Brigmanis: "Dace Pelēkā būtu viena no labākajām VID vadītājām"
ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis labvēlīgi aprakstījis VID pašreizējās vadītājas vietnieces Daces Pelēkās atbilstību VID vadītāja amatam.
Viedokļi
2016. gada 11. augusts, 15:42

Brigmanis: "Dace Pelēkā būtu viena no labākajām VID vadītājām"

Jauns.lv

Trešdien raidījumā “Rīta Panorāma” ZZS frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis labvēlīgi aprakstījis VID pašreizējās vadītājas vietnieces Daces Pelēkās atbilstību VID vadītāja amatam. Viņa jau iepriekš minēta kā viens no iespējamajiem kandidātiem augstajam amatam, turklāt Pelēko atbalsta gan valdība, gan uzņēmēji - tirgotāji, rūpnieki un lauksaimnieki.

Rīta raidījumā Brigmanis skaidroja: “Viena no labākajām VID vadītājām būtu Dace Pelēkā, viņa ir pieredzējis cilvēks un ilgu laiku bijusi vietniece.” Ceturtdien no rīta Pelēkā intervijā Latvijas Radio sacīja - ja viņa tiktu uzrunāta VID vadītāja amatam, viņa neizslēgtu iespēju to apsvērt, taču amata uzņemšanās rūpīgi jāizvērtē. Turklāt līdz šim viņa vēl neesot uzrunāta no valdības puses.

Atbalsts šai kandidātei ir arī valdības sociālo partneru vidū. Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) viceprezidente Lienīte Caune uzskata, ka Pelēkā būtu vislabākā iespējamā kandidatūra VID vadītājas amatam. Viņa komentē: “Labāku izeju no šīs situācijas neredzu. Pelēkā ir cilvēks, kas nostrādājis Valsts ieņēmumu dienestā principā visu savu apzinīgo mūžu, turklāt to vada ļoti veiksmīgi. Ja viņa ir izteikusi vēlēšanos kandidēt uz amatu, valdībai šī vēlēšanās ir jāņem vērā. Mans atbalsts viņai nav pat apspriežams, jo labāku kandidatūru nevaru iedomāties.”

LTRK Padomes priekšsēdētājs Aigars Rostovskis uzsver, ka VID vadītāja izvēle ir valdības un Finanšu ministrijas atbildība un uzdevums, taču, lai novērtētu Pelēkās iespējamo kandidatūru, nepieciešams tikties ar viņu un uzzināt viņas plānus galvenajās valsts attīstības jomās. Savukārt Ārvalstu investoru padomes vadītāja Zlata Elksniņa-Žaščirinska uzskata, ka Pelēkā ir sevi pierādījusi, strādājot VID.

Edgars Treibergs, Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes (LOSP) valdes priekšsēdētājs, par kandidāti arī izsakās ļoti atzinīgi. Viņš saka: “Esmu ar abām rokām par. Tas ir gudrākais lēmums, kāds pēdējā laikā pieņemts.” Treibergs Pelēko raksturo kā cilvēku, kuram ir atbalsts gan lauksaimniecībā, gan citās jomās, turklāt no lauksaimnieku puses Pelēkās darbība vērtēta ļoti pozitīvi. Viņš uzsver, ka kandidātes virzīšanas gadījumā nepieciešams ļaut viņai darboties un veicināt ēnu ekonomikas samazināšanos.

Jau ziņots, ka līdzšinējā VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone savu amatu atstāja jūnija beigās, bet konkurss uz viņas amatu noslēdzās bez rezultātiem, tāpēc tika nolemts, ka VID vadītājs jāmeklē valsts pārvaldē bez konkursa. Līdz šim visplašāk izskanējis Valsts vides dienesta vadītājas Ingas Koļegovas vārds, taču viņas biogrāfijā atklāti notikumi, kas likuši apšaubīt viņas atbilstību amata prasībām.

Karlīna Timofejeva / Foto: LETA / Edijs Pālens/LETA