Vējonis: "Nekad vairs nebūs iespējams 1940.gads, kad Latviju atdeva bez neviena šāviena"
Vējonis: "Ikvienam komandierim un karavīram negaidīta militāra iebrukuma gadījumā ir pienākums aizsargāt Latviju, negaidot īpašu pavēli "no augšas". Esmu drošs, ka mūsu Tēvzemes sargiem pavēle aizsargāt Latviju nebūtu nepieciešama."
Sabiedrība
2016. gada 20. augusts, 13:10

Vējonis: "Nekad vairs nebūs iespējams 1940.gads, kad Latviju atdeva bez neviena šāviena"

Jauns.lv

Nekad vairs nebūs iespējams 1940.gads, kad Latvija bija jāatdod bez neviena šāviena, jo valdība izlēma nepretoties agresijai, Zemessardzes 25.gadadienas pasākumu laikā teica Valsts prezidents Raimonds Vējonis, paziņoja prezidenta kancelejā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

"Mūsu Latvijas Zemessardze dzima trauksmainajā laikā pirms 25 gadiem, kad tikko bijām atjaunojuši savu valstisko neatkarību un bija jāpieliek visas pūles, lai to nosargātu un nostiprinātu. 1991.gadā brīvība vēl bija tik trausla. Latvijas dēli un meitas stājās savas zemes sardzē un veidoja atjaunotās Latvijas drošības sistēmu. Šodien mēs svinam mūsu Zemessardzes 25. gadadienu. Mēs svinam mūsu valstisko neatkarību un brīvību. Mēs godinām Latvijas ļaudis, kuri dzimtenes mīlestības dēļ ir bijuši un aizvien ir gatavi sargāt Latvijas valsti, netaupot spēkus, veselību un dzīvību," teica prezidents.

Vējonis uzsvēra, ka gan toreiz, gan tagad Zemessardze ir Latvijas pašaizsardzības stūrakmens. Prezidents arī pateicās zemessargiem un to ģimenēm par pašaizliedzīgu kalpošanu Latvijai. "Jūs aizstāvat savas ģimenes un mājas. Jūs sargājat mūsu zemi un stāvat mūsu vērtību sardzē. Brīvība, demokrātija un vienādas tiesības visiem – tās ir vērtības, uz kurām balstās mūsu valsts," teica prezidents.

Latvijas Valsts prezidents arī atzina, ka Zemessardze ar savu piemēru palīdz jauniešiem izkopt Tēvzemes mīlestību un iedrošiniet viņus pievienoties Jaunsardzei un Zemessardzei. "Mūsu Latvija ir tik stipra, cik stipra ir mūsu griba to aizstāvēt. Savu ieguldījumu valsts aizsardzībā var sniegt ikviens no mums. Zemessardzes rindu paplašināšana ar patriotiskiem ļaudīm joprojām ir viens no būtiskākajiem Latvijas pašaizsardzības uzdevumiem. Aicinu ikvienu pulcēties zem Latvijas karoga zemessargu rindās!" uzsvēra Vējonis.

 

Prezidents arī norādīja, ka ir nepieciešams darīt visu, lai aizsargātu savu valsti.

"Mēs turpinām stiprināt savas aizsardzības spējas. 2018.gadā valsts aizsardzībai paredzētais budžeta finansējums būs 2% no iekšzemes kopprodukta. Mēs modernizējam aizsardzības ekipējumu, veicam apmācības un paaugstinām savu militāro gatavību. Mēs nostiprinām savas valsts robežu. Mums ir spēcīgi partneri un uzticami draugi pasaules spēcīgākajā militārajā aliansē NATO," sacīja Vējonis.

Vienlaikus prezidents aicināja atcerēties, ka neviena alianse, neviens draugs vai sabiedrotais neaizstās mūsu pašu gribu un vēlmi cīnīties par neatkarīgu Latviju, to aizstāvēt un par to atdot dzīvību. "Tikai kopā mēs veidojam spēku, ko citiem nebūs iespējams pārspēt," teica Vējonis.

Valsts prezidents arī pauda, ka nekad vairs nebūs iespējams 1940.gads, kad Latvija bija jāatdod bez neviena šāviena, jo valdība izlēma nepretoties agresijai.

"Ikvienam komandierim un karavīram negaidīta militāra iebrukuma gadījumā ir pienākums aizsargāt Latviju, negaidot īpašu pavēli "no augšas". Esmu drošs, ka mūsu Tēvzemes sargiem pavēle aizsargāt Latviju nebūtu nepieciešama," teica Vējonis.

"No sirds pateicos, ka kopīgiem spēkiem varam sargāt mieru un garantēt drošību Latvijas robežās un reģionā. Jūs palīdzējāt attīstīt Latvijas Zemessardzi un sniedzāt mums atbalstu pirms 25 gadiem. Jūs stāviet ar mums kopā, plecu pie pleca arī šodien. Es pateicos par jūsu draudzību un apliecinu Latvijas Zemessardzes gatavību arī turpmāk piedalīties starptautiskajās miera nodrošināšanas misijās un mācībās. Kopīgiem spēkiem veidosim drošāku pasauli!" tā Valsts prezidents.

Rīgā sestdien notiks Zemessardzes 25.gadadienai veltīti svētki. Zemessardze 23.augustā atzīmēs 25.dibināšanas gadadienu.

Svētku programma 20.augusta rītā sāksies plkst.9 ar Zemessardzes 25.gadadienai veltītu dievkalpojumu Doma baznīcā. Plkst.11 Brīvības pieminekļa laukumā sāksies militārā parāde, kurā būs pārstāvēti 18 Zemessardzes bataljoni, kā arī piedalīsies vienības no Igaunijas un Lietuvas bruņotajiem spēkiem. Uzreiz pēc svinīgā pasākuma Brīvības pieminekļa laukumā vienības dosies parādes gājienā uz 11.novembra krastmalu, kur plkst.12 sāksies NBS paraugdemonstrējumi un svētku koncerts.

Krastmalā būs iespēja aplūkot bruņoto spēku ekipējumu, tehniku un ieročus, kā arī ASV bruņoto spēku tanku "Abrams" un kaujas mašīnu "Bradley". Apmeklētāji varēs apskatīt arī divus kaujas izlūkošanas kāpurķēžu bruņutehnikas CVR(T) modeļus - izlūkošanas kaujas mašīnu "Scimitar" un kaujas elementu piegādei paredzēto bruņutransportieri "Spartan". Rekrutēšanas un atlases centra stendā būs iespējams uzzināt visu par dienesta iespējām bruņotajos spēkos. Pasākuma laikā būs iespējams satikt arī Militārā moto kluba "Patrioti" dalībniekus un armijas amatieru sporta komandas "Patria" pārstāvjus.

BNS/Foto: Ieva Lūka/LETA, Edijs Pālens/LETA