Runā Rīga
2016. gada 1. augusts, 16:01

Rīgas Zooloģiskajā dārzā surikatu ģimenei Jurģi! FOTO

Jauns.lv

Pēdējās dienās zoodārza apmeklētāji ir satraukušies, kas noticis ar nerimtīgo darboņu surikatu ģimeni? Un kāpēc tie nav aplūkojami savā smilšu aplokā pie Ķenguru mājas?

Ar prieku varam ziņot, ka ar surikatu ģimenīti viss ir vislabākajā kārtībā! Viņi ir aizņemti ar jaunās mītnes iekštelpu apgūšanu un jau pavisam drīz tie būs gatavi pieņemt apmeklētāju laba vēlējumus jaunajā āra aplokā pie Terārija ēkas.

Jau šo ceturtdien, 4. augustā plkst. 11.00 aicinām uz jaunās surikatu mītnes svinīgu atklāšanu pie Terārija ēkas. Svinīgā pasākuma laikā surikatiem tiks pasniegta īpaša “sālsmaize”, savukārt zoodārza apmeklētāji varēs piedalīties aizraujošā spēlē, nedaudz “iejūtoties surikatu ādā”.

Jaunā surikatu mītne tapusi pateicoties SMScredit.lv, invalīdu un viņu draugu apvienības Apeirons un tērauda konstrukciju karstās cinkošanas meistaru Baltic Zinc Technics atbalstu. Tomēr vislielākā pateicība ir zoodārza apmeklētājiem, jo projekta izmaksu lielākā daļa ir segta no ienākumiem par ieejas biļetēm. Šajā ekspozīcijā ir apkopoti daudzi risinājumi, kas ļauj omulīgi justies gan pašiem iemītniekiem, gan arī visiem apmeklētājiem. Ekspozīcijas veidošanā izmantoti universālā dizaina principi. Tas nozīmē, ka piekļūt surikatu mītnei var arī ar bērnu ratiņiem un ratiņkrēsliem, kā arī apmeklētājus atdalošā siena būvēta no stikla, kas dod iespēju ikvienam pilnvērtīgi izbaudīt zvēriņu dzīves ainas. Savukārt dzīvniekiem ir plašs smilšu laukums, kurā rakņāties un meklēt kādus paslēpušos gardus kukaiņus un to kāpurus, bet vēsākām dienām noderīgas būs sildlampas aploka vidū.

“Terārija ēka ir viena no lielākajām zoodārza ēkām un tā būvēta 1920. gadā. Gadu gaitā vairakkārt tikusi pārbūvēta. Tā kā šīs ēkas dzīvnieku mītnes neatbilda labturības prasībām un cilvēkiem ar bērnu ratiņiem vai ratiņkrēslos nebija iespējams piekļūt pie ēkas un apskatīt tās iemītniekus, 2012. gadā tika uzsākti apjomīgi pārbūves darbi. Vispirms jau tika veikta ērtu piekļūšanas ceļu izbūve, izmantojot universālā dizaina pamatprincipus. Pērn šeit atklājām kalitriksu vasaras mītni, pavasarī jaunu aploku ieguva trompetes degunragputni, bet nu Jurģus piedzīvo surikatu ģimene. Remontdarbi turpinās un Terārija ēkā tiks izveidotas vēl daudzas interesantas, mūsdienīgas un labi pārskatāmas ekspozīcijas, kas būs pieejamas pilnīgi visiem zoodārza apmeklētājiem. Tas kļuvis iespējams, pateicoties invalīdu un viņu draugu apvienības Apeirons atbalstam un vērtīgajiem padomiem,” par padarīto stāsta Rīgas Zoodārza valdes loceklis Edgars Vītols.

"Šodien, svinot Jurģus jaunajai surikatu mītnei, esam klāt vairāku iemeslu dēļ. Jau vairākus gadus SMScredit.lv sniedz savu atbalstu Rīgas zoodārzam - ar mūsu finansiālo atbalstu tika rekonstruēta Kamieļu māja, bet nu ir noslēdzies arī šis projekts. Priecājos, ka ar mūsu atbalstu atraktīvajiem un daudzu mīlētajiem dzīvnieciņiem ir jaunas, daudz piemērotākas un plašākas mājas. Apmeklētājiem tā būs pavisam jauna zoodārza pieredze - sekot līdzi surikatu ikdienas gaitām varēs kā lieli, tā mazi, gan sēžot bērnu ratiņos, gan ratiņkrēslos. Esmu gandarīts, ka mums ir iespēja būt starp tiem, ar kuru palīdzību Rīgas zoodārzs kļūst modernāks un ērtāks ne tikai apmeklētājiem, bet arī tā iemītniekiem," stāsta 4finance izpilddirektors Toms Jurjevs.

Patlaban Rīgas zoodārzā dzīvo 13 surikatu ģimene. Ģimenes galva ir 2008. gadā šeit dzimusī mātīte Undīne. Savukārt tēviņš Jorens dzimis Tallinas Zoodārzā un uz Rīgu atceļojis 2010. gadā. Pāris ir bijis ļoti ražīgs, jo šo gadu gaitā ir dzimuši vairāk nekā 25 mazuļi. Lai ģimene nekļūtu pārāk liela un tajā nesāktos lieki kašķi, pagājušā gadā uz citiem zoodārziem nosūtīti 11 jaunie dzīvnieki – 9 surikati uz Beļģiju un 2 dzīvnieki uz Poliju. Surikatu saimē vairojas tikai bara galvenais pāris, savukārt bērnu aprūpē piedalās visa ģimene.

Dabā surikati dzīvo apmēram 10-15 gadus. Tie sastopami Āfrikas dienvidos. Surikati ir plēsēji, kuru pamatbarība ir kukaiņi. Ēd arī skorpionus, zirnekļus, simtkājus, tūkstoškājus, ķirzakas, čūskas, sīkos zīdītājdzīvniekus, putnu olas un augu barību. Retāk apēd pa sīkam putnam.

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Karlīna Timofejeva / Publicitātes foto

Tēmas