Kuldīgas novadā aicina uz Jautro mašīntalku Padurē
Pati galvenā darīšana būs Mašīntalka – labības kulšana ar īstu kuļmašīnu “Imanta”, kurā var piedalīties ikviens, kurš tikai spēj rudzu kūli uz dakšas pacelt.
Novadu ziņas
2016. gada 22. augusts, 18:38

Kuldīgas novadā aicina uz Jautro mašīntalku Padurē

Jauns.lv

Sestdien, 10. septembrī, Padurē pie klēts svinēs Ražas svētkus – no plkst. 13.00 vietējie iedzīvotāji un viesi no malu malām aicināti uz Jautro mašīntalku.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Visas dienas garumā rudens gadatirgū andelēsies amatnieki, mājražotāji un citi ļaudis, ar leijerkastnieka un dažādu viegli atpazīstamu, tradicionālu personāžu piedalīšanos, dzērienu un uzkodu teltīm, atrakcijām, rotaļām, vizināšanos pajūgā un ekoloģiskas saimniekošanas darbnīcām. Būs aplūkojamas lietišķās mākslas izstādes, atvērti “Padures vēstures apcirkņi”, iespēja iepazīties ar Kuldīgas novada muzeja fotoizstādi “Labības vākšanas un kulšanas tradīcijas Kuldīgas apkārtnē 20. gs. 1. pusē”.

Plašajā koncertprogrammā pasākuma viesiem būs iespēja baudīt Kuldīgas novada pagastu pašdarbnieku labāko sniegumu – ēdolnieku dziesmas un dejas, “Suitu dūdeniekus”, Snēpeles teātra komēdijas uzvedumu, Kuldīgas deju kopas “Bandava” priekšnesumu, Liepājas folkloras kopas “Atštaukas” jestrās izdarības, bet noslēgumā – muzikālās apvienības “Raxtu raxti” uzstāšanos.

Pasākuma programmu nav iespējams pārstāstīt, tā ir jāredz, jādzird un jāizbauda, bet pati galvenā darīšana būs Mašīntalka – labības kulšana ar īstu kuļmašīnu “Imanta”, kurā var piedalīties ikviens, kurš tikai spēj rudzu kūli uz dakšas pacelt.

“Pasākums notiek jau piekto gadu, taču ar īstu kuļmašīnu “Imanta” darbībā – otro gadu. Tas bija mans sapnis, ko beidzot izdevās realizēt. Senāk mēdza teikt – ja kaut kas notika ļoti jautri, tad gāja kā pa mašīntalku. Darbs bija zvērīgs un putekļains, bet prieks par padarīto – īpaši liels. Šis pasākums parāda vienotību un kopīgu, kas savulaik valdīja mašīntalkā, jo tikai kopā varēja padarītu darbu un iegūt maizi,” stāsta Padures klēts saimniece un pasākuma rīkotāja Alise Volanska.

Tirgotāji – amatnieki, amatu pratēji, mākslinieki, mājražotāji, tautas lietišķās mākslas studijas, ekoloģisku un Latvijā audzētu pārtikas produktu ražotāji – aicināti pieteikties savlaicīgi, jo tirdzniecības vietu skaits ir ierobežots. Tirgotāji var pieteikties pa tālr. 29753278 līdz 7. septembrim. Tirgotājiem – telts un tērpa noformējums atbilstoši pasākuma idejai – 20. gadsimta pirmās puses stils.

Padurnieku atjaunotā kuļmašīna “Imanta” kādreiz darbojusies turpat Ventas otrā pusē, Rumbas pagastā. Iegādes brīdī tā nav bijusi darba kārtībā, bet trīs gados atjaunota, pateicoties biedrībai “Padure” un sponsoru atbalstam. Kuļmašīnas pirmais publiskais iznāciens pērn izraisīja interesi visu paaudžu mašīntalkas dalībniekos.  

Karlīna Timofejeva / Foto: Ieva Benefelde

Tēmas