Egona Līva piemiņas balvai "Krasta ļaudis" izvirzītas 12 grāmatas
Kultūra
2016. gada 22. augusts, 18:49

Egona Līva piemiņas balvai "Krasta ļaudis" izvirzītas 12 grāmatas

Jauns.lv

Liepājas pilsētas pašvaldības iestādes “Kultūras pārvalde” izsludinātajam konkursam uz Egona Līva piemiņas balvu ”Krasta ļaudis” nominācijā “Labākā grāmata” izvirzīti 12 literārie darbi, tostarp arī nominācijai “Labākais skolu jaunatnes literārais darbs „Krasta ļaudis”” saņemti 12 darbi.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Latvijas lielākie izdevēji šogad konkursā piedalās ar grāmatām, kas paspējušas iegūt gan lasītāju, gan kritiķu uzmanību. Grāmatu klāstā ir pazīstamās sērijas “Mēs. Latvija, XX.gadsimts”, tematiski Egona Līva balvas pamatidejai atbilstoši darbi – latviska, spēcīga proza, eseja un tajās valdošais Tēvzemes gars.

Nominācijai “Labākā grāmata” grāmatas izvirzījušas četras izdevniecības – apgāds “Dienas Grāmata” (Svens Kuzmins “Pilsētas šamaņi”,  Gundega Repše “Bogene”, Pauls Bankovskis “Trakie veči”, Inga Gaile “Stikli”, Arnolds Auziņš “Arī rakstnieks ir cilvēks”, Lilija Berzinska “Putnu osta”, Nora Ikstena “Mātes piens” un Aldis Bukšs “Parādu piedzinēji”),  apgāds “Zvaigzne ABC” (Ēriks Kūlis “Atsaldētais”,  Aivars Kļavis “Likvidētie autobusi”), izdevniecība “Pētergailis” (Juris Zvirgzdiņš “Dancis uz virves”) un  izdevniecība “Neputns” (Inese Zandere “Kuģa žurnāls”).

Iesniegtos darbus izvērtēs Arno Jundze, rakstnieks un Latvijas Rakstnieku savienības Valdes priekšsēdētājs; Anda Kuduma, Liepājas Universitātes Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātes docente; Sandra Vensko, rakstniece un Latvijas Rakstnieku savienības Liepājas biroja vadītāja; Linda Zulmane, Liepājas Universitātes Humanitāro un mākslas zinātņu fakultātes lektore un Nauris Lazdāns, Liepājas pilsētas pašvaldības iestādes “Kultūras pārvalde” vadītāja vietnieks. Savukārt, iesniegtos skolēnu darbus vērtēs Normunds Dzintars, Liepājas Valsts 1. ģimnāzijas latviešu valodas un literatūras skolotājs un komisijas priekšsēdētājs, kā arī Baiba Lāma (J.Čakstes 10.vidusskola) un Valda More (Draudzīgā aicinājuma Liepājas pilsētas 5.vidusskola) – latviešu valodas un literatūras skolotājas.

Svinīga Egona Līva piemiņas balvas “Krasta ļaudis” pasniegšana  notiks Liepājā šī gada 17. septembrī Liepājas muzejā.

Egona Līva piemiņas balvu “Krasta ļaudis” pasniedz ar mērķi veicināt interesi par latviešu literatūras klasiķi Egonu Līvu un viņa literāro mantojumu un devumu jūrniecības popularizēšanā. Konkurss aktualizē latviešu autoru darbus un akcentē jaunāko devumu latviešu literatūrā.

Iepriekšējā gadā E. Līva balvu saņēma rakstnieki Guntis Berelis, Benita Laumane un Sabīne Košeļeva.

Kā ziņots iepriekš līdz šī gada 29. jūlijam Latvijas izdevniecības tika aicinātas atrast atbilstošāko eseju vai prozas grāmatu, kas ne tikai ir tapusi un izdota pērnā gada otrajā pusē un šogad, bet arī ietver patriotisma, latviskuma, jūrniecības un sabiedrībā notiekošo procesu aktualizēšanu un popularizēšanu, savukārt, Latvijas mācību iestāžu audzēkņi tik aicināti iesniegt literāros darbus, kas atbilst konkursa moto “Krasta ļaudis”.

Piemiņas balva ”Krasta ļaudis” 2016 tiks piešķirta divās kategorijās:

-    Par labāko grāmatu latviešu valodā 2015/2016;

-    Par labāko skolu jaunatnes literāro darbu „ Krasta ļaudis”  2015/2016.

Egona Līva vārds ir nesaraujami saistīts ar Liepāju, jūru un tās tematiku. Rakstnieks aicināja savos darbos būt savas zemes patriotiem, neaizmirst jūrniecības nozīmi latviskuma saglabāšanā un valstiskuma nosargāšanā. Viņa devums vēl joprojām ir spilgta lapaspuse latviešu rakstniecībā.

Egona Līva piemiņas balvu ”Krasta ļaudis” organizē Liepājas pilsētas Kultūras pārvalde sadarbībā  ar Latvijas Rakstnieku savienību, Liepājas Universitāti un Latviešu valodas un literatūras skolotāju asociācija.


Regīna Zommere/Publicitātes foto