Bergmanis: "Tik ilgi, cik mēs ticēsim savai valstij, tik ilgi būs Latvija!"
Zemessardze savos 25 gados ir apliecinājusi, ka pat materiāli tehniski grūtā laikā, kad aizsardzības jomai tika viskrasāk samazināts finansējums, zemessargi nezaudēja ticību savai sūtībai, lai gan nereti varēja nolaisties rokas, atzina Bergmanis.
Sabiedrība
2016. gada 20. augusts, 14:17

Bergmanis: "Tik ilgi, cik mēs ticēsim savai valstij, tik ilgi būs Latvija!"

Jauns.lv

Aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis (ZZS) cer, ka šodien atzīmējamā Zemessardzes 25.gadadiena Latvijas iedzīvotājos nostiprinās pārliecību un ticību tam, ka pašu rokās ir Latvijas nākotne, neatkarība un drošība.

Ministrs šodien pirms Zemessardzes 25.gadadienas veltītās militārās parādes pie Brīvības pieminekļa savā uzrunā uzsvēra, ka būt zemessargam tā ir pašaizliedzība un pilsoniska atbildība. To augsti novērtē sabiedrība.

"Vārds zemessargs jēgpilni ataino to, kādēļ Jūs esat izlēmuši kļūt par karavīriem! Zemes - sargs ir savas zemes sargātājs. Zemes - sargs ir pilsonis, kas sargā Latviju, ziedojot tam savas dzīves laiku, zināšanas un pieredzi. Un tā nav tikai prasme rīkoties ar ieročiem, kas ir aizsardzības spēju pamats, bet arī gatavība iesaistīties civilajai sabiedrībai nozīmīgos brīžos: vai tā ir pazudušu cilvēku meklēšana, palīdzība iekšlietu spēkiem dažādās civilās nedienās un katastrofās, vai vienkārši palīdzības sniegšana sabiedriskās kārtības nodrošināšanā, kad vien tas ir nepieciešams," norādīja ministrs.

Šodien Zemessardzei uzticas un to ciena. Šajos 25 gados ir bijuši dažādi laika posmi un arī sabiedrības vērtējums ir bijis atšķirīgs, bet šodien Bergmanis varot droši teikt, ka šī uzticēšanās ir pamatoti iemantota un ik gadu tā kļūst arvien lielāka.

Zemessardze savos 25 gados ir apliecinājusi, ka pat materiāli tehniski grūtā laikā, kad aizsardzības jomai tika viskrasāk samazināts finansējums, zemessargi nezaudēja ticību savai sūtībai, lai gan nereti varēja nolaisties rokas, atzina ministrs.

Ministram ir patiess gandarījums, ka šobrīd var atdot Zemessardzei gadu garumā krāto parādu, modernizējot ekipējumu, paplašinot telpas un uzlabojot mehanizāciju. "Protams, viss nenotiek vienā dienā, tas notiek pakāpeniski, bet šis process neatgriezeniski ir sācies!," uzsvēra Bergmanis.

 

Ministrs savā uzrunā arī minēja Latvijā esošās Zemessardzes vienības un pauda gandarījumu, ka vakar Aizsardzības ministrijā tika izveidota Zemessardzes vienība un svinīgi nodots zvērests.

"Lai šī diena un svētku noskaņa nostiprina pārliecību un ticību tam, ka mūsu pašu rokās ir Latvijas nākotne, neatkarība un drošība! Tik ilgi, cik mēs ticēsim savai valstij, tik ilgi būs - Latvija! Skaista un droša valsts mūsu bērniem un bērnu bērniem!," nobeigumā paziņoja ministrs.

Militāro parādi bija ieradušies vērot vairāki tūkstoši Rīgas iedzīvotāji, pilsētas viesi un tūristi. Parādē bija pārstāvēti 18 Zemessardzes bataljoni, kā arī vienības no Igaunijas un Lietuvas bruņotajiem spēkiem. Pēc svinīgajām uzrunām vienības devās parādes gājienā uz 11.novembra krastmalu, kur notiek Nacionālo bruņoto spēku paraugdemonstrējumi un svētku koncerts.

Jau ziņots, ka Rīgā sestdien notiek Zemessardzes 25.gadadienai veltīti svētki. Zemessardze 23.augustā atzīmēs 25.dibināšanas gadadienu.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA