Sabiedrība
2016. gada 24. augusts, 14:08

Svarīga informācija visiem, kas grasās doties uz Itāliju

Jauns.lv

Ārlietu ministrija (ĀM) iesaka atturēties no braucieniem uz zemestrīces skartajiem reģioniem Itālijā un sekot līdzi informācijai vietējos plašsaziņas līdzekļos, Kasjauns.lv uzzināja ministrijā. 

ĀM norāda, ka saskaņā ar Itālijas Civilās aizsardzības pārvaldes sniegtajām ziņām skarti ir Lacio (Lazio), Markes (Marche), Umbrijas (Umbria) un Abruco (Abruzzo) reģioni. Starp stiprāk cietušajām pilsētām ir Amatriče (Amatrice), Akumoli (Accumoli), Norča (Norcia), Posta (Posta), Peskara del Tronto (Pescara del Tronto), Arkuata del Tronto (Arquata del Tronto) un Kastelsantandželo sul Nera (Castelsantangelo sul Nera).

"Ja atrodaties zemestrīces skartajā reģionā un nepieciešama konsulārā palīdzība, aicinām nekavējoties sazināties ar Latvijas Republikas vēstniecību Itālijā vai Ārlietu ministrijas Konsulārā departamenta diennakts dežurantu pa tālruni: +371 26 33 77 11vai e-pastu: palidziba@mfa.gov.lv," norāda ministrijā. 

Ministrijas pārstāvji arī uzsver, ka ĀM stingri iesaka jebkurai personai, kas dodas uz ārvalstīm, pirms ceļošanas iegādāties dzīvības un veselības apdrošināšanas polisi, kas paredz arī personas repatriāciju slimības vai nāves gadījumā, kā arī reģistrēties Konsulārajā reģistrā un viedtālrunī lejupielādēt Ārlietu ministrijas mobilo aplikāciju “Ceļo droši”.

Jau ziņots, ka seklās zemestrīces epicentrs bija 10 kilometrus uz dienvidaustrumiem no viduslaiku pilsētas Norčas, kura atrodas Perudžas provincē Umbrijas reģiona dienvidaustrumos.

Kā vēsta ASV Ģeoloģiskais dienests, zemestrīce notika plkst.3.36 (plkst.4.36 pēc Latvijas laika) un tai sekoja vairāki pēcgrūdieni. Tā bija jūtama arī Romā, kas ir apmēram 170 kilometru attālumā no zemestrīces epicentra, un visā Itālijas centrālajā daļā.

Par postījumiem vēsta arī Itālijas Civilās aizsardzības pārvalde, norādot, ka starp stiprāk cietušajām pilsētām ir arī Akumoli, Posta un Arkuata del Tronto.

"Situācija ir dramatiska. Ir daudz bojāgājušo. Šobrīd nevaru nosaukt skaitu, jo glābšanas darbi turpinās un tie ir ļoti, ļoti smagi," aģentūrai AFP izteicās Amatričes mērs.

2009.gadā Abrucu reģionā Itālijas vidienē 6,3 magnitūdu zemestrīce prasīja vairāk nekā 300 cilvēku dzīvības. Tā bija jūtama arī Romā.

Kasjauns.lv/LETA; FOTO: AP, AFP, EPA, Reuters/LETA/Scanpix