"Vienotība" aicinās premjeru skaidrot publiskos izteikumus pret partiju
Ministru prezidents Māris Kučinskis.
Politika
2016. gada 10. augusts, 17:55

"Vienotība" aicinās premjeru skaidrot publiskos izteikumus pret partiju

Jauns.lv

Partija "Vienotība" pauž neizpratni par Ministru prezidenta Māra Kučinska publiskajiem izteikumiem "Vienotībai". "Vienotība" jebkādus šādus pārmetumus kategoriski noraida un nākamās nedēļas Sadarbības padomes sēdē aicinās Kučinski skaidrot viņa izteikumus, aicinot premjeru tos atsaukt.

VIENOTĪBA uzsver, ka ir koalīcijas partneris, kurš ir gatavs un ieinteresēts konstruktīvi strādāt Māra Kučinska vadītās valdības sastāvā un aizstāvēt valsts un sabiedrības intereses.

VIENOTĪBA ir ieinteresēta Valsts ieņēmumu dienesta (VID) veiktspējas, autoritātes kā arī sabiedrības uzticēšanās VID stiprināšanā. Šībrīža situācijā īpaši svarīgi ir arī nodrošināt, ka tiek turpinātas reformas VID, kuru rezultātā ievērojami uzlabojusies nodokļu iekasējamība. Ar nožēlu secinām, ka šobrīd pēc finanšu ministres ierosinājuma valdības vadītājs ir gatavs virzīt apstiprināšanai VID ģenerāldirektora amatā personu, kuras personīgo finanšu darījumu necaurskatāmība rada pamatotas bažas par viņas atbilstību ieņemamajam amatam, norāda VIENOTĪBA.

VIENOTĪBAS tikšanās laikā ar VID ģenerāldirektora amata kandidāti Ingu Koļegovu atklājās būtiskas pretrunas starp kandidātes skaidrojumiem un publiskajos reģistros pieejamo informāciju par SIA “Pallogs” dividenžu izmaksām, jo publiski pieejamie SIA “Pallogs” dalībnieku sapulču lēmumi paredz peļņu nesadalīt. Ņemot vērā šīs neatbilstības, VIENOTĪBA ir lūgusi lēmumu par Koļegovas apstiprināšanu VID ģenerāldirektora amatā atlikt par nedēļu un lūgt šīs nedēļas laikā VID steidzamības kārtā veikt tematisko pārbaudi, noskaidrojot likumisko pamatu un kārtību, tai skaitā nodokļu nomaksas pierādījumus, kādā Koļegova ir saņēmusi amatpersonas deklarācijā norādītās dividendes no SIA “Pallogs”.

Tāpat VIENOTĪBAI nav pieņemams necaurskatāmais un sasteigtais process, kādā VID vadītāja amatā tiek virzīta Koļegova. Publiski pieejamā informācija apliecina, ka VID ģenerāldirektora pienākumu izpildītājas Daces Pelēkās vadībā spēj pilnvērtīgi veikt visas dienestam noteiktās funkcijas, par ko liecina nodokļu iekasējamības rādītāju pieaugums par vairāk nekā 5% pret tautsaimniecības ekonomisko izaugsmi 2,1% IKP.

Šajā situācijā steigai nākamā VID vadītāja virzīšanā nav pamata. Tik augstas amatpersonas izraudzīšanās procesam jābūt pārdomātam, valsts interesēm atbilstošam un sabiedrībai saprotamam. Politiski atbildīgi esošajā situācijā būtu jauna konkursa izsludināšana uz vakanto VID ģenerāldirektora amatu, nosakot jaunus kritērijus un nodrošinot plašākas sabiedrības iesaisti šajā procesā, uzskata VIENOTĪBA.

Karlīna Timofejeva / Foto: Ieva Čīka/LETA