Jaunā surikatu mītne izmaksājusi 80 000 eiro
Dabā surikati dzīvo apmēram desmit līdz 15 gadus.
Sabiedrība
2016. gada 4. augusts, 18:52

Jaunā surikatu mītne izmaksājusi 80 000 eiro

Jauns.lv

Rīgas zooloģiskā dārza jaunās surikatu mītnes izbūve izmaksājusi aptuveni 80 000 eiro, no kuriem lielākā daļa ir līdzekļi no zoodārza ieņēmumiem, bet atbalstu snieguši arī sadarbības partneri, informēja Zooloģiskā dārza informācijas dienestā.

Terārija ēkā, kur turpmāk atradīsies Surikatu mājvieta, ir izbūvēts arī ziemas mājoklis, kas atbilst surikatu labturības prasībām, un tas ir arī viegli kopjams. Jaunā mājvieta ir ērta gan surikatiem, gan arī zoodārza apmeklētājiem, jo tai var piekļūt gan ar bērnu ratiņiem, gan ratiņkrēsliem. Savukārt izbūvētā stikla siena ļauj pilnvērtīgi izbaudīt zvēriņu dzīves ainas.

Pašiem dzīvniekiem ir pieejams plašs smilšu laukums, kurā rakņāties un meklēt kādus paslēpušos gardus kukaiņus un to kāpurus, bet vēsākām dienām noderīgas būs sildlampas aploka vidū izvietotajā lapenē. Tādējādi rasta iespēja pagarināt surikatu vasaru, lai āra aplokā dzīvnieki varētu rosīties arī rudenī. Savukārt surikatu ģimenes sargam turpmāk būs iespēja uzrāpties uz lapenes jumta, lai pārlūkotu plašo teritoriju.

Surikatu ģimene šodien savas mītnes "sālsmaizes" pasākumā saņēmusi dāvanu - ar miltu tārpiem un granulām pildītus caurumainus kartona cilindrus. Dzīvniekiem vajadzējis ripināt kārbas un krietni nopūlēties, lai tiktu klāt gardumiem.

Tāpat zoodārzs ticis pie dāvanu kartes 2000 eiro vērtībā metāla detaļu cinkošanai.

Zoodārza surikatu ģimenē ir 13 locekļi, un ģimenes galva ir 2008.gadā dzimusī Undīne. Savukārt tēviņš Jorens ir dzimis Tallinas zoodārzā, bet uz Rīgu pārcēlies 2010.gadā. Šo gadu laikā surikatu pārim ir dzimuši 25 mazuļi, no kuriem daudzi ir pārcēlušies uz citu valstu zoodārziem.

Dabā surikati dzīvo apmēram desmit līdz 15 gadus. Tie sastopami Āfrikas dienvidos. Surikati ir plēsēji, kuru pamatbarība ir kukaiņi. Viņi ēd arī skorpionus, zirnekļus, simtkājus, tūkstoškājus, ķirzakas, čūskas, sīkos zīdītājdzīvniekus, putnu olas un augu barību. Retāk apēd pa sīkam putnam.


LETA / Foto: Edijs Pālens/LETA / Publicitātes foto