Pārsteidzoša romantika: tilts Alūksnē priecē ar iespaidīgu gaismas un mūzikas saspēli. VIDEO. FOTO
Viena no šī gada labākajām inženierbūvēm – Tempļakalna ielas gājēju tilts pāri Alūksnes ezeram – ieguvusi krāšņu rotu: brīvdienās ik apaļā stundā pilsētniekus un tūristus uz tā priecē savdabīga gaismas un mūzikas saspēle.
Novadu ziņas
2016. gada 12. augusts, 05:55

Pārsteidzoša romantika: tilts Alūksnē priecē ar iespaidīgu gaismas un mūzikas saspēli. VIDEO. FOTO

Jauns.lv

Alūksnē nesen atklātais Tempļkalna gājēju tilts pilsētniekus un tūristus ik stundu priecē ar krāšņu gaismas un mūzikas perfomanci. Tā kā Alūksnes ezers, viduslaiku pilsdrupas un vēsturiskais Tempļkalns ir populāri tūristu apskates objekti, šovasar tur viesojas vairāki tūkstoši ceļotāju.

Alūksnē izbūvētais gājēju tilts pāri Alūksnes ezeram, kas savieno Pilssalu ar Kapsētas pussalu priecē ne tikai tūristus, bet tas ieguvis arī profesionāļu atzinību - saņēmis 2. vietu konkursā „Gada labākā būve 2015” nominācijā „Inženierbūve” un  3. vietu konkursā „Latvijas Būvniecības Gada balva” nominācijā „Jaunā inženierbūve”.

Darbdienās mūzika Alūksnes iedzīvotājus un viesus šajā apkārtnē tūrisma sezonas laikā priecēs katras apaļas stundas sākumā, laika posmā no pulksten 12.00 līdz 14.00, un sākot no 19.00 līdz 1.00. Romantiskās melodijas tiek atskaņotas 15 minūšu garumā, bet brīvdienās visas dienas garumā – no pulksten 12.00 līdz 19.00. Vakara tumšajās stundās, kad ieslēdzas tilta apgaismojums, tas pielāgosies plūstošajam mūzikas skanējumam, tādejādi veidojot romantisku skaņas un gaismas performanci.

Uz turieni var doties ne tikai apjūsmot jauno Tempļkalna gājēju tiltu, bet 11. Latvijas lielāko – Alūksnes ezeru, senās viduslaiku pilsdrupas un, protams, arī leģendām apvīto Tempļkalnu.

 

Kāds sens nostāsts vēsta, ka pēc Templiešu ordeņa likvidēšanas 1307. gadā tā bagātības no Francijas kuģos tika pārvestas uz Livoniju, arī uz Alūksni. Un daļa no bagātībām varētu atrasties tieši kaut kur Alūksnes Tempļkalnā.

Vienlaikus Alūksnes viduslaiku pils dienvidu torņa apkārtnē jau otro vasaru pēc kārtas norisinās arheoloģiskās izpētes darbi. Tajos jau atrasti dažādi vēsturiski vērtīgi priekšmeti, pārsvarā no 17. gadsimta. Pilsdrupu teritorijā izpētes darbi norit salīdzinoši sarežģīti, jo atšķirībā no senkapiem zemes slānī līdz ar monētām un citiem priekšmetiem ir arī pils mūra elementi – akmeņi un ķieģeļi. Bet arī tos arheologi kārto atsevišķi, jo tie noderēs pie torņa konservācijas un atjaunošanas. Runājot par šī gada atradumiem, jāmin dzīvnieku kauli, dažādu laiku monētas, no kurām senākās ir no 16. - 17. gadsimta.

Kādas sajūtas raisa gaismas un mūzikas perfomance uz Tempļkalna gājēju tilta un kā norit arheoloģiskie izrakumi Alūksnes pilsdrupās, skatieties videosižetos.

Gaismas un mūzikas perfomance uz Tempļakalna gājēju tilta Jaunais tilts uz Pilssalu Alūksnes pilsdrupās notiek arheoloģiskās izpētes darbi Kasjauns.lv/Foto: Sintija Zandersone/LETA/Video: LTV Ziņas

Tēmas