Neimars aizved Brazīlijas futbolistus līdz zeltam Marakanas stadionā
Futbola lielvalsts Brazīlija ar savu mūsdienu spilgtāko zvaigzni Neimaru priekšgalā pirmo reizi vēsturē izcīnījusi uzvaru olimpisko spēļu turnīrā.
Sabiedrība
2016. gada 21. augusts, 02:45

Neimars aizved Brazīlijas futbolistus līdz zeltam Marakanas stadionā

Jauns.lv

Brazīlijas vīriešu futbola izlase sestdien Marakanas stadionā savu skatītāju priekšā tika kronēta par olimpisko čempioni, futbola lielvalstij pirmo reizi vēsturē iegūstot olimpisko zeltu.

Brazīlija finālā pamatlaikā cīnījās neizšķirti 1:1 (1:0) ar Vāciju. Tāpat uzvarētājs netika noskaidrots pagarinājumā, bet 11 metru soda sitienu sērijā pārāki ar rezultātu 5:4 bija brazīlieši.

Spēles rezultātu pirmā puslaika vidū atklāja mājinieku superzvaigzne Neimars, kurš ar brīvsitienu no 25 metriem iegrieza bumbu augšējā kreisajā vārtu stūrī. Pirmajā puslaikā vācieši trīs reizes norībināja mājinieku pārliktni, taču rezultātu izlīdzināt nespēja.

Tiesa, neizšķirtu viņi panāca otrā puslaika 14.minūtē, kad Makss Maiers netraucēts soda laukuma vidū saņēma piespēli un raidīja bumbu vārtos. Pamatlaika turpinājumā komandas tā arī vārtus neguva, turklāt tas neizdevās arī 30 minūšu papildlaikā, tādējādi uzvarētājs bija jānoskaidro 11 metru sitienu sērijā.

Tajā komandas vispirms apmainījās ar četriem precīziem sitieniem, bet piektajā sērijā Brazīlijas izlases vārtsargs Vevertons atvairīja Nīla Pētersena sitienu. Piekto sitienu mājinieku rindās devās izpildīt Neimars, kurš nekļūdīgi raidīja bumbu Vācijas valstsvienības vārtos, tādējādi liekot uzgavilēt pilnajām Marakanas stadiona tribīnēm.

Brazīlija ir otrā izlase, kam izdevies kļūt par olimpisko čempioni savu skatītāju priekšā. 1992.gadā Barselonā to iespēja Spānija.

Pieckārtējā Pasaules kausa ieguvēja Brazīlija ne reizi nebija kļuvusi par olimpisko čempioni. Pirms tam tā trīs reiz bija spēlējusi Olimpiādes finālā, taču 1984., 1988. un 2012.gadā tika piedzīvoti zaudējumi.

Pasaules kausa ieguvējas un olimpiskās čempiones tituls ir arī Francijai, Itālijai, Spānijai, Argentīnai un Urugvajai.

Marakanas stadions tika uzbūvēts 1950.gadā, lai tur aizvadītu Pasaules kausa finālturnīru. Tiesa, stadiona ugunskristības bija mājiniekiem pagalam nelaimīgas, jo finālā pēc izvirzīšanās vadībā tika ielaisti divi vārti un piedzīvots zaudējums 1:2 Urugvajai.

Pirms diviem gadiem Marakanas stadionā norisinājās Pasaules kausa fināls, taču brazīlieši titula maču nesasniedza. Mājinieki pusfinālā Belu Orizonti pilsētas stadionā piedzīvoja apkaunojošu zaudējumu 1:7 Vācijai, kas vēlāk kļuva par čempioni.

Zīmīgi, ka tikai otro reizi olimpiskais čempions tika noskaidrots pēcspēles sitienu sērijā. 2000.gadā Sidnejā par čempioni pēc "pendelēm" tika kronēta Kamerūna, kas pārspēja Spāniju.

LETA jau vēstīja, ka Nigērijas vīriešu futbola izlase sestdien izcīnīja Riodežaneiro olimpisko spēļu bronzas medaļu.

Mačā par bronzas medaļu Nigērijas futbolisti ar 3:2 (1:0) pārspēja Hondurasu.

Uzvarētāju sastāvā ar diviem vārtiem izcēlās Umars Sadiks, bet dueļa gaitā nigērieši bija vadībā ar 3:0, taču mača izskaņā Hondurasas futbolisti divus vārtus atspēlēja. Tiesa, bronzas medaļas palika nesasniegtas.

Nigērijas futbola izlase ir 1996.gada olimpisko spēļu čempione.

Riodežaneiro olimpiskās spēles noslēgsies svētdien.

LETA/Foto: AP/Scanpix/LETA