112
2016. gada 17. augusts, 16:55

Ģimenes atpūta Bauskā izvēršas trillerī – bērniem jānoskatās, kā svešs suns metas virsū tēvam. FOTO. VIDEO

Jauns.lv

Rīdzinieks Toms ar ģimeni 14.augustā devās uz savu lauku īpašumu Bauskā, taču cerētās atpūtas vietā nācās piedzīvot šausmas, kas atstājušas sekas gan uz pašu, gan sievu, gan abu bērniem.

Viņam paša īpašumā uzbrucis svešs suns, un suņa saimniece tā vietā, lai savaldītu dzīvnieku, izkliegusi apvainojumus.

Gandrīz katru nedēļas nogali Toms (vārds mainīts pēc paša vēlēšanās) ar savu ģimeni cenšas pavadīt ārpus Rīgas, svaigā gaisā, kopjot saimes zemes gabalu Bauskas tuvumā. Teritorija ir norobežota ar sētu, savukārt pie iebrauktuvēm zemes gabalā ir barjera un zīme, kas norāda, ka zeme ir privātīpašums. Toms stāsta: par spīti tam, vietējie iedzīvotāji jau vairākus gadus nevar saprast, ka teritorijā ieiet aizliegts un regulāri izlauž caurumus sētās. Daži nāk zvejot ar tīkliem zemes gabalā esošajā dīķī, bet uz lūgumiem atstāt teritoriju reaģē neviennozīmīgi, bieži vien agresīvi, pat piedraudot ar izrēķināšanos. Nelūgto viesu  problēmu nākas risināt, izsaucot likumsargus.

Ģimenes izbraukums dabā pārvēršas trillerī

Suņa uzbrukums notika 14.augustā, svētdienā, kuru ģimene izvēlējās pavadīt laukos. „Jūlija beigās mums piedzima meitiņa un beidzot sagatavojāmies ar visu ģimeni izbraukt dabā. Es savu vecāko, septiņus gadus veco meitu mācīju makšķerēt zivis, kad teritorijā parādījās melns suns. Dzīvnieks ātri skrēja uz mūsu pusi, tādēļ savai sievai un vecākajai meitai teicu, lai no bērnu ratiņiem paņem mūsu jaundzimušo meitiņu un drošības dēļ skrien uz mašīnu,” notikumus atminas Toms. Pats viņš pa to laiku lēnām mēģinājis tuvoties sunim, lai saprastu tā uzvedību.

Cietušo nosauc par buržuju, kurš „sacēlis žogus”

„Kad suns bija pieskrējis tuvāk, tas sāka rūkt, lēkt man virsū un notrieca mani no kājām, saplēšot brilles. Pārliecinājies, ka mana ģimene paspējusi iekāpt mašīnā, es centos neprovocēt suni un stāvēju uz vietas. Viņa asie nagi skrāpēja mani pat caur biksēm,” stāsta cietušais. Netālu Toms ieraudzījis sievieti, kurai uzsaucis: „Ja tas ir jūsu suns, lūdzu, pasauciet to un aizvāciet no mūsu zemes gabala!”

„Atbildot uz to sieviete sāka kliegt, ka  es esot buržujs, kas atņemot vietējiem iedzīvotājiem iespēju mierīgi pastaigāties uzcelto žogu dēļ,” stāsta Toms. Viņš kārtējo reizi centies paskaidrot, ka šī ir privāta teritorija un licis sievietei aizvākt suni: „Tā vietā viņa caur spraugu aizvērtos vārtiņos ielīda manā teritorijā un vienkārši sāka drudžaini kliegt uz mani. Sajutis savas saimnieces uzbudinājumu un niknumu, suns metās man virsū un iekoda kājā.”

Agresīvā dzīvnieka saimniece izrādās ne mazāk dusmīga

Sunim uzbrukumā pievienojas pati saimniece

Visi Toma mēģinājumi paskaidrot, ka mašīnā ir bērni, kuri visu redz, ka viņam sāp un ka šī ir privāta zeme, beidzās bez rezultātiem: „Visu laiku centos izvairīties no suņa asajiem nagiem un vienīgais, kas atlika, bija zvanīt uz 112 – lūdzu, palīdziet! Man uzbrūk suns!”

Saimniece, saprotot, ka Toms sauc policiju, pasauca suni: „Pepe, Pepe, pas!”.

„Rokās es joprojām turēju tālruni, un nolēmu saimnieci un suni nofilmēt. To ieraudzījusi, viņa pagriezās un iesita man pa roku, cenšoties izsist tālruni. Tad viņa man vēl iesita pa seju ar netīru lupatu, kliedzot, ka man nav tiesību viņu filmēt,” notikumu gaitu atstāsta cietušais Toms.

Pēc notikušā viņa ģimenei nācās braukt uz Bauskas policijas iecirkni, lai noformētu protokolu. No policijas iecirkņa kārtības sargi nosūtīja Tomu uz slimnīcu, lai fiksētu nodarītos miesas bojājumus.

Bērns pēc redzētā raud vairākas dienas

Lai arī pats ticis cauri bez smagiem ievainojumiem, viņa ģimenei suņa un sievietes uzbrukums atstājis visai nopietnas sekas: „Vecākā meita, vērojot situāciju no mašīnas, tika pakļauta šoka stāvoklim un jau otro dienu raud un neiet ārā. Sievai, kurai nesen piedzimis mazulis, pazuda piens. Neņemot vērā saplēstās bikses, saskrāpētās kājas un saplēstās brilles, es gatavojos tikties ar advokātu.”

Krimināllikuma 230.pants par dzīvnieku turēšanas noteikumu pārkāpšanu, ja tās rezultātā cietušajam nodarīts viegls vai vidēja

smaguma miesas bojājums paredz sodīt ar īslaicīgu brīvības atņemšanu vai ar piespiedu darbu, vai ar naudas sodu. Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksa 106.pants par dzīvnieku turēšanas, labturības, izmantošanas un pārvadāšanas prasību pārkāpšanu  izsaka brīdinājumu vai uzliek naudas sodu fiziskajām personām no 7 līdz 350 euro, bet juridiskajām personām – no 15 līdz 700 euro, konfiscējot dzīvniekus vai bez konfiskācijas.

Kasjauns.lv/Foto/Ekrānuzņēmums no video

Tēmas