No nākamā gada minimālo algu aprēķinās pēc jaunas kārtības
No nākamā gada minimālās algas noteikšanai valstī būs jāņem vērā vairāki rādītāji.
Sabiedrība
2016. gada 20. augusts, 11:50

No nākamā gada minimālo algu aprēķinās pēc jaunas kārtības

Jauns.lv

No nākamā gada minimālās algas noteikšanai valstī būs jāņem vērā vairāki rādītāji, tostarp dažādi valsts iestāžu apkopotie statistikas dati un prognozes.

Nosakot minimālo algu, būs jāņem vērā Ekonomikas ministrijas un Finanšu ministrijas sagatavotās makroekonomiskās prognozes un ekonomiskās situācijas izmaiņas iepriekšējā gadā. Tāpat būs jāņem vērā Valsts ieņēmumu dienesta rīcībā esošā informācija par vidējiem darba ņēmēju darba ienākumiem un nostrādāto stundu skaitu mēnesī iepriekšējā kalendāra gadā. Labklājības ministrijai būs jāsniedz izvērtējums par ietekmi uz sociālo nodrošinājumu un darbaspēka nodokļu slogu, tostarp saistībā ar darba ņēmēja un darba devēja obligātā minimālā pārskata mēneša valsts sociālās apdrošināšanas iemaksu objekta izmaiņām. Tāpat minimālās algas noteikšana būs atkarīga no Nodarbinātības valsts aģentūras informācijas par bezdarba līmeni.

Būtiski būs arī Finanšu ministrijas sagatavotie priekšlikumi par izmaiņām nodokļu sistēmā nākamajam gadam un Labklājības ministrijas priekšlikumi par izmaiņām valsts sociālās apdrošināšanas obligāto iemaksu likmēs nākamajam gadam.

Noteikumu projekts paredz, ka priekšlikumi par minimālās mēneša darba algas apmēra saglabāšanu vai paaugstināšanu nākamajam gadam un attiecīgo izmaiņu ieviešanas datumu Labklājības ministrijai būs jāiesniedz līdz katra gada 15.jūlijam. Priekšlikumi jāiesniedz izskatīšanai un saskaņošanai Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes Sociālās drošības apakšpadomes sēdē.

Pēc tam, kad valdība būs pieņēmusi lēmumu par minimālās algas paaugstināšanu, Finanšu ministrijai divu mēnešu laikā būs jāizstrādā priekšlikumi valsts tiešās pārvaldes iestāžu amatpersonu un darbinieku mēnešalgu skalas pārskatīšanai saistībā ar minimālās mēneša darba algas paaugstināšanu nākamajam gadam, palielinot šīs skalas pēc iespējas līdzvērtīgi minimālās mēneša darba algas pieaugumam atbilstoši budžeta iespējām.

Labklājības ministrija skaidro, ka pašreizējā minimālās algas noteikšanas un pārskatīšanas sistēmā ir nepietiekama analītiskā bāze, kā arī padziļināti netiek veikts minimālās mēneša darba algas ietekmes izvērtējums uz mazāk kvalificētiem darbiniekiem un to darba ienākumu izmaiņām. Turklāt algas apmēra noteikšanā izmantotie noapaļotie veselie skaitļi rada darba devējiem neadekvātu stimulu maksāt tieši noteikto apmēru, nevis vērtēt katra nodarbinātā faktisko ieguldījumu produktivitātes izteiksmē.

Valdībā apstiprinātie noteikumi spēkā stāsies 2017.gada 1.janvārī.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA