Lībiešu svētki, Dziesminieku saiets un Piena svētki Lucavsalā: ko darīt 6. un 7. augustā?
Kultūra
2016. gada 3. augusts, 09:44

Lībiešu svētki, Dziesminieku saiets un Piena svētki Lucavsalā: ko darīt 6. un 7. augustā?

Jauns.lv

Nedēļas nogalē īsts pilsētas svētku birums Vidzemē: Ogrē, Limbažos, Alūksnē, Jaungulbenē un Strenčos. Arī Zemgalē novadu svētki – Bauskā, Dobelē un Skaistkalnē. Uz tiem aicina arī kurzemniekus – Ventspilī. Daudz arī citu brīvdabas svētku – Rīgā Piena svētki un Mūsdienu amatniecības festivāls.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Mazirbē notiek gadskārtējie Lībiešu svētki, Jaunpiebalgā – Dziesminieku saiets, Ratniekos – mūzikas festivāls „Laba daba”, Kurzeme līksmos Talsos, Cēsu pils parkā varēs baudīt operas „Porgijs un Besa” koncertuzvedumu, Preiļos būs Latgales šlāgermūzikas parāde, Liepājas „Pūt, vējiņos” – Kulakova nakts, noslēgsies Salacgrīvas klasiskās mūzikas festivāls, Valmiermuižā svinēs Māras dienu, bet Ādažu lidlaukā noritēs Starptautiskās lidmodeļu sacensības. Tāpat Valmierā sāksies Vasaras teātra festivāls, bet Liepājā – Mākslas forums ar dažādām kultūras perfomancēm un koncertiem. Kasjauns.lv piedāvā brīvdienu atpūtas ceļvedi:

1. Lībiešu svētki

Mazirbē sestdien, 6. augustā, notiks gadskārtējie Lībiešu svētki „Līvi starp zemi un jūru”. Svētku programma:

* pulksten 10.00 - dievkalpojums Mazirbes baznīcā;

* pulksten 12.00 – svētku atklāšana pie Lībiešu tautas nama;

* pulksten 13.00 - gājiens uz jūras malu, vēlējumi Jūras mātei;

* pulksten 14.00- Lībiešu gadagrāmatas 2016 atvēršanas svētki Tautas nama zālē, notikuma īpašais viesis – kino filmu režisors un scenārists Aivars Freimanis;

* pulksten 15.00 –„Dziesmu Dance” ar tautas dziesmām un nostāstiem ciemos nāks Nacionālā teātra aktrise Zane Jančevska un etnomūziķu grupa;

* pulksten 16.30 – igauņu deju rotu Mazirbē veidos Tartu Universitātes tautas deju ansamblis, kas izdejos gan igauņu tautas dejas, gan arī mūsdienu deju kompozīcijas;

* pulksten 18.00 – pasākums „Krietnais līvs starp zemi un jūru”, kas veltīts Jānim Princim, senioram – pirmajam rietumlībiešu kultūras darbiniekam, zvejniekam, jūrniekam un skolotājam, kuram šogad aprit 220. dzimšanas diena. Viņa veikums lībiešu un latviešu kultūrvēsturē, neparastais dzīvesstāsts un personība uzrunās ikvienu svētku dalībnieku un interesentu.

* pulksten 21.00 – uguns rituāls jūras malā „Ar uguni starp zemi un jūru”;

* pulksten 22.00 sāksies zaļumballe kopā ar Zaļā galma kapelu, kas ilgs līdz rītam.

Dienas gaitā notiks radošās darbnīcas, spēles un konkursi kopā ar lībiešu izcelsmes bērnu un jauniešu nometnes „Mierlinkizt” („Jūras putniņi”) dalībniekiem un pedagogiem. Savukārt no pulksten 20.00 Lībiešu tautas nama zālē izrādīs kinorežisora Aivara Freimaņa dokumentālo filmu programmu.

Lībiešu svētki tiks ieskandināti piektdien, 5. augustā, pulksten 20.00 ar Salaspils jauktā kora „Lōja” („Laiva”) koncertu.

Sīkāk internetā:

www.livones.net

.

2. Latvijas Dziesminieku saiets

Šajā nedēļas nogalē – no piektdienas, 5. augustā, līdz svētdienai, 7. augustam, Jaunpiebalgas novada dabas saimniecībā „Lielkrūzes” jau septīto gadu pēc kārtas notiks Latvijas Dziesminieku saiets. Lielkrūzēs sabrauks, sapulcēsies un sanāks dziesminieki un dzejnieki no visas Latvijas. Uz saietu mīļi gaidītā publika no visiem Latvijas novadiem.

Saieta norisēs tiksimies ar Andri Akmentiņu, Alisi Sedolu, Ainaru Virgu, Didzi Šķilu, Dināru Gulbi, Egonu Pičneru, Ēriku Loku, Haraldu Sīmani, Igoru Siliņu, Ilzi Grunti, Kārli Kazāku, Uldi Kākuli, Valdi Atālu, Vari Vētru, Silviju Silavu un daudziem citiem.

* Pulcēšanās sāksies piektdienas, 5. augusta, pēcpusdienā. Trīs saieta svētku dienas iesāks Brīvais mikrofons, kurā aicināti piedalīties visi sevi izdziedāt un izteikt gribošie Neiepazīto dziesminieku koncertā, bet pulksten 22.00 rīkotāji aicina dalībniekus un publiku uz muzikālu „Dainu meditāciju”. Pusnaktī uz 6. augustu Lielkrūžu pakalnos tiks degti sadziedāšanās ugunskuri. Paredzēta sadziedāšanās pie četriem ugunskuriem - Dvēseļu ugunskura, Raimonda Paula dziesmu ugunskura, Tautasdziesmu ugunskura un Ziņģu ugunskura.

* Sestdiena, 6. augusts, saieta dalībniekiem un apmeklētājiem būs darbīga un radošiem piedzīvojumiem bagāta. No pulksten 11.00 līdz 15.00 notiks mūzikas meistarklases. Paralēli muzikālajām aktivitātēm darbošanās risināsies amatnieku radošajās darbnīcās, tostarp biedrība „Gaujas fonds” demonstrēs vienkoču laivas un notiks ari izvizināšanās Lielkrūžu ezerā. No pulksten 15.00 norišu uzmanības centrā atradīsies Neiepazītie dziesminieki, pulksten 17.30 sekos Jaunrades koncerts, bet pulksten 19.00 savu skanējumu sāks saieta Lielkoncerts, pēc kura naktī saieta radošo garīgo lauku ugunsspēkā  aizdedzot svētīs, izgaismos un piepildīs vēl viens no svētku simbolisko dzīļu būtiskajiem notikumiem – Ugunsskulptūras iedegšana. Naktī paredzēts viesu koncerts.

* Lai atkal spēkpilni satiktos ir jāatvadās, ar pateicības vārdiem jāsvētī visi saieta spēka laukā mijiedarbībā pabijušie, ar sirdi jāapskauj, ar dziesmu jāievibrē ceļš uz nākamo tikšanos – Dziesminieku saieta noslēgums sāksies svētdien, 7. augustā. pulksten 12.00.

Biļešu cenas: 15 eiro („Biļešu paradīzes” tīkla; pensionāriem, bērniem līdz 12 gadiem, 1. un 2. grupas invalīdiem – par brīvu.

Sīkāk internetā:

www.saiets.lv

.

Latvijas Dziesminieku saietā

3. Piena svētki Lucavsalā

Sestdien un svētdien, 6. un 7. augustā, Lucavsalā norisināsies kārtējais festivāls „Piena svētki”, kura programmu veidos populārās un klasiskās mūzikas koncerti, cirka izrādes, performances, radošās darbnīcas un spēles. Pasākuma scenogrāfiju veidojis mākslinieks Andris Eglītis, savukārt arhitekte Zane Tetere radījusi īpašu darbnīcu bērniem, kur varēs ne tikai zīmēt, krāsot un veidot, bet arī kāpt un ložņāt. Būs arī dizaina tirdziņš, dažādas atrakcijas un sporta aktivitātes.

Savukārt festivāla muzikālā programma tapusi sadarbībā ar Shipsea (Jānis Šipkēvics, Latvija) un Iļju Lagutenko (grupa „Mumiy Troll”, Krievija). Kā viens no pārsteigumiem gaidāms gadu tūkstoša sākumā populārā instrumentālās mūzikas projekta „Kuba” atkalapvienošanās koncerts pēc desmit gadu pauzes (7. augustā pulksten 23.30). Ansamblis, kura debijas albums „15 Episodes Of Kuba” (2002) izdots Japānā, Krievijā un citviet pasaulē un saņēmis divas Latvijas mūzikas ierakstu gada balvas, šo īpašo koncertu veltīs leģendārajam trompetistam un aranžētājam Gunāram Rozenbergam (1947 – 2009), ar kuru „Kuba” savulaik cieši sadarbojās. Tāpat uz skatuves būs iespēja pieredzēt elektroniskās mūzikas projektus „Buttering Trio” no Izraēlas un „Kito Jempere Live Band” no Krievijas, lietuviešu populāro dziesminieci Alīnu Orlovu, Graham Candy no Jaunzēlandes, latviešu un serbu duetu „Howling Owl”, kā arī vietējos māksliniekus Reini Sējānu un grupu „Franco Franco”.

