Premjeram jauna versija par Koļegovas brāļa "aizturēšanu"
VID premjeram sniedza jaunu skaidrojumu par notikušo un zināms, ka nedz automašīna, nedz Koļegovas brālis nav aizturēti.
Sabiedrība
2016. gada 10. augusts, 12:20

Premjeram jauna versija par Koļegovas brāļa "aizturēšanu"

Jauns.lv

[Ziņa papildināta ar VID komentāru plkst.13.19] Valdības vadītājs Māris Kučinskis (ZZS) saņēmis jaunu skaidrojumu par to, kas īsti noticis ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) vadītājas amata kandidātes Ingas Koļegovas brāļa vai viņa automašīnas aizturēšanu. Kā zināms, otrdien preses konferencē Kučinskis paziņojis, ka uz Latvijas robežas aizturēta Koļegovas brāļa automašīna.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā Kasjauns.lv trešdienas rītā norādīja Kučinska preses sekretārs Andrejs Vaivars, Ministru prezidents no VID saņēmis jaunu skaidrojumu, proti, šī brīža informācija liecina, ka lidostā "Rīga" aizturēta Koļegovas brāļa Imanta Zudāna uzņēmumam "Molport" sūtīta aviokrava.

VID skaidrojums premjeram liecina, ka krava aizturēta plānveida pārbaužu rezultātā.

Tikmēr VID Sabiedrisko attiecību daļā norāda, ka, saskaņā ar likumu, dienesta darbiniekiem ir aizliegts izpaust par nodokļu maksātāju jebkādu informāciju, kas ierēdnim vai darbiniekam kļuvusi zināma, pildot dienesta pienākumus, tāpēc VID nav tiesīgs nedz apstiprināt, nedz noliegt izskanējušo informāciju.

Vienlaikus VID tomēr norāda, ka 8. un 9.augustā Lidostas muitas kontroles punktā, pamatojoties uz muitas riska vadības sistēmā uzrādītajiem riskiem, tika veikta muitas dokumentārā kontrole vairākiem pasta sūtījumiem, kuros atradās preces ar noteiktu kombinētās nomenklatūras preču kodu.

Muitas dokumentārā kontrole tiek veikta visiem pasta sūtījumiem, kuros atrodas šāda veida preces, pilnīgi neatkarīgi no šo sūtījumu nosūtītāja, saņēmēja vai kādiem citiem kritērijiem. Muitas dokumentārā kontrole tiek veikta normatīvajos aktos noteiktajā kārtībā un tās laikā tiek pārbaudīts, vai preces pavaddokumentos ir visi nepieciešami sertifikāti, vai precei ir piemērots atbilstošais muitas kods u.c. prasību ievērošana,

Latvijā ir vairāki uzņēmumi, kuri importē preces ar šādu kombinētās nomenklatūras preču kodu, norāda VID.

"VID atkārtoti vērš uzmanību, ka, veicot tam noteiktos uzdevumus un pienākumus, tas konsekventi ievēro Latvijas Republikas un Eiropas Savienības likumos un normatīvajos aktos noteikto. Jebkādus uzraudzības un kontroles pasākumus nodokļu un muitas jomā VID veic, balstoties uz rūpīgi izstrādātām riska analīzes sistēmām un kvalificētu darbinieku profesionālo pieredzi un zināšanām. Tādējādi ir pilnīgi nepieņemami un nepamatoti jebkādi apgalvojumi par iespējamo politisko ietekmi uz iestādes rīcību vai lēmumiem," teikts presei izplatītajā paziņojumā.

Kā ziņots, "Vienotības" iebildumu dēļ valdība otrdien uz nedēļu atlika Valsts vides dienesta vadītājas Koļegovas apstiprināšanu VID ģenerāldirektora amatā.

Kučinskis vēlāk preses konferencē paziņoja, ka uz Latvijas robežas aizturēta Koļegovas brāļa automašīna. Premjers to uzskata kā pierādījumu, kas apliecina viņa rīcībā esošo informāciju par VID "shēmām un struktūrām", kuras nevēlas vadītāju, kas mainītu iestādi. Tāpat esot cilvēki arī partijā "Vienotība", kuri nevēlas VID reformas. Savukārt Reizniece-Ozola norādīja, ka VID vadītāja amata kandidātes automašīnas aizturēšana ir spiediens uz ģimeni.

VID gan noliedza, ka kāda no tā struktūrvienībām būtu aizturējusi Koļegovas brālim piederošā uzņēmuma "Molport" automašīnu, sīkākus komentārus nesniedzot. Līdz ar to šobrīd nav zināms, vai ir veikta kāda cita aizturēšana saistībā ar Koļegovas brāli.

Vēlāk plašsaziņas līdzekļiem izsūtītā paziņojumā VID arī uzsver, ka kategoriski noraida izteiktos pārmetumus par centieniem izmantot dienesta rīcībā esošos resursus, lai ietekmētu dienesta vadības izvēli.


Kasjauns.lv/LETA/Foto: Ieva Čīka/LETA