Sabiedrība
2016. gada 16. augusts, 14:33

Inteliģentais sīriešu bēglis Mahmuds Latvijā ticis pie laba darba

Jauns.lv

Jūlijā unikālā reportāžā rakstījām par Mahmuda Zlavi ģimeni, kura, bēgot no kara Sīrijā, nonāca Latvijā. Kasjauns.lv aicināja vietējos uzņēmējus izskatīt iespējas pieņemt darbā pieredzējušo augsta līmeņa menedžeri Mahmudu, kas arī vainagojās panākumiem. Latvijā Mahmuds pavadījis vien nepilnus trīs mēnešus, taču jau saņēmis ļoti labu darba piedāvājumu starptautiskā uzņēmumā.

Pirmo reizi Latvijā patvēruma meklētājs no Sīrijas Mahmuds Zlavi, kurš kopā ar ģimeni pie mums ieradās šā gada jūnijā, vakar, 15.augustā, publiski parakstīja nodomu protokolu ar potenciālo darba devēju – vietējo tranzītbiznesa kompāniju SIA „W.E.E.S.A.” Parakstītais nodomu protokols paredz darba attiecību uzsākšanu tiklīdz Mahmuds saņems bēgļa vai alternatīvā statusu un nokārto visus dokumentus.

Novērtē bēgļa pieredzi un izglītību

Darba piedāvājumu Mahmudam izteikusi kompānija SIA „W.E.E.S.A.”. Tās vadība informē, ka par sīriešu bēgli uzzinājusi no Kasjauns.lv, kad plaši aprakstījām Mahmuda un viņa ģimenes dzīvesstāstu. „Mahmuds Zlavi ir izglītots un profesionāls būvniecības menedžeris ar 30 gadu pieredzi vadošos amatos starptautiskās kompānijās, turklāt brīvi pārvalda angļu un arābu valodas. Tieši šīs kompetences piesaistīja potenciālā darba devēja uzmanību, aicinot patvēruma meklētāju uz darba interviju, kas noslēdzās ar abu pušu savstarpēju ieinteresētību pārskatāmā nākotnē uzsākt darba attiecības,” oficiālā ziņojumā informē kompānijas pārstāvji. Savulaik savā dzimtenē Mahmuds piederēja pārtikušajam slānim, bet šeit viņam "draudēja" smieklīgs bēgļa pabalsts, par kuru vīrietim būtu neiespējami uzturēt sievu, meitu un sevi pašu pienācīgā līmenī.

Latvija rāda piemēru visai ES

Kā izteicās potenciālais darba devējs, SIA „W.E.E.S.A.” valdes loceklis Gulams Gulami, Mahmuda zināšanas, pieredze un valodu prasmes tranzītbiznesa uzņēmumos ir ļoti pieprasītas. „Kad ieraudzīju Mahmuda CV – uzreiz sapratu, ka viņam ir liela pieredze darba organizēšanas procesu vadībā starptautiskās kompānijās, īpaši naftas un gāzes uzņēmumos, kas ir viens no mūsu biznesa virzieniem, tāpēc uzreiz atradām kopīgu valodu. Vēl viens aspekts – arī es kara dēļ biju spiests pamest savu dzimteni un doties uz pilnīgi svešu zemi, tāpēc ļoti labi saprotu Mahmuda šī brīža sajūtas. Es ceru, ka arī citi uzņēmēji iesaistīsies un palīdzēs patvēruma meklētājiem integrēties sabiedrībā. Šādā veidā Latvija rāda piemēru visai Eiropas Savienībai,” izsakās Gulami.

Uzņēmēji interesējas par bēgļu nodarbināšanu

Svinīgā nodomu protokola parakstīšanā klāt bija arī „Latvijas Sarkanais Krusts”, kas visā Eiropā palīdz patvēruma meklētājiem un bēgļiem. „Jau kopš aprīļa mēs patvēruma meklētājiem nodrošinām sociālo darbinieku un sociālo mentoru pakalpojumu, palīdzot viņiem integrēties sabiedrībā. Patīkami, ka pēdējā laikā arī uzņēmēji izrāda lielāku interesi par iespējām nodarbināt patvēruma meklētājus. Ceram, ka parakstītais nodomu protokols īstenosies arī reālās darba attiecībās, kas būtu kā piemērs gan Latvijas uzņēmējiem, gan arī patvēruma meklētājiem.

Paldies visiem, kas izrāda interesi palīdzēt. Sadarbojoties valsts un nevalstiskajām institūcijām, kā arī privātpersonām, iespējams efektīvāk nodrošināt nepieciešamo palīdzību,” stāsta biedrības starptautisko un sabiedrisko attiecību programmas vadītāja Agnese Trofimova.

Mahmuds steidz apgūt latviešu valodu

Pats Mahmuds Kasjauns.lv apgalvo, ka viens no viņa primārajiem mērķiem pašreizējā brīdī ir latviešu valodas apgūšana. Valsts valoda, viņaprāt, ir viens no laimīgas dzīves priekšnosacījumiem: „Šobrīd Latvija ir mājas manai ģimenei, tāpēc cenšos vairāk iepazīt Latviju un iemācīties valodu. Vēlos uzsvērt, ka neesmu ieradies šeit, lai dzīvotu uz valsts pabalstiem, bet gan strādāt. Uzskatu, ka veiksmīgai dzīvei šeit ir divi priekšnosacījumi – valodas apguve un darbs. Šobrīd intensīvi apgūstu valodu un ceru, ka pēc visu dokumentu saņemšanas es varēšu īstenot arī otro priekšnosacījumu,” saka Mahmuds Zlavi.

Eksperti atzinīgi novērtē uzņēmuma iniciatīvu

SIA „W.E.E.S.A.” iniciatīvu atzinīgi novērtēja arī Latvijas Universitātes Ekonomikas un vadības fakultātes profesors Andris Deniņš: „Bēgļu jautājums ir ļoti svarīgs un, manuprāt, deputāti pagaidām to nav kārtīgi izvērtējuši. Neuzskatu, ka mums būtu jāpārņem ES izstrādātā sistēma, bet jāveido pašiem savs patvēruma meklētāju integrācijas modelis. Patīkami, ka Zlavi kungs ciena mūsu valsts kultūru un aktīvi apgūst arī latviešu valodu. Tieši cieņa pret Latviju ir spēcīgs priekšnoteikums, lai viņš spētu izveidot un attīstīt karjeru šeit.”

Savukārt Saeimas deputāts un Eiropas lietu komisijas loceklis Valdis Kalnozols (ZZS) savos izteikumos bija skarbāks: „No vienas puses Eiropas Savienības politiku saistībā ar patvēruma meklētājiem vērtēju neviennozīmīgi, bet no otras puses,neuzskatu, ka valsts robežām jābūt slēgtām. Man ļoti simpatizē Kanādas politika, kur katru gadījumu un potenciālo darba meklētāju vērtē atsevišķi. Piemēram, Saeimas deputāts Hosams Abu Meri ir lielisks piemērs kā integrēties sabiedrībā un realizēt veiksmīgu karjeru.”

Kasjauns.lv/Foto: Edijs Pālens/LETA, publicitātes foto, Rojs Maizītis