Vēstnieks aicina nešaubīties par Latvijas drošību un attiecībām ar ASV
Teikmanis: "Mēs konsekventi palielinām savu finansējumu drošībai un aizsardzībai. Tam, protams, būs arī pozitīvas sekas attiecībās ar pārējām partnervalstīm, tostarp ASV. Katrai valstij jārūpējas par savu drošību. Mēs zinām teicienu, ka slīcēju glābšana ir pašu slīcēju rokās. Ja citi redzēs, ka pret savu drošību izturamies nenopietni, arī viņi izturēsies līdzīgi. Lūk, tas jau būtu bīstami."
Viedokļi
2016. gada 20. augusts, 14:51

Vēstnieks aicina nešaubīties par Latvijas drošību un attiecībām ar ASV

Jauns.lv

Neskatoties uz ASV Republikāņu partijas Baltā nama kandidāta Donalda Trampa izteikumiem par NATO un Baltijas valstu aizsargāšanu, par drošību Latvijai nevajadzētu šaubīties, jo ASV ir uzticams partneris, intervijā sacīja aizejošais Latvijas vēstnieks Lielbritānijā, nākamais vēstnieks ASV Andris Teikmanis.

Vēstnieks gan atzina, ka tajā pašā laikā Latvija zina savus mājasdarbus un tos apņēmīgi pilda, jo tas ir pašu interesēs. Drošības jautājumi viennozīmīgi un skaidri ir arī Latvijas valdības prioritāšu saraksta augšgalā, turklāt valdībā par tiem diskusiju vairs neesot.

"Mēs konsekventi palielinām savu finansējumu drošībai un aizsardzībai. Tam, protams, būs arī pozitīvas sekas attiecībās ar pārējām partnervalstīm, tostarp ASV. Katrai valstij jārūpējas par savu drošību. Mēs zinām teicienu, ka slīcēju glābšana ir pašu slīcēju rokās. Ja citi redzēs, ka pret savu drošību izturamies nenopietni, arī viņi izturēsies līdzīgi. Lūk, tas jau būtu bīstami," uzskata diplomāts.

Vaicāts, vai līdz ar šķietamu klusu samierināšanos ar Krimā notiekošo, iespējamās sadarbības atjaunošanu ar Krieviju Latvija varētu apdomāt aizsardzībai atvēlētā finansējuma samazināšanu, Teikmanis norādīja, ka tas nenotiks.

"Mēs šos 2% no iekšzemes kopprodukta (IKP) sasniegsim un nemazināsim. Mēs to vienkārši nevaram atļauties," viņš sacīja. Tomēr, ja Latvija vēlas vēl labākas attiecības ar ASV, kas tiešām ir uzticams partneris, nepieciešama ciešāka sadarbība arī ekonomikā, lielākas ASV investīcijas Latvijā.

Lai to panāktu, vēstnieks uzskata, ka nepieciešams radīt biznesam, investīcijām labvēlīgu klimatu, jādomā par likuma varu, tiesiskumu un ekonomisko politiku, kas var veicināt jebkuras investīcijas, tostarp no ASV.

Jau vēstīts, ka Tramps iepriekš paziņojis, ka ASV viņa vadībā varētu neaizsargāt dažas NATO dalībvalstis, ja tām grasītos uzbrukt Krievija. Tramps to paziņoja intervijā laikrakstam "The New York Times" Ohaio štata Klīvlendas pilsētā notiekošā republikāņu nacionālā konventa laikā.

Tramps sacīja, ka viņš izlems, vai aizsargāt Baltijas valstis pret Krievijas agresiju, pamatojoties uz to, vai šīs valstis "ir izpildījušas savas saistības pret mums".

"Ja tās izpilda savas saistības pret mums, tad atbilde ir jā," teica Tramps.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA