Šodien sāk mazgāt Gaismas pils jumtu un fasādi
To sauc par "etalona tīrīšanu", un ēkas mazgāšanu plānots atkārtot aptuveni pēc pusotra gada.
Sabiedrība
2016. gada 18. augusts, 08:22

Šodien sāk mazgāt Gaismas pils jumtu un fasādi

Jauns.lv

Šodien plānots sākt Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) ēkas pirmo jumta un fasādes tīrīšanu, informēja LNB sabiedrisko attiecību speciālists Augusts Zilberts.

Kultūras ministrijas rīkotajā iepirkumā par LNB ēkas jumta un fasādes tīrīšanas veicējiem izraudzīts uzņēmumu apvienības "Alfa Vita Life Science GmbH" un SIA "Remroks" piedāvājums par zemāko līgumcenu - 97 268 eiro, neieskaitot pievienotās vērtības nodokli.

Kopējā tīrāmo daļu platība ir aptuveni 22 000 kvadrātmetru, no tās stikloto virsmu platība ir teju 14 000 kvadrātmetru.

Līgumā noteiktais darbu izpildes termiņš ir piecas nedēļas.

Šī būs ēkas pirmreizējā jeb etalona mazgāšana. Balstoties uz LNB inženieru un tīrīšanas speciālistu aprēķiniem, procesu būtu nepieciešams veikt atkārtoti reizi gadā vai reizi pusotrā gadā. LNB tiks veikta ne tikai fasādes un jumta tīrīšana, bet arī jumta seguma apstrāde ar speciālu līdzekli, kas ļaus nākotnē samazināt gan nosēdumu veidošanos, gan arī tīrīšanas izmaksas.

Kopš ēkas būvdarbu pabeigšanas, kas notika 2013.gada decembrī, ēka vēl ne reizi pilnībā nav nomazgāta - gan dažādu citu prioritāru darbu dēļ, gan diskusiju dēļ ar ēkas būvuzņēmēju un Kultūras ministriju par to, kam šī darbība jāveic un jāfinansē. Mazgāšanu bija plānots īstenot 2014.gada rudens beigās līdz Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē sākumam, taču plānotie darbi nenotika nepastāvīgo laikapstākļu dēļ, līdz ar to ārpus kārtas tika veikta tikai daļēja logu mazgāšana.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA