Deputāte Brigmane rosina Rīgas bērnudārzu audzinātājām steidzami palielināt algas
Brigmane rosina Rīgas bērnudārzu pedagogu algas palielināt jau no nākamā mācību gada.
Sabiedrība
2016. gada 4. augusts, 09:59

Deputāte Brigmane rosina Rīgas bērnudārzu audzinātājām steidzami palielināt algas

Jauns.lv

Rīgas bērnudārzu pedagogu algas jāpalielina jau no nākamā mācību gada, uzskata Rīgas domes (RD) partijas "Vienotība" frakcijas deputāte Baiba Brigmane.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Frakcijas referents Edgars Ikstens informēja, ka Brigmane nosūtījusi vēstuli visiem Rīgas pirmsskolas izglītības iestāžu vadītājiem un pedagogiem, kurā aicina viņus atgādināt RD vadībai, ka tā ir atbildīga par pirmsskolām un tās pedagogiem savā administratīvajā teritorijā.

Deputāte atgādina, ka, gatavojot iepriekšējo gadu Rīgas pašvaldības budžetu, vairākkārtīgi iesniegusi priekšlikumu palielināt pirmsskolu pedagogu atalgojumu vidēji par 72 eiro, gadā tam atvēlot 3,5 miljonus eiro, savukārt domes valdošā koalīcija to noraidījusi.

Pēc Ministru kabineta noteikumu par pedagogu algu reformu pieņemšanas, Brigmane un "Vienotības" frakcijas deputāte Sarmīte Ēlerte nosūtīja vēstuli RD priekšsēdētājam Nilam Ušakovam ("Saskaņa") ar lūgumu veikt nepieciešamos aprēķinus, lai palielinātu atalgojumu līdz 680 eiro mēnesī pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogiem. Uz lūgumu reaģēts tikai ar publisku paziņojumu par prasības sniegšanu Satversmes tiesā, bet atbilde uz deputātu vēstuli bija tikai formāla – Ušakovs vien atzinīgi novērtēja deputātu interesi šajā jautājumā.

Lai nodrošinātu pirmsskolas izglītības iestāžu pedagogu atalgojumu 680 eiro apmērā par slodzi no jaunā mācību gada, nepieciešams veikt grozījumus pašvaldības 2016.gada budžetā. Zemais atalgojums ir iemesls gan nepietiekamam pedagogu skaitam, gan vietu trūkumam Rīgas bērnudārzos.

"Vienotības" frakcijas deputāti RD priekšsēdētāja vēlmi saistībā ar pedagogu algām vērsties Satversmes tiesā uzskata par kārtējo viņa skaļo paziņojumu.

Ikstens norādīja, ka patlaban "Vienotības" domes deputātiem nav skaidras nostājas par atbalstu RD priekšsēdētāja iniciatīvai vērsties Satversmes tiesā. Viņš gan arī uzsvēra, ka "skolotāju algu jautājums" bija jārisina jau laicīgi. "Var iet uz Satversmes tiesu un skatīties, kas tiks lemts, tomēr, sākotnēji skatot atalgojuma modeli kā tādu, pirmie provizoriskie skaitļi jau bija zināmi - jau laicīgi varēja sākt   rēķināt , cik līdzekļu būs nepieciešams. Piemēram, vairākas pašvaldības uzreiz jau skaidri pateica, ka nebūs spējīgas to [atalgojuma modeli] atļauties," skaidroja Ikstens.

BNS/Foto: Ieva Čīka/LETA