardarbnīca.

Pulksten 14:00 atklās igauņu keramiķu Urmasa Pukhana un Lauri Kiluska izstādi „Savibraator”, kas ir māla, video un skaņas apvienojums, bet pulksten 15:00 Rojas Kultūras centrā būs iespējams novērtēt Eiropas Kino akadēmijas nominēto īsfilmu programmu. Sestdienas pievakarē – pulksten 18:00 Rojas Kultūras centrā – norisināsies noslēguma ceremonija, un šī gada „RojaL” savu programmu noslēgs ar kino seansu pludmalē. Pirms tā, saulei rietot, ar soloprogrammu „Klusuma skaņas” uzstāsies pasaulslavenā latviešu koklētāja Laima Jansone, un vakaru noslēgs dāņu komēdiju „Olsena banda saniknojas”, kas tapusi pirms 40 gadiem un ne vienam vien raisa nostalģiskas atmiņas.

Karlīna Timofejeva / Foto: rojal.lv