Sabiedrība
2016. gada 2. augusts, 23:21

Bēgļi pie mums nevar atrast darbu. VIDEO

Jauns.lv

Latvijā nonākušie patvēruma meklētāji arī pēc bēgļa vai alternatīvā statusa saņemšanas atduras pret nesekmīgiem darba meklējumiem. Tā atzīst “Latvijas Sarkanais krusts”, kura darbinieki pilda bēgļu mentoru pienākumus. Kā galveno šķērsli, kas liedz bēgļus iekārtot darbā, Sarkanais krusts min valodas barjeru.

Atbraukušajiem (pierunātajiem, atvestajiem, piekritušajiem) migrantiem pēc statusa saņemšanas Muceniekos jāuzturas 15 diennaktis, ne ilgāk. Taču realitāte ir cita - viņi nevis negrib, bet nespēj aiziet savā dzīvē Latvijā, integrējoties visos līmeņos, tāpēc paliek Muceniekos ilgāk. Pat tie, kas Latvijā ieradušies paši pēc savas vēlmes, apejot tā dēvēto "Junkera plānu" jeb obligāto pārvietošanas plānu, saskaras ar grūtībām iedzīvoties.

Dzīvokli izīrēt neviens negrib, jo lielākoties mitekļu saimnieki prasa pirmo iemaksu - naudu, kādas bēgļiem vēl nav. Darbu arī nevar atrast. Sanāk noslēgtais aplis. Uldis Līkops no "Latvijas Sarkanā krusta" teic, ka "esam skatījušies darbavietas gan Rīgā, gan ārpus Rīgas, bet teikt, ka tas būtu rezultējies ar darba līguma noslēgšanu, nevar".

Darbs Latvijā atrodas bēgļiem, kuri var strādāt kā tulki citiem bēgļiem. Līkops stāsta, ka atbraucēji lielākoties vēlas darīt to, ko darījuši savā mītnes zemē. "Viens ir galdnieks - viņš arī šeit grib būt galdnieks, otrs ir šuvējs - viņš te arī grib šūt, trešais ir direktors, viņš grib būt direktors," nenodarbinātības likstas iezīmē Sarkanajā krustā. Bet vislielākā problēma ir Latvijas likums: likums aizliedz pieņemt darbā cilvēku, ja tam nav nokārtots valsts valodas eksāmens.

Kasjauns.lv jau vēstīja par Zlavi ģimeni no Sīrijas, kuras galva Mahmuds ir augsta līmeņa būvniecības menedžeris ar 30 gadu stāžu un kurš nevēlas un nevar uzturēt savu sievu un meitu no niecīgā 300 eiro bēgļa pabalsta. Dzīve Muceniekos ir zem viņa pierastā līmeņa, un viņš Latvijā ļoti meklē darbu. Starp citu, amizanta nianse. Zinot faktu, ka darba atrašanai ļoti vajadzīga latviešu valodas prasme, Mahmuds uz Kasjauns.lv žurnālista zvaniem smalkā humorā atbildēja: "Ja tu man nezvanītu tik bieži, es ātrāk iemācītos tavu valodu!"

 

Mahmuda Zlavi ģimene, tāpat kā vairākas citas atbraukušo bēgļu ģimenes, ļoti cer uz darba piedāvājumiem.

Vairāk par situāciju skaties LTV "Panorāmas" sižetā:


Kasjauns.lv/Foto: Ekrānuzņēmums no video