Lekcija par simbolu nozīmi ikonās un izstāde "Grieķu skola ikonogrāfijā"
Runā Rīga
2016. gada 17. augusts, 17:50

Lekcija par simbolu nozīmi ikonās un izstāde "Grieķu skola ikonogrāfijā"

Jauns.lv

25. augustā plkst.17.00 Rīgas Centrālā bibliotēka (Brīvības ielā 49/53, 2.stāvā) aicina uz tikšanos ar ikonu gleznotāju Alevtinu Mošenkovu. Pasākuma apmeklētāji varēs noklausīties lekciju par simbolu nozīmi ikonās. Lekcija tiks lasīta krievu valodā ar tulkojumu latviešu valodā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

No 2. augusta līdz 1. septembrim Rīgas Centrālajā bibliotēkā (Brīvības ielā 49/53, 2. stāvā) apskatāma Alevtinas Mošenkovas izstāde „Grieķu skola ikonogrāfijā”.

Alevtina Mošenkova dzimusi Urālos, Permas apgabala pilsētā Nitvā. Zīmēt sākusi jau agrā bērnībā. Mācījusies Permas mākslas galerijas gleznošanas studijā, tad Maskavas mākslas universitātes Zīmēšanas un glezniecības nodaļā, bet kopš 1964. gada pārcēlusies uz dzīvi Latvijā un sekmīgi absolvējusi Latvijas Mākslas akadēmiju.

Kopš 1987. gada radošo garu un daiļradi pilnībā veltījusi ikonogrāfijai: glezno ikonas, veic sienu apgleznošanu dievnamos (Rīgas Svētās trīsvienības Pārdaugavas baznīca u.c.). Lai paaugstinātu savu meistarību ikonogrāfijā, ikonu meistare mācījusies Pjuhticas sieviešu klosterī.

Māksliniece nopietni pievērsusies ikonogrāfijas vēsturiskajai un kanoniskajai izpētei.

Alevtina Mošenkova ir izstrādājusi ikonu zīmēšanas apmācību programmu „Radīšanas dienas”, kuru izmanto savā pedagoģiskajā darbā, apmācot Latvijas Kristīgās akadēmijas studentus ikonogrāfijas kursā.

Tradicionāli baznīcas ikonu gleznošana un godināšana tiek uzskatīta par tipisku Austrumu ortodoksālās baznīcas fenomenu, un tās saikne ar citu konfesiju tradīcijām ir visai niecīga. Tāpēc pieņemts par ikonu runāt, apskatot krievu, grieķu, bulgāru u.c. ikonas, kopumā stingri ievērojot pareizticīgo baznīcas tradīcijas.

Nedaudz citāda situācija ir Baltijas valstīs un Somijā, kur līdzās pareizticīgo baznīcai pastāv arī citas konfesijas, kas ikonu glezniecībā ievieš zināmu nacionālu, perifēru un minoritāru niansi. Taču tas nepadara mazāk nozīmīgus centienus ikonu gleznošanā. Savijoties tradicionālam un nacionālajam, senās sakrālās mākslas tradīcija tiek bagātināta un attīstīta.

Izstāde skatāma darbdienās 11.00 – 19.00, sestdienās 10.00 – 17.00

Sadarbībā ar Rīgas pašvaldību

Karlīna Timofejeva / Publicitātes foto