Latvijā sāk izzust ierastās apdzīvoto vietu ceļazīmes. Drīz varēsim minēt, kurā vietā atrodamies
Šādas zīmes ar laiku būs vērojamas visā valsts teritorijā. Izmaiņu iniciators CSDD skaidro, ka jaunā sistēma ir pārņemta no ES valstīm un ir draudzīgāka ārzemju šoferiem.
Sabiedrība
2016. gada 22. augusts, 06:45

Latvijā sāk izzust ierastās apdzīvoto vietu ceļazīmes. Drīz varēsim minēt, kurā vietā atrodamies

Jauns.lv

Mārupē dzīvojošais Kaspars ievērojis, ka ierastā ceļazīme „Apdzīvotas vietas sākums” uz kuras melniem burtiem norāda konkrētās pilsētas vai ciema nosaukumu, Mārupē ir pazudusi. Tā vietā izlikta ceļa zīme ar identisku nozīmi, taču uzraksta vietā uz tās ir melns pilsētas siluets. Aculiecinieks ir neizpratnē par viegli saprotamas zīmes nomaiņu, taču CSDD skaidro, ka šādas izmaiņas ieplānotas visiem valsts ceļiem.

Minētā zīme (519.) „Apdzīvotas vietas sākums” uzstādīta Mārupē, Daugavas ielā, pie SIA „ACB Tenisa klubs”. „Īsti nevaru saprast šādas zīmes priekšrocības pret normālu zīmi uz kuras skaidri gaiši norādīta atrašanās vieta,” izsakās Kaspars. Mārupietis uzskata, ka šādas izmaiņas, iespējams, ir maznozīmīgas tiem, kuri ir labi orientējas Mārupes apkaimē, taču svešiniekam vai tūristam no jaunās zīmes ir skaidrs, ka viņš nonācis apdzīvotā vietā, taču nav skaidrs kā konkrēto vietu sauc.

Mārupē veiktas izmaiņas atbilstoši standartiem

Mārupes domē apstiprina, ka attiecīgo ceļazīmju izvietojums tik tiešām ir mainīts. Skaidrojot nesen uzstādīto, atšķirīgo ceļazīmi, domē informē, ka tas noticis saskaņā ar jauno kārtību, kuru paredz ceļazīmju standarts „LVS77”. Neskatoties uz izmaiņām, Mārupes domē apliecina, ka, atbilstoši jaunajai kārtībai, administratīvās teritorijas robeža ar zilas krāsas zīmi, kurai virsū ir uzraksts „Mārupe” ir atzīmēta pie pieturas „Zaigas”.

Latvija pielāgosies ES valstīm

Ceļa zīmes uz ceļiem liek ceļa īpašnieki – uz valsts ceļiem zīmju uzstādīšanu nodrošina VAS „Latvijas valsts ceļi” (LVC) un VAS „Latvijas autoceļu uzturētājs”, savukārt un pašvaldību un privātajām vai juridiskajām personām piederošajiem ceļiem – pašvaldības un attiecīgās privātās vai juridiskās personas. LVC komunikācijas daļas pārstāve Anna Kononova pastāsta, ka jauno sistēmu attiecībā pret ceļazīmēm „Apdzīvotas vietas sākums” iniciējusi Ceļu satiksmes drošības direkcija: „Šogad,  līdz ar jaunā ceļa zīmju standarta „LVS77 Ceļa zīmes” stāšanos spēkā, valstī ir ieviestas jaunas ceļa zīmes, kas informē par apdzīvotas vietas sākumu un beigām. Jauno, Eiropas Savienībā (ES) plaši lietoto ceļa zīmi izmantošanai mūsu valstī ir iniciējusi CSDD.”

LVC skaidro, ka jauno ceļazīmju ieviešanai ir noteikts pārejas periods, kurā vienlaikus ar jau esošajām ceļa zīmēm – melns uzraksts uz balta fona un pārsvītrots šāds uzraksts – apdzīvotas vietas beigas un sākumu var apzīmēt arī ar melnu ēku kontūrām uz balta fona un pārsvītrotām šādu ēku kontūrām: „Pārejas perioda laikā ir spēkā abi apdzīvotas vietas zīmju varianti. Jāpiemin, ka, ja iepriekš apdzīvotas vietas nosaukums uz balta vai zila fona nozīmēja ātruma režīmu konkrētā vietā, tad tagad to nosaka gan grafiskais pilsētas siluets, gan apdzīvotās vietas nosaukums uz balta fona.”

Zilā zīme vairs neregulēs ātrumu

Saskaņā ar LVC, pašvaldībām ir tiesības arī turpmāk izmantot zilo zīmi, lai norādītu apdzīvotas vietas robežu, taču tā vairs neregulē ātruma režīmu. Atjaunojot savu laiku nokalpojušās ceļa zīmes, turpmāk par apdzīvotas vietas sākumu vai beigām norādīs zīme ar tornīšiem. Pārejas periods jauno zīmju ieviešanai ir astoņi gadi.

Vienota sistēma ir draudzīgāka ārzemju šoferiem

Jaunajā ceļa zīmju standartā iekļauto izmaiņu priekšrocības skaidro CSDD sabiedrisko attiecību speciālists Rolands Rumba: „Runājot par priekšrocībām, galvenokārt jāsaprot, ka šāda zīme ir starptautiska. Ārzemniekam, kurš iebraucis Latvijā šāds pilsētas siluets ir daudz saprotamāks nekā rakstiska zīme, turklāt jaunās 519.numura zīmes ir plaši izplatītas visā ES un ir viegli atpazīstamas.” CSDD pārstāvis arī vērš uzmanību uz to, ka daudz svarīgāka zīmes funkcija šajā gadījumā ir informēt par atļauto ātrumu – 50km/h, nevis norādīt kurā tieši pilsētā ir šoferis atrodas.

Kasjauns.lv/Foto: aculiecinieka foto / Google Maps