"Pārnāciet pie mums un nemaksājiet!" – tā kāda neakreditēta apšaubāma augstskola vilina studentus
Topošajiem studentiem jāzina – neakreditētas skolas diplomu vai kredītpunktus neatzīs ne valsts, ne citas, tostarp akreditētas skolas.
Sabiedrība
2016. gada 28. jūlijs, 07:05

"Pārnāciet pie mums un nemaksājiet!" – tā kāda neakreditēta apšaubāma augstskola vilina studentus

Jauns.lv

Lielai daļai vidusskolas beidzēju vasara ir periods, kurā jāsaplāno savas turpmākās izglītošanās gaitas. Taču, izvēloties augstskolu, jābūt maksimāli uzmanīgiem – jāprot atšķirt viltīgs mārketings no faktiem. Daudzsološi teksti, skaļi lozungi par lielajām iespējām un skolas it kā elitāro statusu, taču ne viena tieša vārda par to, ka skolas piedāvātās studiju programmas nav akreditētas – tieši tā sevi internetā pasniedz atsevišķas augstākās izglītības iestādes.

Internetā izlikti veci, nederīgi dokumenti

„Turieties no šīs skolas pa gabalu! Tai neviena programma un neviens virziens nav akreditēts, kas nozīmē, ka diploms netiks atzīts Eiropas Savienības (ES) valstīs, Latviju ieskaitot,” šādi internetā kāda anonīma persona izsakās par Eiropas Tālmācības augstskolu (ETA), atsaucoties uz  Akadēmiskās Informācijas centra (AIC) tīmekļa vietnē atrodamo informāciju.

Tikmēr šādi sevi internetā pozicionē pati skola - „ETA ir privātā augstākās izglītības iestāde, kas īsteno profesionālā bakalaura studiju programmas, sagatavojot konkurētspējīgus, darba tirgū pieprasītus speciālistus.”

Ielūkojoties šīs izglītības iestādes tīmekļa vietnē, redzams, ka piedāvātās studiju programmas tiek aprakstītas, izmantojot novecojušus un nederīgus dokumentus. Tā, piemēram, programmas „Uzņēmējdarbības vadība” sadaļā ievietotajā akreditācijas lapā skaidri norādīts, ka tās termiņš beidzies 2015.gada 17.decembrī. Blakus ievietota arī licence. Tās termiņš „iztecējis” jau 2014.gada 20.oktobrī.

Vilina ar agresīvu reklāmu

Jāpiemin, ka ETA ir cieši saistīta ar EIHSEBA un Latvijas Biznesa koledžu (LBK), taču līdz galam izprast šo trīs iestāžu struktūru un nosaukumu maiņas dēļ šobrīd šķiet neiespējami. Skolas jau 2013.gadā izpelnījās pašu studējošo nopēlumu un mediju uzmanību saistībā ar agresīvo reklāmu un pat atklātiem aicinājumiem pārnākt citās skolās studējošos. ETA joprojām piekopj minēto praksi. Šāds teksts atrodams skolas tīmekļa vietnes „Pārnāc uz ETA” sadaļā: „Līdz 01.08.2016. nāciet uz pirmo, otro vai trešo kursu un studējiet nākamo semestri par brīvu! Visas studiju izmaksas sedz Augstskola. Mēs lūdzam no Jums tikai vienu – studējot pie mums, visu ieskaišu un eksāmenu atzīmēm jābūt ne mazākām par 8 ballēm (8 balles un vairāk). Ņemot vērā, ka 8 un vairāk balles iegūt nav nemaz tik grūti, nāciet un mēģiniet!”

Daļa studentu teic, ka šādi nosacījumi ir shēma, kuras pamatā vīzija: patiesībā realitātē studenti nespēs ilgstoši noturēt šādu līmeni. Proti, lai maksimāli izslēgtu variantu, kurā studējošais tiešām, pamatojoties uz atzīmi, var pieprasīt bezmaksas semestri.

Arī tolaik šim skolu veidojumam bijušas problēmas ar akreditēšanos, turklāt, spriežot pēc studentu teiktā, iestādes tiem melojušas. „Mums visu laiku teica, ka mūsu studiju programma teju tiks akreditēta, taču uzzinājām, ka akreditācijas dokumenti nav pat iesniegti. Bažījamies, ka studiju noslēgumā nevarēsim saņemt diplomus, tāpēc nolēmām no šīs augstskolas izstāties,” 2013.gadā portālam la.lv pastāstīja toreizējā studente Daiga Sulaine.

Skolai konstatēti nopietni trūkumi

Saskaņā ar Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) sniegto 2016.gada informāciju, visiem ETA studiju virzieniem un līdz ar to arī studiju programmām 2015.gadā ir beidzies akreditācijas termiņš.

Kā pastāsta IZM, ETA joprojām cīnās un ir pārsūdzējusi ministrijas Studiju akreditācijas komisijas lēmumus par studiju virzienu neakreditēšanu, taču konstatētie trūkumi esot nopietni. „Augstskolai tika dots laiks trūkumu novēršanai, taču visi trūkumi joprojām nav novērsti. Studiju akreditācijas komisija ir uzsākusi atkārtotu vērtēšanu, ir pieprasīta papildu informācija gan no augstskolas, gan ekspertiem, gan Izglītības kvalitātes dienesta kā arī metodoloģiskas konsultācijas no Latvijas Zinātņu Akadēmijas padomes,” informē ministrijā.

Studentus drīkst uzņemt arī bez akreditācijas

IZM gan atzīst: ja augstskolai ir licence studiju programmas īstenošanai, tā tomēr var turpināt studentu uzņemšanu arī bez akreditācijas un apstiprina, ka ETA licence pašlaik ir spēkā. Ir būtiski saprast atšķirību starp izglītības programmas licenci un akreditāciju. Saskaņā ar Nacionālās izglītības iespēju datubāzi, licence ir obligāts priekšnoteikums, lai varētu sākt īstenot izglītības programmu. Izsniedzot licenci, valsts piešķir tiesības izglītības iestādei īstenot noteiktu izglītības programmu. Savukārt akreditācija ir izglītības programmas vai izglītības iestādes kvalitātes novērtējums.

„Augstskolu likuma 9.pants reglamentē augstskolu un koledžu akreditāciju un tostarp nosaka, ka augstskola vai koledža ir tiesīga izsniegt valstiski atzītus diplomus par attiecīgas studiju programmas apguvi, ja izpildīti šādi nosacījumi: attiecīgā augstskola vai koledža ir akreditēta; attiecīgā studiju programma ir akreditēta; augstskolas satversme vai koledžas nolikums apstiprināts Saeimā vai attiecīgi Ministru kabinetā,” skaidro IZM Komunikācijas nodaļas pārstāve Edīte Olupe. Gadījumā ja augstskola vai koledža nenodrošina akreditācijā norādīto studiju bāzi, informatīvo bāzi, studiju kvalitāti atbilstoši likumā minētajām prasībām, vai augstskolas vai koledžas darbībā ir konstatēti būtiski normatīvo aktu pārkāpumi, izglītības un zinātnes ministram ir tiesības izdot rīkojumu par augstskolas akreditācijas atcelšanu vai anulēšanu.

Cik vērtīgs ir neakreditētas skolas diploms?

IZM apstiprina, ka šāds lēmums nozīmē to, ka skolas izsniegto izglītības dokumentu neatzīs nedz valsts, nedz ES. Turklāt tajā iegūtos kredītpunktus neatzīs citas, tostarp akreditētas skolas. Tieši tik „prestižs” ir dokuments, ar kuru šādu izglītību ieguvušajam jaunietim būs jākonkurē darba tirgū. „Iesakām visiem topošajiem studentiem rūpīgi iepazīties ar informāciju par augstskolu akreditāciju, lai izdarītā izvēle nebūtu jānožēlo,” šādi pie studējošajiem vēršas IZM.

Taču pamatotu neizpratni rada spēkā esošā likumdošana, kas, spriežot pēc konkrētās situācijas, uz izsniegtas licences pamata ļauj izglītības vidē eksistēt pagalam nestabiliem, neskaidriem un šaubīgiem veidojumiem, kuri gadiem jauc prātu topošajiem studentiem, reizēm pat novedot pie finansiāliem zaudējumiem un laika šķiešanas. Kasjauns.lv tā arī neizdevās sazināties ne ar vienu ETA pārstāvi, lai noskaidrotu sīkāku informāciju par skolu un tās vadības viedokli par pašreizējo situāciju .

Izvēloties nākamo skolu, ieteicams ielūkoties Akadēmiskās Informācijas Centra mājaslapā, kurā ir pieejama aktuālākā informācija par akreditētiem studiju virzieniem un programmām .

„Neesi kā Pēteris!” Video-pamācība skolas izvēlei: Kasjauns.lv/Foto/Video: Evija Trifanova/LETA, Aneta Primost/BNS foto, Facebook