Iedēstīti Rīgai dāvinātie valriekstu koki
Runā Rīga
2016. gada 11. augusts, 19:02

Iedēstīti Rīgai dāvinātie valriekstu koki

Jauns.lv

Piektdien, 12.augustā, plkst.11.00 Rīgas svētku ieskaņā Daugavmalas gājēju promenādē Ķengaragā (Maskavas iela 430, Mazjumpravmuiža) notiks pasākums sakarā ar Šveices dabas atbalstītāja Šahverdi Ahadova (Shahverdi Ahadov) Rīgai dāvinātajiem valriekstu kokiem.

Pasākumā piedalīsies Rīgas pilsētas izpilddirektora p.i., Pārdaugavas izpilddirekcijas izpilddirektors Valērijs Koķis, Austrumu izpilddirekcijas izpilddirektora vietnieks Uldis Blicavs, SIA “Rīgas meži” valdes loceklis U.Zommers, kā arī Šahverdi Ahadovs un Šveices vēstniecības pārstāve. Pēc pasākuma amatpersonas apmeklēs Ēbelmuižas parku Ziepniekkalnā, kurā šopavasar arīdzan tika iestādīti pilsētai dāvinātie valriekstu koki.

Katrā Daugavas krastā aprīlī tika iestādīti pieci Š.Ahadova dāvinātie „Franquette“  šķirnes valriekstu koku stādi, kā arī trīs Juglans regia vietējie Latvijas kloni. 2016. gadā aprit 25 gadi, kopš Šveice kā viena no pirmajām Eiropas valstīm atzina atjaunoto Latvijas neatkarību, un saistībā ar šo notikumu šveicietis nolēma Rīgai uzdāvināt desmit augstvērtīgus valriekstu koku stādus. Abos parkos pie valriekstu kokiem tiks iesprausta piemiņas plāksnīte ar uzrakstu latviešu un angļu valodā: “Šie valriekstu koki (Juglans regia) ir šveiciešu dabas atbalstītāja Šahverdi Ahadova dāvinājums, miera simbols, godinot Šveices un Latvijas diplomātiskās attiecības un sadarbību”.

Š.Ahadovs jau kopš 2009. gada no pamatdarba brīvajā laikā īsteno dažādus dabas un ainavas veicināšanai veltītus projektus, un viens no tiem ir valriekstu koku audzēšanas veicināšanas projekts Eiropas valstīs. Šveicieša idejai atsaukušās vairākas pilsētas un privātpersonas ne tikai Šveicē, bet arī Austrijā, Vācijā un Francijā, kur iestādīti jau vairāk nekā 5000 kociņi. 2015. gadā Š. Ahadovs savā vides projektā pirmo reizi izlēma iesaistīt Austrumeiropas un Baltijas valstis, un š.g. pavasarī vairāki valriekstu kociņi tika iestādīti gan Rīgas, gan Viļņas parkos.


Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Karlīna Timofejeva / Foto: LETA