Rasnačs sola cīnīties par līdzekļiem tiesu darbinieku atalgojumam. VIDEO
Tiesu darbinieku atalgojuma palielināšanai vajadzīgi 10 miljoni eiro .
Sabiedrība
2016. gada 9. augusts, 12:30

Rasnačs sola cīnīties par līdzekļiem tiesu darbinieku atalgojumam. VIDEO

Jauns.lv

Tieslietu ministrs Dzintars Rasnačs (VL-TB/LNNK) sola valdībā cīnīties par līdzekļu piešķiršanu tiesu darbinieku atalgojuma palielināšanai.

Ministrs šodien ieradās pie piketa dalībniekiem iepretim Ministru kabineta, kuri bija sapulcējušies, lai pievērstu valdības uzmanību algas paaugstināšanas jautājumiem. Rasnačs atgādināja, ka jau 2015.gadā Tieslietu ministrijai izdevās panākt 7% palielinājumu tiesu darbinieku atalgojumam, piebilstot, ka tas, protams, nebija pietiekami.

Tāpat Rasnačs skaidroja, ka aprīlī notika tikšanās, kuras laikā tika panākta vienošanās, ka daļu no nepieciešamajiem līdzekļiem ministrija meklēs no iekšējiem resursiem, bet daļu Finanšu ministrija no budžeta ienākumiem. "Viss izšķirsies nākamnedēļ," piebilda tieslietu ministrs.

Vēl ministrs piebilda, ka līdzīga situācija attiecībā uz atalgojumu ir arī Ieslodzījuma vietu pārvaldes un jo sevišķi Valsts probācijas dienesta darbiniekiem, Rasnačam norādot, ka viņš cīnīsies par nepieciešamo līdzekļu piešķiršanu.

Tiesu darbinieku atalgojuma palielināšanai nepieciešami desmit miljoni eiro, šodien žurnālistiem sacīja Latvijas Tiesu sistēmas un tiesību aizsardzības iestāžu darbinieku arodbiedrības vadītājs Ēriks Pūle.

Viņš skaidroja, ka sociālā dialoga rezultātā panākta vienošanās, ka šī nepieciešamā summa atalgojuma palielināšanai tiks piešķirta trīs gadu laikā.

"Šodien esam šeit pulcējušies, lai pievērstu politiķu un sabiedrības uzmanību, ka tiesu darbinieki netiek pienācīgi novērtēti, lai gan viņi ir izglītoti, augsti kvalificēti juristi, kuri ļoti daudz strādā," komentēja arodbiedrības vadītājs. Viņš sacīja, ka patlaban tiesu tulki pēc nodokļu samaksas saņem 390 eiro, savukārt privātajā sfērā viņiem ir iespēja nopelnīt pat divas reizes vairāk. Savukārt tiesneša palīgs saņem tikai virs 500 eiro.

Piešķirtā summa - desmit miljoni eiro - trīs gadu laikā veidos tādu atalgojumu, kāds patiesībā jau patlaban ir noteikts likumā, piebilda Pūle.

Kā ziņots, Tieslietu ministrija 2017.gada jaunajām politikas iniciatīvām ir pieprasījusi 13,7 miljonus eiro. No 2017.gada paredzēta konkurētspējīga atalgojuma nodrošināšana tiesu darbiniekiem, fiziskās apsardzes nepārtrauktības nodrošināšana tiesās un Rīgas tiesu apgabala tiesu arhīva centralizācija.


LETA / Foto: ekrānuzņēmums no video