Veselības ministrei Čakšai vajag 70 miljonus, lai varētu "apdzēst ugunsgrēkus nozarē"
Veselības ministre: "Ugunsgrēku apdzēšanai" nozarē nākamgad ir nepieciešami 70 miljoni eiro.
Sabiedrība
2016. gada 16. augusts, 08:27

Veselības ministrei Čakšai vajag 70 miljonus, lai varētu "apdzēst ugunsgrēkus nozarē"

Jauns.lv

70 miljoni eiro ir summa, kas nākamgad veselības nozarei ir ļoti nepieciešama, lai varētu "apdzēst ugunsgrēkus", šorīt intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā "Rīta panorāma" pauda veselības ministre Anda Čakša.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viņa atgādināja, ka, atbalstot veselības aprūpes finansēšanas modeļa variantu, kurš paredz 1% no sociālajām iemaksām novirzīt veselības aprūpei, nozare praktiski iegūtu papildu 70 miljonus eiro.

Ministre gan pauda, ka ne jau nozares finansēšanas modelis kā tāds mainītu situāciju, bet gan tas, vai no kopējā budžeta tiks novirzītas lielākas summas veselībai.

Viņa arī atzina, ka bez papildus naudas veselības aprūpes sistēmā ir nepieciešamas daudzas iekšējas izmaiņas.

9.augustā valdība diskusiju rezultātā vienojās par nākamā gada budžeta fiskālās telpas apmēru - 70 miljoniem eiro. Taču tagad ministrijām būs jāvienojas par tām prioritātēm, kurām šo finansējumu novirzīt, toreiz norādīja Kučinskis. Viņš arī piebilda, ka fiskālajā telpā nav ietverts papildu finansējums izglītībai 27 miljonu eiro apmērā un veselības nozarei 35 miljonu eiro apmērā.

Savukārt 12.augustā pēc tikšanās ar tiesībsargu Juri Jansonu, veselības ministre žurnālistiem norādīja, ka Veselības ministrija (VM) ir izstrādājusi plānu un iesniegusi pieprasījumu par vēl papildu 41 miljona eiro piešķiršanu veselības aprūpei, lai mazinātu rindas pie speciālistiem un uz izmeklējumiem. "Jautājums par prioritātēm, vai tam atradīsies līdzekļi vai nē," sacīja Čakša.

Tikmēr Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) šorīt intervijā Latvijas Radio teica, ka rindu mazināšanai veselības aprūpē nākamā gada budžetā paredzēs vēl 10 miljonus eiro. Viņš norādīja, ka jau pašlaik ir lēmums par 35 miljonu piešķiršanu veselības aprūpei. Vēl 10 miljoni eiro tiks rindu mazināšanai, lai var uzsākt reformas, piebilda Kučinskis.

Papildus VM gatavojas prezentēt valdībā nozares finansēšanas variantus, aizstāvot to variantu, kurš neparedz kopējo nodokļu sloga pieaugumu, tomēr prasa daļu no sociālā nodokļa novirzīt veselībai, teikts konceptuālā ziņojuma kopsavilkumā "Par Latvijas veselības aprūpes sistēmas finansēšanas modeļa maiņu".

Līdz ar to, lai nepalielinātu kopējo nodokļu slogu, šis finansēšanas modelis paredz pakāpeniski samazināt darba devēja valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas (VSAOI) likmes. Piemēram, 2017.gadā likme tiktu samazināta no 23,59% uz 22,59%, 2018.gadā - no 22,59% uz 21,59%.

Paralēli tiktu ieviestas "veselības obligātas iemaksas". 2017.gadā šīs iemaksas būtu 1% apmērā, 2018.gadā - 2% apmērā un 2019.gadā - 3% apmērā. "Veselības obligāto iemaksu" apliekamais objekts ir tāds pats kā VSAOI, skaidro VM un norāda, ka iemaksas tiktu ieskaitītas pamatbudžetā.

LETA/Foto: Ieva Makare/LETA