Lietuvieši bēgļu atbalstam rīko gudrāku kampaņu – tautu uzrunā pat pasaules zvaigznes
Latvijā rīkotā kampaņa tika nopelta un pret to kā pret nepatriotisku iestājās pat Aizsardzības ministrija. Lietuvieši savā valstīt tikmēr izvērsuši akciju, kuras viena no sejām ir pasaulslavenais aktieris Benedikts Kamberbačs.
Sabiedrība
2016. gada 26. augusts, 06:50

Lietuvieši bēgļu atbalstam rīko gudrāku kampaņu – tautu uzrunā pat pasaules zvaigznes

Jauns.lv

Runas par Latvijā realizēto ANO bēgļu aģentūras kampaņas „Mēs darītu tāpat!” izgāšanos nonākušas arī līdz Lietuvai. Kaimiņvalsts mediji ziņo tautiešiem par drāmu, kas apvij bēdīgi slaveno kampaņu Latvijā un cita starpā piemin arī Lietuvā izvērstās ANO bēgļu aģentūras aktivitātes.

Latvijā realizēto kampaņu kritizējis arī bijušais Lietuvas ārlietu ministrs, konservatīvais Seima deputāts Audroņus Ažubalis. Viņaprāt, šāds vēstījums līdzvērtīgi negatīvi uztverts arī Lietuvā. „Šī jau nav pirmā reize, kad starptautisku organizāciju pārstāvji neizprot atsevišķu valstu situāciju. Tos, kuri pagātnē piedalījušies kādās pretošanās kustībās, savas valsts vārdā, šāds sauklis var aizvainot. Birokrātiem acīmredzot ir bijis daudz naudas, taču ne mazākās sapratnes kā to tērēt. Es saprastu, ja šī frāze būtu balstīta uz kādu socioloģisku pētījumu,” paužot savu nostāju par kampaņu „Mēs darītu tāpat!” apgalvo Lietuviešu deputāts.

Lietuvā kampaņas seja ir Benedikts Kamberbačs

Šī gada augusta sākumā arī lietuvieši uzsāka ANO bēgļu aģentūras nostāju popularizējošu kampaņu. Tiesa, leiši savā ziņā izvēlējušies pieticīgāku pieeju – tā vietā, lai sāktu ko jaunu, Lietuvā aktīvi tiek atbalstīta visā pasaulē zināmā ANO kampaņa „#WithRefugees”. Kaimiņvalstī kampaņa saucas „Mēs atbalstām iniciatīvu #WithRefugees” un galvenais sauklis ir „Mēs esam ar bēgļiem – esiet ar mums!”

Vieta jautājumam –  kāpēc lietuvieši pievienojas kampaņai ar Benediktu Kamberbaču, kamēr mēs starptautisku problēmu risināšanā iesaistām vietēja mēroga „tēvzemes piedrāzēju”?

Aicina palīdzēt, nevis izsaka pieņēmumus

Lietuvā atbalstītās kampaņas pamatā ir īss ANO veidots video rullītis, kurā aptuveni 60 pasaules viedokļu līderi un pasaules līmeņa slavenības, tostarp tādas zvaigznes kā Keita Blanšeta, Bens Stillers un britu izcelsmes aktieris Benedikts Kamberbačs. Jāpiemin, ka šīs starptautiskās kampaņas vēstījums aicina palīdzēt bēgļiem, nevis izsaka vispārīgus, nepamatojamus apgalvojumus par visas tautas reakciju kara gadījumā.

ANO video rullītis, kurā uz iecietību un sapratni aicina pasaules līmeņa zvaigznes:

Latvijas kampaņas autori atvainojas

Jau ziņots, ka aģentūra „DDB Latvija” kā ANO Bēgļu aģentūras radošā partnere nolēmusi pārskatīt turpmāko kampaņas „Mēs darītu tāpat!” komunikāciju, paziņojumā medijiem norāda „DDB Latvija” izpilddirektors Andris Rubīns. Šādu lēmumu aģentūra pieņēmusi pēc tam, kad pret kampaņu vērsusies Aizsardzības ministrija un atsevišķi politiķi. Pēc sabiedrības un AM reakcijas, arī Ārlietu ministrija nolēma aicināt ANO Bēgļu aģentūru izvērtēt kampaņas „Mēs darītu tāpat!” elementus Latvijā, informēja ĀM  pārstāvis Raimonds Jansons. Jansons pastāstīja, ka ministrija saņēma AM vēstuli ar aicinājumu vērsties ANO ar lūgumu pārtraukt „kampaņas nekorektos elementus Latvijā”.


Kasjauns.lv/Foto: Ieva Makare/EPA/LETA