Armēnija vēl nelemj par klasesbiedra slepkavībā apsūdzētā Gabrieļana izdošanu
Armēnijas policija 22.marta rītā plkst.10 Armaviras apgabala Parakaras ciemā aizturēja 1995.gadā dzimušo Latvijas pilsoni Gabrieļanu, kurš kopš 2015.gada 8.jūnija izsludināts meklēšanā saistībā ar slepkavību vainu pastiprinošos apstākļos.
112
2016. gada 6. augusts, 21:01

Armēnija vēl nelemj par klasesbiedra slepkavībā apsūdzētā Gabrieļana izdošanu

Jauns.lv

Armēnija vēl joprojām nav pieņēmusi galīgo lēmumu par 21 gadus vecā Latvijas pilsoņa Arama Gabrieļana, kurš bija izsludināts meklēšanā saistībā ar sava klasesbiedra Kristiāna Čiprusa slepkavību atbildību pastiprinošos apstākļos, izdošanu Latvijai, aģentūrai BNS pastāstīja Ģenerālprokuratūras preses sekretāre Kristīne Sutugina.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņa norādīja, ka Ģenerālprokuratūras Darbības analīzes un vadības departamenta Starptautiskās sadarbības nodaļas prokurore izdošanas lūgumu Armēnijas Tieslietu ministrijai nosūtījusi aprīlī, bet par Gabrieļana izdošanu vēl nav izlemts.

"Izdošanas process no trešajām valstīm saskaņā ar Eiropas Padomes konvenciju var noritēt līdz gadam, bet tad, ja persona nav apcietināta - vēl ilgāk - tas atkarīgs no ārvalsts nacionālās procedūras un pārsūdzības iespējām," aģentūrai BNS iepriekš sacīja Sutugina, norādot, ka tālab ir pāragri runāt par laiku, kad jaunietis varētu tikt nogādāts Latvijā. Viņa sacīja, ka Gabrieļans Latvijā varētu tikt nogādāts, izmantojot aviotransportu.

Jau ziņots, ka Armēnijas policija 22.marta rītā plkst.10 Armaviras apgabala Parakaras ciemā aizturēja 1995.gadā dzimušo Latvijas pilsoni Gabrieļanu, kurš kopš 2015.gada 8.jūnija izsludināts meklēšanā saistībā ar slepkavību vainu pastiprinošos apstākļos. Aizturēšanas dienā Armēnijas Ģenerālprokuratūrai saistībā ar Eiropas Padomes izdošanas konvenciju, ticis izsūtīts personas pagaidu apcietinājuma lūgums.

Gabrieļans tiek apsūdzēts par nepilngadīgā Teikas vidusskolas skolēna Kristiāna Čiprusa slepkavību pirms četriem gadiem.

Pērn 22.aprīlī stājās spēkā spriedums, Gabrieļanu sodot ar desmit gadiem cietumā un kompensāciju cietušajiem - 110 tūkstošiem eiro. Taču šis spriedums palika neizpildīts - kad policija maijā devās to izpildīt, Gabrieļans vairs nebija atrodams.

Savukārt cietusī ģimene vērsās Eiropas Cilvēktiesību tiesā, jo uzskatīja, ka Latvijas valsts nav nodrošinājusi to, ka slepkavam piespriestais sods tiek izpildīts.

Cietušie iepriekš pieļāva, ka Gabrieļans atstājis valsti, jo viņa tēvs ir armēnis un notiesātā radinieki dzīvo Armēnijā. Policija Gabrieļanu izsludināja starptautiskā meklēšanā.

BNS / Foto: Edijs Pālens/LETA

Tēmas