Bāreņiem un smagi slimajiem "Kalkūnu" bērniem ministrija sola "ģimenisku vidi Latgalē"
"Kalkūnos" lielākoties uzturas bērni ar smagu invaliditāti. Centru nolemts likvidēt, un Labklājības ministrija nāk klajā ar savu piedāvājumu, kur šiem cilvēkiem jāpaliek pēc iestādes likvidēšanas.
Sabiedrība
2016. gada 23. augusts, 08:12

Bāreņiem un smagi slimajiem "Kalkūnu" bērniem ministrija sola "ģimenisku vidi Latgalē"

Jauns.lv

Likvidējot valsts sociālās aprūpes centra "Latgale" filiāles "Kalkūni", tajā dzīvojošiem bērniem nodrošinās aprūpi ģimeniskā vidē Latgalē, pavēstīja Labklājības ministrijas (LM) pārstāve Inita Kubanova.

"Šobrīd ir paredzēts, ka valsts sociālās aprūpes centra filiāle [Daugavpils novada] Kalkūnos savu darbību pārtrauks 2019.gada beigās, un līdz tam Latgalē tiks radīti jauni cilvēku īpašajām vajadzībām vairāk piemēroti pakalpojumi. LM paredz, ka bāreņiem un bez vecāku gādības palikušiem bērniem primāri tiks meklēta iespēja nodrošināt aprūpi ģimeniskā vidē Latgalē - aizbildņu ģimenē, audžuģimenē vai atrodot adopcijas iespējas," norādīja Kubanova.

Izmantojot Eiropas sociālā fonda (ESF) un Eiropas Reģionālās attīstības fonda  (ERAF) līdzekļus, Latgales pašvaldības varēs radīt arī bērniem piemērotākas institucionālās aprūpes formas - nelielas, ģimeniskai videi pietuvinātas mājas, kur kopā dzīvo tikai daži bērni un ar viņiem strādā neliels aprūpētāju skaits, nodrošinot to individuālu uzmanību, kas bērnam nepieciešama.

Savukārt jauniešiem, kuri līdz 2019.gada beigām jau būs sasnieguši pilngadību, izmantojot ESF un ERAF līdzekļus, pašvaldības varēs radīt piemērotus sabiedrībā balstītus pakalpojumus - iespēju dzīvot grupu dzīvoklī vai mājā, saņemot nepieciešamo atbalstu. Tie vecāki, kas šobrīd atbalsta trūkuma dēļ savus bērnus ir bijuši spiesti atdot institucionālā aprūpē, varēs saņemt atbalstu, lai bērnu audzinātu mājās. Ja tas nebūs iespējams, tiks rastas iespējas arī turpmāk bērnam nodrošināt aprūpi institūcijā iespējami tuvu viņa ģimenei.

Kubanova informēja, ka izmaiņas valsts sociālās aprūpes centros notiek deinstitucionalizācijas procesa ietvaros, kas paredz, ka ar Eiropas Savienības (ES) fondu finansējuma atbalstu tuvāko gadu laikā Latvijas pašvaldības varēs radīt plašu pakalpojumu klāstu, lai bērni, kas šobrīd dzīvo sociālās aprūpes centros, varētu augt ģimeniskā vidē un bērni ar funkcionāliem traucējumiem varētu saņemt sociālo aprūpi un rehabilitāciju savā pašvaldībā. Savukārt pieaugušie ar garīga rakstura traucējumiem atbilstoši savām iespējām un ar speciālistu atbalstu varēs izvēlēties dzīvot patstāvīgi un strādāt sev piemērotu darbu.

LM uzskata, ka dzīve ilgstošas aprūpes institūcijā nodrošina bērna fiziskās vajadzības, tomēr ģimeniskas vides un individuālas uzmanības trūkums lielās institūcijās postoši ietekmē bērnu emocionālo un fizisko attīstību. Tieši tāpēc visā Latvijā tiks meklētas iespējas ģimenisku vidi nodrošināt arī tiem bērniem, kas palikuši bez vecāku aprūpes. Savukārt ģimenēm, kurās aug bērns ar smagu invaliditāti, paredzēts paplašināt pieejamo atbalstu, lai vecāki nebūtu spiesti bērnu atdot institucionālā aprūpē.

Virzība uz deinstitucionalizāciju, nodrošinot bērniem ģimenisku vidi un pieaugušajiem iespējas dzīvot patstāvīgi, Latvijā izvēlēta, balstoties uz pētījumiem par institūcijas negatīvo ietekmi uz cilvēka dzīvi, ANO Bērnu tiesību konvenciju, kā arī ANO Konvenciju par personu ar invaliditāti tiesībām. Tas atbilst arī Tiesībsarga 2013.gada ziņojumā "Par valsts sociālās aprūpes centriem pilngadīgām personām ar garīga rakstura traucējumiem" ietvertajām rekomendācijām.

LM šobrīd veic padziļinātu valsts sociālās aprūpes centru sistēmas izvērtējumu, tai skaitā īpaši vērtējot arī valsts sociālās aprūpes centra "Latgale" filiāles "Kalkūni" darbību. Izvērtējuma ietvaros LM izskatīs arī Daugavpils novada domes sagatavoto informāciju par tās iespējām tālāk izmantot valsts sociālās aprūpes centra infrastruktūru. Šobrīd ministrija ir paudusi apņemšanos strādāt ciešā sadarbībā ar iesaistītajām pašvaldībām, lai rastu iespējami efektīvāko risinājumu sociālo pakalpojumu attīstīšanai.

Kasjauns.lv jau vēstīja, ka Daugavpils novada dome aizvadītajā nedēļā ārkārtas sēdes laikā nolēma lūgt labklājības ministru Jāni Reiru ("Vienotība") atcelt šī gada 12.maija rīkojumu par valsts sociālās aprūpes centra "Latgale" filiāles "Kalkūni" darbības izbeigšanu.

BNS/Foto: vsac.latgale.lv