Laikmetīgā cirka festivāla „Re Rīga!“ ieskaņā ar izrādi „Marathon” uzstāsies franču trupa „Galapiat Cirque” (6. augistā pulksten 21.45 un 7. augustā pulksten 21.30), un skatāms būs arī modernā cirka mākslinieka – muzikanta Aleksandra Veibela (Zviedrija/Spānija) priekšnesumu „Breaking Point” (6. augustā pulksten 20.00 un 7. augustā pulksten 18.00).

Sestdien, 6. augustā, Piena svētku programma sāksies pulksten 15.00, bet, svētdien, 7. augustā – pulksten 14.00. Ieeja festivālā ir bez maksas. Sīkāk internetā: www.facebook.com/pienasvetki.

Franču cirka trupa „Galapiat Cirque”

4. Mūsdienu amatniecības festivāls Brīvdabas muzejā

Rīdzinieki sestdien un svētdien, 5. un 5. augustā, tiek gaidīti arī Latvijas Etnogrāfiskajā brīvdabas muzejā, kur notiks Mūsdienu amatniecības festivāls.

Atšķirībā no etnogrāfiski tradicionālā Gadatirgus jūnijā, augusta festivālā tiek aicināti piedalīsies Latvijas amatnieki, kas strādā ar visdažādākajām metodēm un materiāliem, savos darinājumos apvienojot amata prasmes, tehnoloģiju attīstības un mūsdienu dizaina elementus. Viņu amatniecības izstrādājumi apvieno skaisto ar noderīgo: mākslinieciska patstāvība, amatnieciska varēšana un veikalnieciska gudrība. Festivālā pārstāvētajiem izstrādājumiem reizē jābūt gan spogulim mūsdienu sabiedrības pieprasījumam pēc unikāliem produktiem, gan jāapliecina alternatīvas vienveidīgām masveida ražošanas izpausmēm. Festivālā piedalīsies viesi no Lietuvas, Igaunijas un Ukrainas.

Vienlaikus Brīvdabas muzejā savos svētkos pulcēsies Latvijas mazpilsētu un pagastu amatierteātru kolektīvi no visiem Latvijas novadiem. Iestudējumi tiks rādīti gan ēkās un sētās, gan laukumos un citur.

Festivāla norises abas dienas sāksies pulksten 10.00. Biļešu cenas: 4 eiro, ģimenes biļete – 8,50 eiro, skolēniem – 1,40 eiro, studentiem – 2 eiro, pensionāriem – 2,50 eiro („Biļešu paradīzes” tīklā).

Sīkāk internetā:

www.brivdabasmuzejs.lv

.

5. Ventspils pilsētas svētki

Ventspilī no piektdienas, 5. augusta, līdz svētdienai, 7. augustam, tiek svinēti Pilsētas svētki, kuros ar vērienīgu programmu atzīmēs pilsētas 726. dzimšanas dienu. Pilsētas svētku programma būs aizraujoša un dažādām gaumēm tīkama. Trīs dienu garumā ventspilnieki un viesi varēs aktīvi iesaistīties un baudīt daudzveidīgas svētku norises - svētku gājienu, ziedu paklāju festivālu, garkāju saietu, amatnieku tirdziņu, grāmatu svētkus, spēkavīru čempionātu un citas.

