NBS komandieris Graube: "Valsts var pastāvēt tikai tad, ja tai ir savi bruņotie spēki"
NBS komandieris Raimonds Graube savā runā pateicās zemessargiem par paveikto.
Sabiedrība
2016. gada 21. augusts, 12:52

NBS komandieris Graube: "Valsts var pastāvēt tikai tad, ja tai ir savi bruņotie spēki"

Jauns.lv

Valsts var pastāvēt tikai tad, ja tai ir savi bruņotie spēki, pārliecināts Nacionālo bruņoto spēku (NBS) komandieris ģenerālleitnants Raimonds Graube.

Viņš uzsvēra, ka Zemessardzes dibināšana bija viens no pašiem pirmajiem lēmumiem pēc Latvijas neatkarības de facto atjaunošanas. "Tas ir apliecinājums tam, ka valsts var pastāvēt tikai tad, ja tai ir savi bruņotie spēki - karavīri un zemessargi, vīri un sievas, kuri gatavi savu valsti aizsargāt. Atcerēsimies barikāžu laiku - tur radās Zemessardzes ideja, tur radās mūsu tautas pārliecība un ticība sev, saviem spēkiem un varēšanai. Valsts esam mēs visi, mēs visi esam atbildīgi par to," sacīja NBS komandieris.

Graube skaidroja, ka brīdī, kad "notiek cīņa par sirdīm un prātiem, tiek apšaubīts valstiskums, apšaubīta mūsu spēja aizsargāt Latviju", zemessargi ir apliecinājums tam, ka pilsoņi vēlas, spēj un ir gatavi aizsargāt Latviju.

Viņaprāt, Zemessardze ir atbilde visiem skeptiķiem - tiem, kuri saka, ka "mēs dosimies prom no šīs valsts, kad būs grūti".

"Es zinu - ikviens no jums ir gatavs aizsargāt savu valsti," pauda Graube, izsakot pateicību zemessargiem, viņu darba devējiem un visiem, kuri "saprot šo valstiski svarīgo uzdevumu", kuru pilda zemessargi.

"Jūs bijāt pirmie, kuri sargāja un atjaunoja Latvijas valsts robežas, pirmie, kuri nodrošināja Latvijas valsts drošību, kamēr šeit atradās Krievijas Federācijas karaspēks. Tieši jūs, veicot operāciju Liepājā, panācāt, ka Krievijas Federācijas karaspēks pilda Latvijas likumus un pašu parakstītos līgumus un noteikumus. Jūs bijāt tie, kuri palīdzēja deviņdesmito gadu vidū valstī novērst daudz noziegumu. Tā nav valsts, kuras pilsoņi nav gatavi to aizsargāt," uzsvēra Graube.

Šī gada 23.augustā Zemessardze atzīmēs 25.dibināšanas gadadienu. Šo gadu laikā Zemessardze ir izveidojusies par skaitliski lielāko NBS struktūru un valsts aizsardzības pamatu. Zemessardze dod iespēju Latvijas pilsoņiem brīvprātīgi kalpot savai valstij, rūpējoties par tās drošību.

Zibakcijā "Esmu zemessargs" zemessargi iespēju robežās aicināti 23.augustā ierasties darba vietā lauka formas tērpos, demonstrējot, cik daudz Latvijā ir zemessargu un radot svētku sajūtu Zemessardzes 25.gadadienā. Mirkļa birka (tēmturis), komunicējot sociālās saziņas tīklos būs #esmuzemessargs.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA