Vasara beigusies. Karstuma vairs nebūs, apstiprina meteorologi
Uz sauļošanos pludmalē un bezrūpīgu plunčošanos jūrā vairs cerēt nevaram – vasara beigusies, un rudens atnāks ātrāk, nekā mēs gribētu.
Sabiedrība
2016. gada 12. augusts, 07:02

Vasara beigusies. Karstuma vairs nebūs, apstiprina meteorologi

Jauns.lv

Šogad meteoroloģiskā vasara ir beigusies neierasti agri – par divām nedēļām ātrāk nekā parasts. Ceturtdien, 10. augustā, šovasar pirmo reizi diennakts vidējā temperatūras jau bija zem plus 15 grādiem. Ja vairākas dienas temperatūra ir stabili zem plus 15, tiek uzskatīts, ka meteoroloģiskā vasara ir beigusies.

Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra Hidrometeoroloģisko prognožu daļas vadītāja Laura Krūmiņa Kasjauns.lv teica: „Sinoptiķi uzskata, ka Latvijā meteoroloģiskā vasara beidzas tad, kad diennakts vidējā temperatūra ir zem plus 15 grādiem. 10. augustā pirmo reizi šovasar temperatūra bija zem plus 15 grādiem – plus 14,6 grādi.

Tas nozīmē, ka meteoroloģiskā vasara pie mums beigsies krietni agrāk nekā ierasts. Parasti tas notiek augusta pēdējā dekādē – ap 27. datumu, bet jūras piekrastē meteoroloģiskā vasara beidzas kaut kur septembra pirmajās dienās.

Turpmāk diennakts vidēja temperatūra vairs nebūs augstāka par plus 15 grādiem. Piekrastes rajonos gan varētu būt siltāk, tur dienā temperatūra var sasniegt plus 15 – 20 grādus, bet ne vairāk. Vien dažreiz, atsevišķas vietās piekrastes rajonos temperatūra varētu būt virs plus 20.

Bet vasaras svelmes vairs nebūs, būs salīdzinoši dzestrs. Gaidāmas arī pirmās salnas, bet tās būs lokālas, zemākās vietās un skars tikai zemes virskārtu, salnas nebūs globālas. Piemēram, Saulkrastos, Salacgrīvā no tām nevajadzētu baidīties. Salnas būs ziemeļaustrumu, austrumu rajonos, bet ne plašās teritorijās. Katrā ziņā nevaram teikt, ka tagad stabili temperatūra būs zem nulles grādiem”.

Arī laika ziņu vecis un meteorologs Toms Bricis „Twitter” kontā ierakstījis: „Pastāv neliela iespēja, ka piektdienas rītā vietām būs pirmā salna. Var gadīties, ka beidzas arī meteoroloģiskā vasara”.

 

Arī laika vērotājs Vilis Bukšs no Viļakas novērojis, ka viss liecina par rudens tuvošanos. Par to, piemēram, liecina tas, ka aizlidojušas svīres. Parasti viņas dodas prom ap augusta vidu, bet šomēnes tās jau pazuda ap 3., 4. augustu. „Viņas droši vien sajuta, ka tuvojas vēsāks laiks, un aizlaidās. Par to, ka rudens būs garš un mitrs liecina arī tas, ka jau sāk dzeltēt koku lapas. Piemēram, bērziem no apakšas lapas jau sāk dzeltēt”.

10. augusts pēc senlatviešu kalendāra bija Labrenča diena un šajā dienā Dieviņš akā jau iemeta aukstuma akmeni, saka Bukšs. Pirmo reizi tas notika Jēkabos – 25. jūlijā, un trešo reizi tas būs Bērtuļos - 24. augustā. Viss liecina, ka melnā rudens strīpa dabā jau ievilkta.

Bukšs stāsta, ka savulaik vecmāmiņa viņam teikusi, ka Labrenčos jāsāk dedzināt skali vai petrolejas lapa, lai vakaros nebūtu tik tumši un nemājīgi, jo sākas rudens. Šis padoms noderot arī šodien. Tomēr par to, ka saulīte debesīs pazudīs gan vēl nav jāsatraucas. Saulains laiks paredzams gan ap Bērtuļiem, gan pirms Miķeļiem – no 22. līdz 29. Septembrim. Tomēr oktobrī jau būs īsts slapjdraņķis – oktobra otrajā pusē jau sagaidāms slapjš sniegs, prognozē Bukšs.

Elmārs Barkāns/Foto: Evija Trifanova/LETA