Satrakojies migrantu pūlis uzbrūk latviešu šofera Valda mašīnai. VIDEO
„Paldies Kalē bēgļiem,” sarkastiski savā feisbuka profilā izsakās Valdis. Viņa automašīnai uzbrucis bariņš migrantu.
Sabiedrība
2016. gada 10. augusts, 07:01

Satrakojies migrantu pūlis uzbrūk latviešu šofera Valda mašīnai. VIDEO

Jauns.lv

Braucot cauri Kalē pilsētai Francijā, par upuri uzbrukumam nesen kļuvis latviešu šoferis Valdis Graumanis. Ceļā uz pilsētas ostu, viņa kravas furgonu ielencis nelegālo migrantu pūlis un meties to izdemolēt.

Francijas ostas pilsētas Kalē vārds medijos pārsvarā izskan saistībā ar tās teritorijā izveidojušos migrantu nometni jeb tā dēvētajiem Kalē „džungļiem” – apjomīgu telšu pilsētiņu, kurā izmitinājušies nelegālie migranti no Tuvo Austrumu un Āfrikas valstīm. Valdim kā kravu pārvadātājam nākas regulāri braukt cauri šai pilsētai, un viņa stāstītais atklāj teju vai prātam neaptveramu ainu – nelegālie imigranti uz Francijas šosejām nemitīgi rīko diversijas, dedzina un masveidā uzbrūk automašīnām, izlaupot to kravas.

Telšu pilsētiņas smaka jūtama pa gabalu

Valdis, gluži tāpat kā citi šoferi, zina teikt, ka par tuvošanos nelegālo migrantu „džungļiem” visupirms liecina briesmīga smirdoņa. „Mēnesī kādas divas reizes nākas braukt pa šo maršrutu. Tās nometnes smaku var sajust jau pa gabalu – kā zināms, viņi tur dzīvo bez normālām tualetēm. Man tiešām nav skaidrs, kā tāda nometne Francijā var ilgstoši pastāvēt,” neizpratnē ir Valdis. Atsaucoties uz to, ko vairākkārt redzējis pa sava auto logu, viņš stāsta par bezgalīgu, noslēgtu sistēmu, kurā piedalās Kalē migranti un vietējās varas iestādes. Atbildīgās instances mēģina celt žogus, taču migranti tajos izgriež caurumus pie pirmās izdevības. Pēcāk tās pašas labotāju brigādes liek ielāpus, un aplis turpinās.

Uzbrukumi atgādina viduslaiku kara taktiku

Taču nedalītu uzmanību migranti atvēl garām braucošajām automašīnām. Kā zināms, Kalē teritorijā atrodas gan osta ar prāmi, gan arī iebrauktuve Lamanša tunelī. Abas šīs vietas ir starptautiski nozīmīgi transporta mezgli, kas ļauj ātri šķērsot 23 kilometrus garo Lamanša šaurumu un nonākt Lielbritānijā – nepieciešams vien adekvāts transports.

Latviešu šofera aprakstītie uzbrukumi, kuru laikā migranti mēģina iekļūt „Francija-Lielbritānija” maršruta kravas automašīnās, ļoti atgādina viduslaiku kauju un blokāžu metodes – ugunskuri uz ceļa, šķēršļi, un viltīga „ienaidnieka” ielenkšana, tikai šoreiz cietokšņa sienu vietā uzbrucēji rāpjas virsū fūru kravas nodalījumiem. „Tas notika aptuveni astoņus kilometrus pirms vietas, kur šoseja nogriežas uz Kalē ostu. Šo cilvēku stratēģija ir visai agresīva, viņi uz šosejas veido šķēršļus – tiek samesti koki, atkritumi un daudz kas cits. Bieži vien tos arī aizdedzina. Smagie kravas auto šādiem šķēršļiem vienkārši triecas cauri, riskējot ar bojājumiem, taču ar vieglajiem auto to izdarīt nav viegli. Ja apstājas vieglā automašīna, fūre arīdzan netiek uz priekšu, jo vieglajam jau nevar vienkārši pārbraukt pāri,” stāsta Valdis. Vīrs ir redzējis kā nelegālie migranti metas virsū apturētai kravas automašīnai. Rāpjas uz tās jumta, pārgriež kravas nodalījuma pārsegu un izlaupa to, vai ielec tajā ar mērķi nepamanīti šķērsot Eirotuneli, kas ved uz Lielbritāniju.

  Baisi kadri no Francijas – autovadītājiem tumsā uzbrūk migranti:

Ap 200 migrantiem tumsā uzbrūk automašīnai

Šī gada 5.augustā par upuri tādai taktikai kļuva arī Valdis. „Tajā vakarā viņi šādi apturēja kādas piecas vai sešas automašīnas. Es biju priekšgalā. Redzēju, kā daži izbrauc cauri ar sasistiem logiem un, kad pienāca mana kārta, man bija pāris sekundes laika, lai izlemtu, ko darīt – stāties malā vai braukt cauri. Domāju, redzot aptuveni 200 agresīvi noskaņotu cilvēku pūli ielencam jūsu transportlīdzekli, ikvienu pārņemtu pamatotas un cilvēciskas bailes. Nolēmu, ka nestāšos un nekāpšu ārā. Braucu cauri un dabūju sitienu pa mašīnas priekšējo stiklu, kurš saplaisāja tā, ka caur to knapi varēja redzēt ceļu,” tāvakara notikumus Francijā atceras Valdis. Viņaprāt, migranti šādi dauza automašīnas, lai izlādētu dusmas un atriebtos par to, ka tās nav apstājušās pie viņu izliktajiem šķēršļiem. Pats šoferis, par spīti bailēm un apjukumam, laimīgā kārtā pamanījies tikt cauri bez miesas bojājumiem.

Neredz iemeslu vērsties Francijas policijā

Piecus kilometrus tālāk Valdis pamanījis policiju. Viņš pauž sašutumu un neizpratni par to, kā tik tuvu likumsargu postenim var regulāri notikt tādi uzbrukumi, kas apdraud gan pieredzējušus tālbraucējus, gan arī vietējos iedzīvotājus. Situācija un migrantu aktivitāte liek secināt, ka,  braucot pa šo maršrutu, jebkuram autovadītājam jārēķinās ar risku otrā galā izbraukt ar izdauzītiem logiem. „Pie policijas ekipāžas ievēroju, ka daudzi šoferi piestājuši ar sadauzītiem stikliem. Es Francijas policijai nesūdzējos – neticu, ka tas dotu man kaut kādu tūlītēju labumu,” spriež Valdis. Sasisto stiklu viņš nomainīja pats saviem spēkiem, no savas kabatas samaksājot 140 britu mārciņas.

   

Kasjauns.lv/Foto/Video: Valda Graumaņa personīgais arhīvs, Facebook, Youtube