Kučinskis atklāj, ko cer dzirdēt no Džo Baidena. ASV viceprezidents šodien ierodas Rīgā. FOTO
ASV viceprezidentam paredzēta tikšanās ar Māri Kučinski un arī ar prezidentu Vējoni.
Politika
2016. gada 23. augusts, 08:46

Kučinskis atklāj, ko cer dzirdēt no Džo Baidena. ASV viceprezidents šodien ierodas Rīgā. FOTO

Jauns.lv

Latvijas valdības vadītājs Māris Kučinskis (ZZS) no ASV viceprezidenta Džo Baidena sagaida apstiprinājumu, ka Latvijas "drošība ir droša". Otrdienas rītā lidostā nolaidās Baidena delegācija - divas lidmašīnas.

Intervijā LTV raidījumam "Rīta Panorāma" Kučinskis norādīja, ka vizītes laikā ar Baidenu plānots pārrunāt drošības un ekonomikas jautājumus. "Sagaidu apstiprinājumu, ka mūsu drošība ir droša - ka mēs un ASV esam stratēģiskie partneri, ka neesam pamesti," sacīja Kučinskis.

Premjers uzsvēra, ka Latvijai jābūt pilnīgi drošai par savām robežām, jo mūsu valsts ir Eiropas Savienības ārējā robeža, kuru nepieciešams pilnībā aizsargāt.

Otrdien vizītē Latvijas galvaspilsētā ieradās ASV viceprezidents Džo Baidens. Viceprezidents tiksies ar triju Baltijas valstu prezidentiem. Baidenam paredzētas arī divpusējās tikšanās ar Raimondu Vējoni un Ministru prezidentu Māri Kučinski (ZZS). Viesojoties Rīgā, paredzēta arī viceprezidenta publiska uzruna Baltijas valstu iedzīvotājiem.

Pirmā lidmašīna ar uzrakstu "United States of America" lidostā "Rīga" nolaidās ap plkst.8, otrā - ap plkst.8.15. Apmēram pusstundu pirms tam neviena cita lidmašīna uz skrejceļa nenolaidās un no tā nepacēlās.

Baidena delegāciju sagaidīt klātienē bija ieradies Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V) un ASV vēstniece Latvijā Nensija Petita, kā arī citas ministrijas un vēstniecības amatpersonas. Savukārt pirms lidmašīnu nolaišanās lidostas teritorijā iebrauca autokolonna ar 29 pārsvarā melniem spēkratiem, no kuriem daži bija ar bākugunīm, daži - ar ASV karodziņiem.

Ap plkst.8.30 no vienas no lidmašīnām izkāpa Baidens, kurš pārmija dažus vārdus ar Rinkēviču. Baidenu sagaidīja divi vienāda izskata limuzīni, no kuriem vienā viņš iekāpa un devās prom no lidostas.

Eiropas vizītes ietvaros no 22.līdz 25.augustam Baidens apmeklēs arī Turciju un Zviedriju.

1942.gadā dzimušais Baidens ir pieredzējis ASV politiķis no Demokrātiskās partijas. ASV viceprezidenta amatā viņš tika apstiprināts 2009.gadā. Pirms tam, kopš 1973.gada, Baidens bija ASV senators. Kopumā viņš šajā amatā ticis pārvēlēts sešas reizes.

ASV viceprezidenta Baidena vizītes laikā Rīgā tiks noteikti satiksmes ierobežojumi.

BNS/Foto: Ieva Lūka/Edijs Pālens/EPA/LETA