"Bēbīša bikses ir melnas!" Agneses ģimene jau gadiem cieš no ogļu putekļiem dzīvoklī Ventspilī
Ventspilī putošas ogles dažu stundu laikā spēj padarīt melnas dzīvokļa grīdas, sienas, drēbes. Ogļu pārkraušanas uzņēmumā gan saka, ka piesārņojums ir normas robežās.
Novadu ziņas
2016. gada 23. augusts, 06:45

"Bēbīša bikses ir melnas!" Agneses ģimene jau gadiem cieš no ogļu putekļiem dzīvoklī Ventspilī

Jauns.lv

Par īstu murgu izvērtusies kādas māmiņas dzīve Ventspilī, blakus lielajam pilsētas ogļrūpniecības kompleksam. Sieviete sūdzas, ka putekļi, kas rodas ogļu pārkraušanas dēļ nemitīgi piesārņo dzīvokli – sodrējus var redzēt pat uz grīdas un bērna apģērba. Valsts vides dienests (VVD) tikmēr norāda uz to, ka rūpniecības radītais piesārņojums normas nepārsniedz.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Par ogļu putekļu piesārņojumu un to, kādai dzīvei pakļauts viņas bērns, Agnese sociālajos tīklos rakstīja jau pirms gada: „Šodien es sapratu, ka manas mazās peciņas ceļgali mēnesi atpakaļ nebija melni no rāpošanas pa zāli, bet gan no rāpošanas pa grīdu dzīvoklī Ventspilī! Dzīvoklī, kurš tika šodien no rīta izmazgāts un pa dienu, logam stāvot vaļā, piesārņots ar ogļu putekļiem! Visu cieņu Krievijas/Latvijas ogļrūpniecības sastāvdaļai, ko sauc par JSC „Baltic Coal Terminal”‬ un AS „‎Ventspils Tirdzniecības Osta”‬ - lieliski apzinos, ka uzņēmējdarbības galvenais mērķis ir ar mazākiem izdevumiem sniegt lielāku peļņu akcionāriem, bet nevienam nav tiesību piesārņot vidi, kura tikusi veidota ģimenēm ar bērniem!”

Vides dienestam pārmet bezdarbību

18.augustā sieviete turpina stāstu sociālajā tīklā „Facebook”, apgalvojot, ka joprojām dzīvo tādā pašā situācijā: „Nekas nav mainījies! Ogļu pārkraušanas apjoms varbūt arī sarucis, bet sarukusi arī ogļu kvalitāte, jo nu jau pārkraušanai tiek ņemtas arī zemas kvalitātes ogles, kuras put vairāk un padomju laiku pārņemtie pārkraušanas un mitrināšanas standarti atpaliek! Jaunu standartu nav un neviens no VVD uz to neiespringst!”

Agnese norāda, ka zina par pastāvošām pieļaujamā piesārņojuma normām, uz kurām kontrolējošie dienesti piever acis, taču vaicā, vai tiešām ir pieļaujams, ka bērni elpo, ēd un caur ādu uzņem ogļu putekļus. „Vai tas ir normāli, ka, tikai uz pusdienu atverot virtuves logu, uz grīdas rodas putekļu nogulsnes, kuras ir tik nopietnas, ka, pārvelkot grīdai ar roku, paliek melni pirksti un bēbīša bikses ir melnas?” sašutumā vaicā Agnese. Viņasprāt ir jāpanāk, ka ogļu pārkraušana notiek zem seguma un būtu jāinvestē angāra būvniecībā: „Tas nav pieļaujami, ka mēs elpojam nevis tīro jūras gaisu, bet ogļu putekļiem totāli piesārņoto gaisu!

