Liepājas muzejs katru augusta ceturtdienu aicina ekskursijā par kūrorta modi
Mode ļoti akcentēti parāda katra laikposma ētikas un dzīvesveida pamatprincipus, ejot roku rokā ar tā laika jaunpienesumiem.
Novadu ziņas
2016. gada 1. augusts, 22:51

Liepājas muzejs katru augusta ceturtdienu aicina ekskursijā par kūrorta modi

Jauns.lv

Katru augusta ceturtdienu plkst. 17.15 Liepājas muzejs, Kūrmājas prospektā 16/18 aicina ikvienu interesentu gida pavadībā apskatīt pasaulē atzītā modes vēsturnieka Aleksandra Vasiļjeva kūrorta modes izstādi “Kūrorts. Mode. Liepāja”.

Ekskursijas laikā būs iespēja vairāk uzzināt par savulaik iecienīto un stilīgo Liepājas kūrortu, kur pat Krievijas imperatora ģimenes locekļi un aristokrāti brauca uzlabot veselību, pieņemt ūdens peldes un baudīt bagāto kultūras dzīves piedāvājumu.

Baltijas jūras piekrastēs kūrorti sāka attīstīties 19. gs. sākumā, kad populāri kļuva Vācijas kūrorti ar saviem minerālūdeņu piedāvājumiem. Liepāju kā peldvietu sāka apmeklēt jau 1810. gadā, bet 1834. gadā izveidoja Merbi privāto peldiestādi ar siltām un aukstām jūras ūdens vannām.

19. gs. sākumā pilsētas ceļvežos atzīts, ka Liepājas piekrastē Baltijas jūras ūdens sastāvs ir lielisks. Liepājas peldu vietas jūras krasts sastāv no smalkas, mīkstas smilts, kas nesatur nepatīkamās jēlu mālu daļas. Gaiss, saule un ūdens ir peldvietas galvenie ārstniecības līdzekļi.

Kūrorts aktīvi attīstījās un jau 1878. gadā sezonas laikā pilsētu apmeklēja ap 1200 peldviesu. Liepājas kūrorta viesu vidū nozīmīgākie bija Krievijas impērijas augstākās personas ar savām pavadošām personām.

19. gs. beigās un 20. gs. sākumā tika uzcelta Kūrmāja - viesnīca ar restorānu, deju zāli, teātra izrāžu un koncertzāli, kas kļuva par populāru atpūtnieku un pilsētnieku izklaides vietu, izveidots Jūrmalas parks - viens no lielākajiem stādītajiem parkiem Latvijā, vasarnīcu rajons un uzcelta grezna Liepājas peldu iestāde. Tas viss veidoja pamatu Liepājas kūrorta attīstībai.

 

Kūrorts ir vieta, kur cilvēki dodas atpūsties, baudīt vasaru, sauli, piejūras gaisu un jūras peldes, kas palīdz atgūt spēkus, veselību ikdienai. Kūrorta apmeklējuma laikā parasti notiek jaunas iepazīšanās, ļaudis dodas uz sabiedriskiem kultūras pasākumiem.

Mode ļoti akcentēti parāda katra laikposma ētikas un dzīvesveida pamatprincipus, ejot roku rokā ar tā laika jaunpienesumiem.

Ekskursija gida pavadībā izstādē “Kūrorts. Mode. Liepāja” sniedz plašāku redzējumu par laika vērtību un modes kopsakarībām no 19. gs. līdz 20. gs. beigām.

Pērkot ieejas biļeti uz izstādi, ekskursija - bezmaksas.

Izstāde “Kūrorts. Mode. Liepāja” Liepājas muzejā apskatāma līdz 28. augustam.


Kasjauns.lv/Publicitātes foto