Muceniekos nogādāti 13 patvēruma meklētāji no Sīrijas
Patvēruma meklētāju centrā Muceniekos pievienojušās vēl četras ģimenes no Sīrijas.
Sabiedrība
2016. gada 16. augusts, 18:19

Muceniekos nogādāti 13 patvēruma meklētāji no Sīrijas

Jauns.lv

Eiropas Savienības pārvietošanas programmā šodien uz Latviju no Grieķijas pārceltas 13 personas, kam nepieciešama starptautiskā aizsardzība, tajā skaitā pieci pirmsskolas vecuma bērni, informēja Pilsonības un migrācijas lietu pārvalde (PMLP).

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Uz Latviju otrdien pārceltās četras ģimenes ir no Sīrijas, patlaban tās atrodas patvēruma meklētāju centrā Muceniekos.

Pārceltās personas strādājušas izglītības, tirdzniecības, inženierzinātņu un viesmīlības jomās. Personas savos pieteikumos ir norādījušas arābu, angļu, kurmandži un krievu valodas zināšanas.

Jau ziņots, ka atbilstoši starptautiski noteiktajām procedūrām un Patvēruma likuma prasībām tūlīt pēc ierašanās Latvijā Valsts robežsardzes amatpersonas pieņem pārvietoto personu iesniegumus un iepazīstina patvēruma meklētājus ar tiesībām un pienākumiem patvēruma procedūras laikā.

Nākamajās dienās Valsts robežsardzes amatpersonas turpinās strādāt ar patvēruma meklētājiem un veiks nepieciešamo dokumentu sagatavošanu, lai lietas materiālus varētu nodot PMLP turpmākam darbam un lēmumu pieņemšanai par bēgļa vai alternatīvā statusa piešķiršanu.

Latvija Eiropas Savienības pārvietošanas programmas ietvaros jau uzņēmusi 69 personas.

Pirmās ģimenes ieradās februāra sākumā, un pirmajā kārtā Latvijā nogādātajiem ārvalstniekiem - vīram un sievai no Eritrejas, kā arī ģimenei no Sīrijas - vīram, sievai un diviem nepilngadīgajiem bērniem - PMLP nolēmusi piešķirt alternatīvo statusu.

Nesen PMLP nolēmusi piešķirt bēgļa un alternatīvo statusu arī 17 Irākas, Sīrijas un Eritrejas iedzīvotājiem.

Valsts pērn apņēmās divu gadu laikā uz Latviju pārvietot 531 patvēruma meklētāju. Lielākā daļa būtu no Eiropas Savienības valstīm - Grieķijas un Itālijas -, taču 50 cilvēkus nepieciešams pārvietot no trešajām valstīm - šobrīd tas notiek no Turcijas.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA