112
2016. gada 4. augusts, 06:10

Vienaldzības kalngals: kamēr viens cenšas glābt cilvēka dzīvību, citi filmē un fotografē. VIDEO

Jauns.lv

Šokējošs vienaldzības kalngals – tā par pirmdien notikušās avārijas uz Jelgavas apvedceļa aculieciniekiem saka policists Jānis Eglītis, kurš pirmais piesteidzās palīgā cietušajai ģimenei. Kamēr viņš centās atdzīvināt vissmagāk cietušo zēnu, garāmbraucēji notikušo filmēja un pat „labpatikā” uztaurēja.

Diemžēl zēnu neizdevās glābt.

Kasjauns.lv jau rakstīja, ka pirmdien, 1. augusta, pēcpusdienā uz Jelgavas apvedceļa pie pagrieziena uz Ozolniekiem notika traģiska avārija: sadūrās divas automašīnas - autofūre „DAF” un vieglā automašīna „Hyundai”, kurā brauca kāda ģimene no Krievijas. Sadursmē cieta sieviete un viņas divas meitas. Savukārt viņas 11 gadus vecais dēls no gūtajām traumām mira.

Pirmais palīgā piesteidzās Jānis Eglītis, kurš savu sašutumu par garāmbraucošo vienaldzību izteicis savā „Facebook” profilā: „Visi garāmbraucēji filmēja un fotografēja, bet neviens nepiestāja pat, lai apjautātos, vai nepieciešama palīdzība, brīdī, kad zēnu mēģināju noturēt pie dzīvības. Izanalizējiet savus video mājās, iespējams, sniedzu nekvalitatīvu pirmo palīdzību, un varēsiet iemest šeit kādu komentāru par to”.

„Neatkarīgā Rīta Avīze” par Jāņa Eglīša sniegto palīdzību raksta: „Viņš zina, kā sniegt pirmo palīdzību. Zina, kurš cietušais pirmais jāglābj, kuru nedrīkst kustināt, kuru vajag ietīt folijā, ar kuru vajag vienkārši parunāt. Tikai jāsaprot, ka viens cilvēks vienlaikus visu darīt nevar. Var jau būt, ka konkrētajā gadījumā tas nebija izšķiroši. Ātrie ieradās tiešām ātri – sešas minūtes pēc izsaukuma. Atdzīvināt puiku centās divas brigādes. Diemžēl nesekmīgi. Taču pirms tam – šo sešu minūšu laikā salīdzinoši blīvā satiksmē uz Jelgavas apvedceļa atradās tikai viens uz cilvēcisku līdzcietību spējīgs cilvēks”.

„Hyundai” automašīnā braukusi ģimene no Krievijas: 11 gadus vecs zēns, 5 un 11 gadus vecas meitenes kopā ar tēvu un māti. Mazāk cietusī viena no meitenēm, kuru Jānis iesēdināja sildīties savā mašīnā, vēlāk stāstījusi, ka braukuši mājās no atvaļinājuma. Tētis bija noguris. Vienkārši aizmidzis pie stūres.

Kā raksta laikraksts, smagās mašīnas šoferis „vispirms centies raut pa labi uz ceļa nomales pusi, taču vieglā mašīna trajektoriju nemainīja. Tad smagais metis pa kreisi. Tomēr no sadursmes izvairīties nav izdevies”.

Brīdī, kad Eglītis piesteidzies, visi, ieskaitot smagās mašīnas šoferi, bijuši šokā. Tēvs kratījis smagi cietušo puiku un kliedzis, domājot, ka dēls jau miris. Kliegusi arī māte.

Eglītis šoka stāvoklī esošo tēvu pastūmis malā, jo bijis redzams, ka zēnam ir smaga muguras trauma. Viņš vēl krampjos raustījies, ādas krāsa bijusi burtiski zila. Eglītis sācis mākslīgo elpināšanu un sirds masāžu. Meiteni, kura bija vairāk cietusi, viņš neesot atļāvis kustināt, bet apsedzis ar foliju.

Lijis lietus, visi burtiski drebējuši no aukstuma un uztraukuma. Raudājuši, klieguši. Un tad ieradusies pirmā ātrās palīdzības brigāde, pārņemot cietušo glābšanu.

Savukārt šai laikā cilvēki lēnām braukuši garām un aizrautīgi filmējuši. „Vienkārši baiga attieksme,” atzīst Eglītis.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Inga Vītola teic, ka reizēm šādi filmētāji pat traucējot ārstiem darīt viņu darbu, fiziski aizšķērsojot ceļu, un tādējādi radot papildu risku nākamajai nelaimei. Turklāt esot maldīgi domāt – ko tad es, es jau neko neprotu un nekā nevaru palīdzēt. Ārsti arī pa tālruni var soli pa solim diktēt, kā rīkoties, kā sniegt palīdzību, ja vien zvanītājs pats ir adekvāts.

Traģiskā avārija uz Jelgavas apvedceļa Kasjauns.lv/Foto: Twitter