Eksperti apgalvo, ka piesārņojums ir minimāls

Kasjauns.lv sazinājās ar VVD, lai noskaidrotu vairāk par situāciju Ventspilī un ogļu kraušanas radīto piesārņojumu. VVD Ventspils reģionālās vides pārvaldes (VRP) direktora vietniece, kontroles daļas vadītāja Anna Adamsone informē, ka SIA „Baltic Coal Terminal” ir jauns un moderns ogļu uzglabāšanas un pārkraušanas terminālis, kas darbu uzsāka 2009.gadā. Šajā terminālī ogļu pieņemšana, izkraušana, uzglabāšana, transportēšana uz iekraušanu sauskravas kuģos un pati iekraušana jau notiek slēgtā ciklā: „Ogļu izkraušana no vagoniem tiek veikta slēgtā telpā ar speciāliem filtriem, kas nodrošina sīko daļiņu putekļu uztveršanu. Ogļu uzglabāšana notiek slēgtā noliktavā. Transportēšana uz sauskravas kuģi notiek pa slēgtu 3 km garu transportiera lentu un iekraušana kuģī notiek caur specializētu uzgali, kas tiek ievietots kuģa rūmē. Putekļu emisijas no šī uzņēmuma darbības ir ļoti minimālas.”

RVP pārstāve turklāt piemin, ka sakarā ar ES sankcijām pret Krieviju, pēdējos gados ir arī strauji krities šī termināļa kravu apgrozījums – 2015.gadā pārkrauts 1 805 106 tonnas ogļu, savukārt 2013.gadā terminālim cauri gājušas 4 324 368 tonnas šī kurināmā produkta.

Ogles tiek mitrinātas gan vasarā, gan ziemā

RVP atzīst, ka AS „Ventspils Tirdzniecības Osta” joprojām uzglabā ogles atklātās krautnēs, taču tas nenozīmējot, ka tiek izmantota novecojusi tehnika vai darbība neatbilst likumdošanas prasībām. Pamatojot ostā veikto darbu atbilstību normām, pārvalde gan nekomentē Agneses teikto par pastāvīgām ogļu putekļu nogulsnēm dzīvoklī, kurā mīt arī bērns.

„Ogļu uzglabāšanas krautnes vasarā tiek mitrinātas ar ūdeni no Ventas upes. Mitrināšanai tiek veidots tā sauktais „ūdens aizkars”. Ūdens miglas veidā tiek smidzināts uz krautnēm, tā samazinot putēšanu. Ziemā šim nolūkam tiek lietoti sniega lielgabali. Bez tam uzņēmums veic sīko daļiņu (putekļu) monitoringu nepārtrauktā režīmā – monitoringa iekārtas ir izvietotas abos uzņēmuma pārkraušanas kompleksos (PK-1 un PK-2). Uzņēmuma darbiniekiem tiešsaistes režīmā ir iespēja jebkurā diennakts laikā pārbaudīt vai uz uzņēmuma robežas nav pārsniegtas likumdošanā pieļaujamās daļiņu koncentrācijas. Tāda pati piekļuve uzņēmuma monitoringa tīklam ir arī vienam Pārvaldes inspektoram,” informē RVP pārstāve.

Vai Agneses situācija tiešām atbilst normām?

Vadoties pēc RVP sniegtās informācijas, 2015.gadā, abos pārkraušanas kompleksos piesārņojuma normu pārsniegumi kopā konstatēti 23 reizes, savukārt 2016.gadā līdz šim pārsniegumi konstatēti 14 reizes. Pārvalde skaidro, ka likumdošanā ir noteikts, ka uzņēmumam jānodrošina daļiņu (putekļu) diennakts robežlielums (50μ/m3), ko drīkst pārsniegt ne vairāk kā 35 reizes kalendārā gada laikā. Saskaņā ar uzņēmuma monitoringa rezultātiem var secināt, ka pārsniegumi notiek, taču normu robežās, līdz ar ko jāsecina, ka Agneses sašutumam nav pamata.

„Vienlaikus Pārvalde vēlas norādīt uz to, ka minētais normatīvs ir attiecināms uz dzīvojamo zonu. Līdz ar to var secināt, ka ražošanas teritorijā darbs ar putošām kravām tiek organizēts tik profesionāli, ka gaisa kvalitāte atbilst dzīvojamās zonas gaisa kvalitātei,” pauž pārvalde.

Kasjauns.lv/Foto: Facebook, Google Maps