Pilsētas svētku laikā, no 5. līdz 7. augustam, Ostas ielas promenādē norisināsies jau 16. Starptautiskais ziedu paklāju festivāls. To sāks veidot 5. augustā pulksten 9.00. Piektdien un sestdien darbosies svētku gadatirgus. Vēl:

* Piektdien, 5. augustā: pulksten 19:00 - svētku atklāšana Rātslaukumā un kantrī mūzikas piedzīvojumi Piedzīvojumu parkā; pulksten 22.00 - Lielajā laukumā atklās unikāla vācu arhitekta Deivida Kuka projektēto strūklaku „Fregate „Valzivs””, kuras vēsturiskais prototips ir hercoga Jēkaba burinieks. Atklāšanas pasākumā izskanēs speciāli šim notikumam radīts literārs darbs - Andra Akmentiņa dzejolis „Valzivs”, kā arī grupas „MeloM” muzikāls priekšnesums; no pulksten 22.00 - Elektroniskās mūzikas pasākums „Bezmiegs” teātra namā „Jūras vārti” (biļešu cena – 5 eiro);

* Sestdien, 6. augustā: pulksten 11.00 sāksies Svētku gājiens pa Lielo prospektu; no pulksten 12.00 līdz 16.00 – Grāmatu svētki Rātslaukumā; pulksten 13.00 Ventspils lidostā - Baltijas čempionāta posms dragreisā (biļešu cena – 5 eiro, bērniem – 3 eiro); pulksten 13.00 - Frizieru un modes šovs „Jūras orhideja” Dzirnavu laukumā; no pulksten 13.00 līdz 16.00 – Vasaras svinības Lielajā laukumā; pulksten 17.00 - Mazo alus darītāju saiets „Sarkans alus, balta kanna” Livonijas ordeņa pilī; visas dienas garumā – svētku skatuves, lustes un citas aktivitātes Ostas promenādē: vakara programma sāksies pulksten 20.00, tajā uzstāsies Intars Busulis ar „Abonementa orķestri” un Liepājas simfonisko orķestri, bet vienpadsmitos vakarā būs svētku uguņošana; no pulksten 23.00 – Nakts dejas Reņķa dārzā spēlēs „Musiqq”, „Lādezers”. DJ Japānis un citi (biļešu cena: 5 eiro);

Svētdien, 7. augustā: no pulksten 11.00 Ventspils lidostā - Baltijas čempionāta posms dragreisā (biļešu cena – 5 eiro, bērniem – 3 eiro) un Amatu diena Piejūras brīvdabas muzejā; pulksten 17.00 – Bardu koncerts Pārventas estrādē.

Šie ir tikai galvenie Ventspils svētku programmas pasākumi.

Sīkāku informāciju meklējiet internetā:

www.ventspils.lv

.

6. Ogres kūrorta šarms Pilsētas svētkos

Ogrē no ceturtdienas, 4. augusta, līdz svētdienai, 7. augustam svin Pilsētas svētkus. Četru dienu garumā gan pilsētas iedzīvotājiem, gan viesiem būs iespēja baudīt plašu kultūras un sporta programmu, kas šogad apvienota zem nosaukuma „Dzīve ir svētki”. Programmā:

* Piektdien, 5. augustā, iedzīvinot Ogres kā kūrorta pilsētas šarmu, no pulksten 19.00 notiks svētku ieskaņas pasākums Ogres promenādē. Svētkus atklās ar gospeļkora „GG Choir” koncertu. Promenādē darbosies kafejnīcas, spēlēs pūtēju orķestris, būs retro tērpu demonstrējumi, kā arī foto darbnīcas un iespējas piedalīties radošajās un sportiskajās aktivitātēs. Vakara kulminācija no pulksten 21.00 uz Ogres upes plosta uzstāsies koklētāja Laima Jansone kopā ar DJ Monsta un grupu „Coolmans report”. Turpinājumā būs uguns šovs. Koncerta daļa noslēgsies ar nakts uguņošanu pie Līkā tilta. Pēc tam – zaļumballe. Uz šiem pasākumiem iedzīvotāji aicināti ierasties pagājušā gadsimta 20./30. gadu noskaņās raksturīgos tērpos;

* Sestdienas, 6. augusta, rīts iesāksies ar Amatnieku gadatirgu uz Brīvības ielas. Par lustīgu svētku noskaņu rūpēsies Ogres amatierkolektīvi. No pulksten 10.00 laukumā pie Ogres Kultūras centra norisināsies sportiskas aktivitātes. Pulksten 19.00 – svētki gājiens, pēc kura pilsētas estrādē notiks svētku koncerts „Ogrei 88”, kurā uzstāsies grupa „Linga”, Justs, grupa „Colt” ar viesiem, Aija Andrejeva, Ainars Virga, Jānis Drēģeris un citi. Pēc koncerta nakts balle ar grupu „Keksi”.

* Svētdienas, 7. augusta, galvenie notikumi risināsies pilsētas stadionā, kur notiks Sporta spēles.

Pilsētas svētkos visi pasākumi ir bezmaksas.

Sīkāk internetā:

www.ogresnovads.lv

.

7. Svētki arī Limbažos, Alūksnē, Jaungulbenē un Bauskā

Šajā nedēļas nogalē pilsētas svētkus svin arī Limbažos un

* Piektdien un sestdien, 5. un 6.augustā, gadskārtējo pilsētas svētku laikā Limbažos svinēs pilsētas 793. jubileju. Piektdien, 5. augustā, notiks Kultūru karnevāls, svētku gājiens, svētku atklāšana ezermalā (programmā: pašdarbības kolektīvu priekšnesumi, vikingu laivu sacensības, radošās darbnīcas un atrakcijas bērniem, performance uz ūdens) un nakts diskotēka, Sestdien, 6.augusta, svētku dienas moto būs „Sapnis par Limbažiem” un notiks Amatnieku tirgus, sporta aktivitātes un Hanzas svētki (amatnieku darbnīcas, viduslaiku spēles un mūzika, tērpu parāde, bruņinieku cīņas un daudz kas cits). Astoņos vakarā sāksies svētku koncerts un balle „Sapnis par Limbažiem". Sīkāk internetā: www.visitlimbazi.lv.

* No ceturtdienas, 4. augusta, līdz svētdienai, 7. augustam, pilsētas svētki notiek arī Alūksnē. To moto „Iemīlies Alūksnē!”. Piektdienas vakarā svētku atklāšana notiks pie Alūksnes Kultūras centra. Būs gan koncerts un muzikāla uguņošana, gan nakts balle. Sestdien būs tirdziņā „Ar mīlestību radīts", izklaides mazajiem svētku dalībniekiem, koncerts „Kas ir mīlestība?", svētku gājiens „Viss vienos ziedos, vasarā". Koncertos uzstāsies  Mārtiņš Ruskis ar „Ruska nevainīgo Trio”, grupa „Bandmaster” un Toms Grēviņš, „Latvian voices”, Dailes teātra dziedoši aktieri un „Bet bet”, būs arī latviska dziesmu spēle „Muļķe sirds”. Svētdien pulksten 13.00 svētku noslēgumā alūksnieša Laura Amantova vadītais džeza orķestris „Mirāža” kopā ar dziedātāju Andri Ērgli aicinās uz koncertu „Ar mīlestību par mīlestību” Tempļakalna nogāzē. Sīkāk internetā: www.aluksne.lv.

* Sestdien, 6. augustā, 15 kilometrus no Gulbenes – Jaungulbenē tiks svinēti Gulbenes novada svētki. Sestdienas pēcpusdienā un vakarā būs senās spēka un veiklības spēles, Viduslaiku tirgus, latviskie senču rituāli, romantisms mākslā, dzejā un mūzikā, dzīvās teikas, radošās darbnīcas, lāpu gājiens, uzvedums „Barona meitas septiņi sapņi” un nakts balle ar bungu grupu no Katalonijas (Spānija). Sīkāk internetā: www.gulbene.lv.

* 5. Un6. augustā pilsētas svētki notiks ar Bauskā. To moto: „Bauskas smeķis”. Svētku ieskaņas pasākums piektdien, 5.augustā, pulksten 19.00 notiks Saules dārzā pie Plūdoņa pieminekļa, kad Bauskā ar Imanta Kalniņa dziesmu programmu viesosies dziesminiece Austra Pumpure un „Austrasbērni”. Sestdien, 6. Augustā, o rīta - bērnu koncerts Rātslaukumā; pēcpusdienā - Vācijas kamerorķestra koncerts Bauskas pilī, šovs „5 krēsli un 15 cepumi Rātslaukumā, vakarā - kulinārijas šovs, grupas „Neaizmirstulītes”, „Keksi” un Laimja Rācenāja koncerts rātslaukumā, kā arī balle ar grupu „Coco Orchestra”. Sīkāk internetā: www.bauska.lv.

* Pilsētas un novadu svētki nedēļas nogalē notiks arī Strenčos, Skaistkalnē (Kanepenes svētki) un Dobelē (Senās pils svētki).

Alūksnes pilsētas svētki „Iemīlies Alūksnē!”

Svētki „Bauskas smeķis”


Elmārs Barkāns/Foto: Elmārs Barkāns, Anda Straume/poga.lv, ogrenet.lv, Ieva Čīka/LETA, Evija Trifanova/LETA