Premjers: "Igaunija neiesaistīsies sarunās ar Krieviju par sadarbību drošības jomā"
"Man ir vienkāršs ieteikums Krievijai - atrast lidmašīnā transpondera pogu un to ieslēgt," sacīja Igaunijas premjers.
Politika
2016. gada 4. augusts, 22:45

Premjers: "Igaunija neiesaistīsies sarunās ar Krieviju par sadarbību drošības jomā"

Jauns.lv

Igaunija neiesaistīsies atsevišķās sarunās ar Krieviju par drošības jautājumiem, jo uzskata, ka drošības jautājumi ar Krieviju ir jāapspriež visām NATO dalībvalstīm kopā, ceturtdien paziņoja Igaunijas premjerministrs Tāvi Reivass, komentējot Krievijas nosūtītos uzaicinājumus vairākām valstīm apspriest kuģošanas drošību Baltijas jūrā un lidojumu drošību virs tās.

"Protams, mani informēja par vēstuli no Krievijas Aizsardzības ministrijas un tajā izteikto priekšlikumu," preses konferencē Tallinā sacīja Reivass.

Viņš norādīja, ka drošība Baltijas jūras reģionā ir temats, par kuru Igaunija runā jau daudzus gadus.

"Ja Krievijas vēlme palielināt drošību ir patiesa, tad man ir vienkāršs ieteikums - atrast lidmašīnā transpondera pogu un to ieslēgt," sacīja Igaunijas premjers.

Viņš uzsvēra, ka Igaunija neapspriedīs ar Krieviju jautājumus par sadarbību drošības jomā, jo šādus jautājumus Igaunija apspriež kopīgi ar saviem sabiedrotajiem.

Turklāt ne par kādu sadarbību ar Krieviju nevar būt runas, kamēr Krievija agresīvi rīkojas Ukrainā, piebilda Reivass.

Krievijas puse ir izteikusi piedāvājumu rīkot konsultācijas par drošības veicināšanu Baltijas jūras reģionā un šāds priekšlikums tiek vērtēts NATO, apliecināja Latvijas Ārlietu ministrijā. Pēc ierosinājumu izvērtēšanas Krievijas pusei tiks sniegta atbilde, norādīja ministrijā, piebilstot, ka Latvija iestājas par drošību un caurskatāmību Baltijas jūras reģionā, uzsverot, ka visām reģiona valstīm ir jārīkojas atbildīgi.

Aģentūra "Interfax", atsaucoties uz Krievijas aizsardzības ministra vietnieku Anatoliju Antonovu, vēsta, ka uz konsultācijām bez Latvijas uzaicinātas arī Igaunija, Lietuva, Polija, Somija un Zviedrija.

Baltijas jūrā un gaisa telpā virs tās regulāri notiek incidenti starp Krievijas un citu valstu kara kuģiem un lidmašīnām.

BNS / Foto: EPA/LETA