Pērn Latvijas skolās pieaugusi vardarbība un pasliktinājusies skolēnu drošība
Izglītības iestāžu iekšējās kārtības noteikumos bieži nav noteikta izglītojamā rīcība gadījumā, ja viņš kādas personas rīcībā saskata draudus savai vai citu drošībai.
Sabiedrība
2016. gada 26. jūlijs, 21:55

Pērn Latvijas skolās pieaugusi vardarbība un pasliktinājusies skolēnu drošība

Jauns.lv

Pērn pieaudzis Izglītības kvalitātes valsts dienestā (IKVD) saņemto sūdzību skaits par izglītojamo drošību un vardarbību izglītības iestādēs, liecina IKVD 2015.gada pārskats.

Pēc IKVD apkopotās informācijas, ar izglītojamo drošību un vardarbību 2015.gadā bija saistīti 20,5% no kopējā iesniegumu skaita, bet 2014.gadā tie bija 14,4%. No minētajiem iesniegumiem puse (50,4%) bija par izglītojamo drošību izglītības iestādēs un to organizētajos pasākumos, bet 49,6% par vardarbību izglītības iestādēs.

Veicot drošības pārbaudes izglītības iestādēs, tika konstatēts, ka gandrīz visās vērtētajās izglītības iestādēs ir izstrādāti iekšējās kārtības un drošības noteikumi, kā arī skolēni un vecāki tiek ar tiem iepazīstināti. Gandrīz visās skolās notiek izglītojoši pasākumi par drošību, un ir pieejama informācija par neatliekamo dienestu izsaukšanu un evakuāciju. Turklāt izglītības iestādēs ir noteikti par drošību atbildīgie pedagogi.

Kā negatīvu IKVD atzīst to, ka izglītības iestāžu iekšējās kārtības noteikumos bieži nav noteikta izglītojamā rīcība gadījumā, ja viņš kādas personas rīcībā saskata draudus savai vai citu drošībai. Notiekumos nav norādīta arī izglītības iestādes vadītāja rīcība gadījumos, kad tiek konstatēta fiziska vai emocionāla vardarbība pret izglītojamo.

BNS/Foto: Shutterstock