Jau 20 gadu godina Jūrmalas sakoptāko īpašumu saimniekus. FOTO
Konkursam pieteiktos dārzus un pagalmus vērtēja Jūrmalas pilsētas domes izveidotā komisija, kuras sastāvā ir arī pilsētas galvenā dārzniece un ainavu arhitekts.
Novadu ziņas
2016. gada 8. augusts, 16:59

Jau 20 gadu godina Jūrmalas sakoptāko īpašumu saimniekus. FOTO

Jauns.lv

Piektdien, 5. augustā, Horna dārzā Jūrmalā tika sveikti ikgadējā konkursa “Jūrmalas sakoptākais īpašums 2016” laureāti. Šogad aprit 20 gadu kopš konkursa pirmsākumiem Jūrmalas pilsētā. Par skaistas un sakoptas vides radīšanu kūrortpilsētā čaklākajiem privātmāju saimniekiem, iestāžu, viesu namu un daudzdzīvokļu namu teritoriju apsaimniekotājiem pateicās Jūrmalas pilsētas dome, pasniedzot Goda rakstus un pateicības balvas.

“Šo divdesmit gadu laikā konkursa nozīme skaistas pilsētvides veidošanā un katra saimnieka ieguldītais darbs savas teritorijas iekopšanā ir nenovērtējams. Skaisti iekoptie dārzi un pagalmi, ziedošās puķudobes un apzaļumotie balkoni ir vistiešākā mūsu pilsētas vizītkarte, kas priecē gan mūs pašus, gan mūsu pilsētas viesus. Izsaku vislielāko pateicību visiem, kas ieguldījuši darbu, lai radītu tik harmonisku vidi savos dārzos, tā papildinot kūrortpilsētas ainavu daudzveidību,” pasniedzot balvas sakoptāko īpašumu saimniekiem sacīja Jūrmalas pilsētas domes priekšsēdētāja vietniece un konkursa komisijas priekšsēdētāja Rita Sproģe.  

Jūrmalas pilsētas Pilsētsaimniecības un labiekārtošanas nodaļas galvenā dārzniece Ingrīda Griķe uzsvēra, ka šo gadu laikā ne tikai Jūrmala, bet arī tās pilsētas dārzi, to saimnieki un veidotāji ir ļoti mainījušies. “Dārzi kļuvuši daudz pārdomātāki, ar interesantiem risinājumiem un plānojumiem, jūtama profesionāļu piesaiste. Viens no lielākajiem pārsteigumiem ir jaunie dārzi, kas tapuši pēdējo gadu laikā, un prieks par to saimniekiem, kas savu izloloto īpašumu parāda publiski. Īpašs prieks, ka apskatot jūrmalnieku dārzus, var redzēt tās puķu šķirnes un augu kompozīcijas, kuras veidojam pilsētvidē,” vērtē I. Griķe.

Šogad konkursā kopumā tika pieteikti 36 īpašumi, kuru veikums tika vērtēts piecās grupās – individuālās dzīvojamās mājas, daudzdzīvokļu nami, izglītības iestādes, iestāžu un organizāciju grupa, kā arī viesnīcu, viesu namu un apartamentu ēkas.

 

Individuālo dzīvojamo māju grupā konkursam bija pieteikti 19 īpašumi, konkursa komisija godalgu „2016. gada Jūrmalas sakoptākais īpašums” piešķīra pieciem pretendentiem: Caunu ielā 10, Jēkabpils ielā 6, Alejas ielā 16, Braslas ielā 1, Mazajā dzirnavu ielā 6 un Edinburgas prospektā 91.

Daudzdzīvokļu māju grupā pateicības rakstus konkursa komisija piešķīra diviem pretendentiem Baznīcas ielā 26 un Amatas ielā 1.

Izglītības iestāžu grupā par 2016. gada Jūrmalas sakoptāko īpašumu konkursa komisija atzina pirmsskolas izglītības iestādi "Austras koks".

Iestāžu un organizāciju grupā godalgu „2016. gada Jūrmalas sakoptākais īpašums” saņēma “Veselības un sociālās aprūpes centrs Sloka”.

Viesnīcas, viesu namu un apartamentu ēku grupā godalgu „2016. gada Jūrmalas sakoptākais īpašums” saņēma divi pretendenti: apartamenti “Livia” Smilšu ielā 10 un apartamentu ēkas “Sky Garden” Asaru prospektā 53 un 57, ko apsaimnieko SIA “Labo namu aģentūra”.

Tāpat tika sumināti godalgas “Jūrmalas paraugdārzs” ieguvēji, kas iepriekšējos gados jau saņēmuši pilsētas atzinību par rūpēm, teritorijas kopšanu un daiļdārzu veidošanu vairāku gadu garumā.

Apskatot konkursam pieteiktos īpašumus, konkursa komisija vērtēja pirmo iespaidu, kādu rada apskatāmais objekts un tā apkārtne, ēku ārējo izskatu, celiņu un laukumu sakoptību, apstādījumu saskaņotību, mazās arhitektūras formas dārzā, labiekārtojuma un apstādījumu dažādību, to piemērotību vietai, savstarpējo saderību u.c. aspektus, kas veido īpašuma kopskatu.

Konkursam pieteiktos dārzus un pagalmus vērtēja Jūrmalas pilsētas domes izveidotā komisija, kuras sastāvā ir arī pilsētas galvenā dārzniece un ainavu arhitekts.

Pirmais konkurss “Jūrmalas sakoptākais īpašums” notika 1996. gada Ķemeros. Konkursa aizsācēji un iniciatori bija jūrmalnieki Mārtiņš Stulpiņš un Voldemārs Štegmanis.


Karlīna Timofejeva / Publicitātes foto