Reizniece-Ozola gatava virzīt Koļegovu VID vadītāja amatam
Finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola tiekas ar VID ģenerāldirektora amata kandidāti Ingu Koļegovu
Politika
2016. gada 26. jūlijs, 17:14

Reizniece-Ozola gatava virzīt Koļegovu VID vadītāja amatam

Jauns.lv

Valsts vides dienesta vadītāja Inga Koļegova piekritusi kandidēt Valsts ieņēmumu dienesta (VID) ģenerāldirektora amatam un finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) ir gatava virzīt viņu apstiprināšanai valdībā.

Tā pēc abu amatpersonu tikšanās informēja finanšu ministre.

Galīgo lēmumu Reizniece-Ozola pieņemšot pēc tam, kad Koļegova būs tikusies ar valdības koalīcijas partijām, kā arī uzņēmēju organizācijām. Tāpat pirms galīgā lēmuma Reizniece-Ozola plāno tikties ar Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS), kurš patlaban devies atvaļinājumā. Premjers uz vienu dienu atgriezīsies no atvaļinājuma nākamnedēļ, 2.augustā.

Reizniece-Ozola cer, ka Koļegova ar partiju un uzņēmēju organizāciju pārstāvjiem tiksies jau šonedēļ.

"Man un Koļegovai sakrīt redzējums par VID nākotni. Koļegova ir sevi pierādījusi kā spēcīga vadītāja, par kuru nav šaubu arī sabiedrībā. VID ir jābūt uzņēmējiem draudzīgai iestādei, un Koļegova to izprot. Ceru, ka šonedēļ Koļegovas kandidatūra saņems uzņēmēju organizāciju atbalstu," sacīja finanšu ministre.

Koļegova norādīja, ka jau ir iepazinusies ar visu publiski pieejamo informāciju par VID, runājusi ar daudziem uzņēmējiem un viņai ir skaidrs arī uzņēmēju redzējums par VID.

"VID ir iesāktas daudzas labas lietas, kuras būtu jāturpina. Veicinot labprātīgu nodokļu maksāšanu, jāstrādā pie tā, lai uzņēmējiem būtu viegli un saprotami nomaksāt nodokļus. Vienlaikus man ir skaidrs, ka uzņēmēji greizi raugās uz nodokļu nemaksātājiem, tāpēc visiem spēkiem jāpastiprina nodokļu nemaksāšanas apkarošana," sacīja Koļegova.

Tāpat Koļegova uzsvēra, ka gadījumā, ja viņa tiks iecelta par VID vadītāju, dienests arvien aktīvāk pārņems ārvalstu ieņēmumu dienestu labo praksi.

Vaicāta par VID iesākto reformu turpināšanu, Koļegova sacīja, ka reforma nav pašmērķis. "Jāsaprot, kas jau ir paveikts un kas traucē VID sasniegt iestādei izvirzītos mērķus," sacīja Koļegova.

Reizniece-Ozola uzsvēra, ka Koļegovai būs divi galvenie uzdevumi nodokļu ieņēmumu palielināšanā - efektīva noziedzības apkarošana un uzņēmējiem draudzīga VID veidošana, ieviešot vienoto kontu, dažādus e-risinājumus, samazinot VID darbinieku tiešos kontaktus ar uzņēmējiem.

"Būs jāturpina arī iesāktās izmaiņas VID struktūrā - Muitas policijas pārvaldes un Finanšu policijas pārvaldes apvienošana, Iekšējās drošības dienesta neatkarības stiprināšana. Šīs izmaiņas nav vienīgās, tiks vērtēts, vai nepieciešamas vēl kādas citas izmaiņas VID struktūrā. Arī cīņa ar negodprātīgajiem VID darbiniekiem vēl ir tikai sākusies," uzsvēra Reizniece-Ozola.

Finanšu ministre piebilda, ka ir svarīgi nevilkt garumā VID jaunā vadītāja iecelšanu. "Ceru, ka VID vadītāja apstiprināšana notiks dažu tuvāko nedēļu laikā," sacīja Reizniece-Ozola.

Kā ziņots, iepriekš izsludinātais konkurss uz VID ģenerāldirektora amatu beidzās bez rezultāta, taču ārpus konkursa šim amatam tika uzrunāta pašreizējā Valsts vides dienesta vadītāja Koļegova, kura nu ir palikusi vienīgā VID vadītāja amata kandidāte.

Valdība šonedēļ un nākamnedēļ vēl nelems par VID vadītāja apstiprināšanu.

Koalīcijas partneri - "Vienotība", nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK - vēl nesteidz paust atbalstu šai kandidatūrai un pēc oficiālas izvirzīšanas, nākamnedēļ, plāno tikties ar Koļegovu.

BNS/Foto: Ieva Čīka/LETA