Andrejs Ēķis: "Laikmetīgās mākslas muzejs ir nepieciešams mūsu bērniem"
Kultūra
2016. gada 18. augusts, 15:57

Andrejs Ēķis: "Laikmetīgās mākslas muzejs ir nepieciešams mūsu bērniem"

Kasjauns.lv

Pirmo reizi realitātes šovu izklaidējošajam faktoram pievienojies intelektuālais, un šovasar radīts jauns realitātes šovs par laikmetīgo mākslu - “Uzlecošā zvaigzne mākslā”.

Projekta ietvaros 9 Latvijas Mākslas akadēmijas studenti sacentās par iespēju parādīt savu potenciālu un iemaņas, katru dienu izstrādājot vienu mākslas darbu. Spriedze un bargā žūrija darīja savu – tika piedzīvotas gan veiksmes, gan neveiksmes, gan prieki, gan asaras. To, vai māksliniekiem izdevās sevi pierādīt, no 17. septembra katru sestdienas vakaru skatieties kanālā “RīgaTV 24”.

Dalībniekiem katru dienu tika uzdots jauns uzdevums, kas sastāvēja no diviem kritērijiem - bija jāievēro konkrēts mākslas žanrs un konceptuāli jāiesaista dotais latviešu sakāmvārds. Kritēriju izpildi dienas beigās vērtēja profesionāla žūrija, kuras vidū bija tādi Latvijas mākslas vidē pazīstami cilvēki kā tēlnieks Gļebs Panteļejevs, gleznotājs Aleksejs Naumovs, mecenāts Jānis Zuzāns un skandalozais mākslinieks Kristians Brekte.

Tā kā ierobežotais laiks un materiāli radīja zināmu spriedzi, dalībniekus atbalstīja un regulāri uzklausīja viņu mentors Jānis Klimanovs. Katru dienu viens no dalībniekiem projektu atstāja, savukārt mākslinieks, kurš sevi pierādīs visveiksmīgāk, saņems naudas balvu 3000 eiro apmērā.

Andrejs Ēķis, fonda “Mākslai vajag telpu” līdzdibinātājs, par kanāla “RīgaTV 24” projektu: Rīga ir vienīgā lielā Eiropas galvaspilsēta, kurai pagaidām nav sava laikmetīgās mākslas muzeja. Laikmetīgās mākslas muzejs ir nepieciešams mūsu bērniem, lai tie būtu konkurētspējīgi un izglītoti. Ir svarīgi, lai cilvēki saprastu, ka mākslai nav tikai estētiska funkcija. Tā veicina dialogu – pašam ar sevi, ar mākslinieku, ar citiem cilvēkiem, pat ar sabiedrību kopumā. “Uzlecošā zvaigzne mākslā” ir unikāls projekts, kas parādīs to, cik nozīmīga ir laikmetīgā māksla.”

Galveno balvu 3000 eiro nodrošina fonds “Mākslai vajag telpu”.

Skatieties raidījumu “Uzlecošā zvaigzne mākslā” no 17. septembra katru sestdienas vakaru pulksten 21:00 kanālā „RīgaTV 24” un interneta platformā www.play24.lv.


Karlīna Timofejeva / Publicitātes foto