Zilupes mērs pārāk slikti zina latviešu valodu, secina VVC
Agafonovs nav vienīgais politiķis, par kura valsts valodas zināšanām ir ieinteresējies VVC.
Sabiedrība
2016. gada 24. augusts, 14:39

Zilupes mērs pārāk slikti zina latviešu valodu, secina VVC

Jauns.lv

Zilupes novada domes priekšsēdētāja Oļega Agafonova (Latgales partija) valsts valodas zināšanas neatbilst prasībām, pārbaudes laikā secinājuši Valsts valodas centra (VVC) speciālisti.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Kā aģentūra LETA noskaidroja VVC, pēc vairākiem neveiksmīgiem mēģinājumiem centra speciālistiem beidzot izdevies pārbaudīt Agafonova valsts valodas zināšanas. Pārbaudē secināts, ka tās ir neatbilstošas, par ko 18.augustā sastādīts administratīvā pārkāpuma protokols.

Lietu par Agafonova neatbilstošajām valsts valodas zināšanām paredzēts izskatīt un lēmumu tajā pieņemt mēneša laikā.

Tā kā VVC pirms kāda laika saņēma trīs sūdzības par Agafonova nepietiekamajām valsts valodas zināšanām, centram bija pienākums pārbaudīt šo informāciju un sniegt sūdzību autoriem atbildes.

Agafonovs, aizbildinoties ar laika trūkumu, aģentūrai LETA nesniedza komentāru par notikušo valsts valodas pārbaudi un viņa tālāko rīcību.

LETA jau vēstīja, ka pirmie divi mēģinājumi pārbaudīt Agafonova valsts valodas zināšanas bija neveiksmīgi, jo pirmajā gadījumā viņam oficiāli bija darba nespēja, bet otrajā gadījumā viņš bija devies atvaļinājumā.

Agafonovs nav vienīgais politiķis, par kura valsts valodas zināšanām ir ieinteresējies VVC. Pirms kāda laika VVC veica Daugavpils pilsētas domes deputātu valsts valodas zināšanu pārbaudi, kuras rezultātā triju deputātu - Vladislava Bojarūna (Latgales partija), kā arī Jurija Zaiceva (Daugavpils atdzimšana) un Aleksandra Samarina (SC) - valsts valodas zināšanas tika novērtētas kā neatbilstošas.

Lai minētie deputāti varētu papildināt savas valsts valodas zināšanas atbilstoši prasībām, pašvaldība katram no viņiem piešķīra 2300 eiro apmācībai.

Nesen tādu pašu naudas summu savu valsts valodas zināšanu uzlabošanai Daugavpils dome piešķīra arī Viktoram Pučkam (Alternative), kurš pērn augustā Daugavpils domes deputāta krēslā nomainīja Jevgeņiju Carevu.

Atkārtoti izvērtējot deputātu valsts valodas zināšanas, tika secināts, ka Bojarūna valsts valodas zināšanas joprojām nav atbilstošas prasībām. Līdz ar to VVC vērsies tiesā ar prasību pret deputātu sakarā ar viņa nepietiekamajām valsts valodas zināšanām.

Bojarūns nav vienīgais deputāts, pret kuru VVC ir vērsies tiesā. Centrs tiesājas arī ar Balvu novada domes deputātu Ivanu Baranovu (SC) par mandāta anulēšanu. Gan Balvu rajona tiesa, gan Latgales apgabaltiesa ir apmierinājusi konkrēto VVC prasību. Savukārt Baranovs saistībā ar Latgales apgabaltiesas spriedumu ir iesniedzis kasācijas sūdzību.

Tāpat vēstīts, ka Saeimā pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīti grozījumi Republikas pilsētas domes un novada domes deputāta statusa likumā, kas paredz, ka pašvaldības deputātam, kuru VVC būs aicinājis apgūt valsts valodu nepieciešamajā līmenī, latviešu valodas zināšanas būs jāpilnveido par saviem līdzekļiem.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA