Svētki Tērvetē pārvēršas brutālā kautiņā: smagi piekauj muzeja saimnieku
Dūres Tērvetes Zemgaļu svētkos izvicinātas pamatīgi. Taču, par spīti daudzajiem aculieciniekiem un smagajiem miesas bojājumiem, kurus guvis Tērvetes zemgaļu pils muzeja saimnieks Normunds Jērums, liecības par notikušo ir pretrunīgas.
Sabiedrība
2016. gada 26. augusts, 15:35

Svētki Tērvetē pārvēršas brutālā kautiņā: smagi piekauj muzeja saimnieku

Jauns.lv

Aizvadītajās brīvdienās Tērvetē notikušo Zemgaļu svētku laikā smagi piekauts festivāla rīkotājs un Tērvetes zemgaļu pils muzeja saimnieks Normunds Jērums. Atšķirīgas gan ir aculiecinieku versijas par to, kurš izprovocējis brutālo kaušanos, turklāt tiek ziņots arī par šokējošu policijas darbinieku bezdarbību.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Viduslaiku eksperts Vasīlijs Golubevs portālam „delfi.lv” pastāstījis, ka svētdienas agrā rītā, ap plkst. 3.00, Zemgaļu svētku laikā festivāla dalībnieki mierīgi sēdējuši iežogotajā, privātajā zemgaļu pils-muzeja teritorijā pie galdiem. Kūries ugunskurs, dziedātas dziesmas, kad pils teritorijā piepeši parādījusies spēcīgu puišu grupa. Puiši uzvedušies agresīvi un bezkaunīgi. Muzeja saimnieks viņiem esot teicis: „Ko jūs šeit darāt? Pacentieties atstāt teritoriju!” Tomēr atbildes vietā puiši uzbrukuši pils saimniekam un sākuši viņu sist. Kopīgiem spēkiem agresīvo puišu kompānija aizvirzīta prom, bet pils saimnieks piezvanījis policijai un paziņojis par uzbrukumu.

Policisti vienkārši noskatījušies piekaušanu

Kad pēc apmēram pusstundas notikuma vietā ieradusies ekipāža no Valsts policijas (VP) Zemgales reģiona pārvaldes Dobeles iecirkņa, pils teritorijā no jauna parādījusies agresīvā kompānija, tikai šoreiz vēl kuplākā skaitā. „Bija skaidrs, ka viņi atkāpušies tikai tāpēc, lai iegūtu papildspēkus,” portālam pastāstījis Golubevs. Pēc aculiecinieka teiktā, policistu acu priekšā divi no uzbrucēju kompānijas piegājuši klāt Jērumam un no jauna sākuši viņu spēcīgi sist ar rokām un kājām pa seju, izsitot trīs zobus. Sisti arī vīrieši, kuri centušies fiziski aizstāvēt muzeja saimnieku, bet policisti tikmēr, pēc Golubeva stāstītā, stāvējuši blakus un nedarījuši neko, pat necentušies apturēt agresīvos jauniešus.

Uz prasību apturēt uzbrucējus, likumsargi mierīgi atbildējuši, ka puišus pazīst un neredz sevišķu iemeslu aizturēt, jo neesot skaidrs, kas noticis patiesībā, atceras notikumu aculiecinieks. Saskaņā ar viņa teikto, agresīvie jaunieši esot rimušies vien tad, kad notikuma vietā ieradusies vēl viena policijas ekipāža – Dobeles Pašvaldības policija.

Oponenti stāsta pavisam citas lietas

Tikmēr vietējais iedzīvotājs Gatis Roze portālam „Delfi” pastāstījis pavisam citu versiju par notikušo. Pēc viņa teiktā, kautiņš aizsācies, jo Zemgaļu svētku dalībnieki bijuši piedzērušies, agresīvi un uzbrukuši pirmie. Pēc Rozes stāstītā, četri vietējie puiši naktī redzējuši, ka pilī deg gaisma un gribējuši apskatīties, kas tur muzejā notiek. Divi no gājējiem mazliet atpalikuši un viņus drīz vien ielenkuši vairāki krievu valodā runājoši cilvēki, kuri paģērējuši pamest šo teritoriju. „Vikingi bija ļoti agresīvi,” norādījis aculiecinieks.

Saskaņā ar Rozes teikto, klāt bijis arī manāmi iereibis Tērvetes muzeja saimnieks Jērums kopā ar savu brāli, kurš „piegāja klāt vienam no džekiem un jautāja, kas būs, ja es tev pielikšu pušku pie galvas un izšķaidīšu smadzenes?” nakts notikumus atstāstījis Roze.

„Sākās konflikts un Normunds no sāna pirmais iegāza pa seju vienam no mūsu puses cietušajam, kuram tagad arī ir nolauzts zobs. Bija cīņa, cilvēki, pārģērbti par zemgaļiem un vikingiem, pat mums bruka virsū ar krēsliem.” Aculiecinieks arī uzsvēris, ka nekāds otrais uzbrukums nav noticis, jo pēc konflikta, redzot policiju, jaunieši vienkārši gājuši atpakaļ, lai sniegtu liecības un sūdzētos par nodarīto. „Konflikti atkal uzliesmoja, bet Normunds bija manāmi iereibis, mācīja policistus, visus provocēja, teica ka pats ir policists un visiem nu būs d***ā. Nebija nekādi tur vietējo papildspēki, vienkārši cilvēki no balles sanāca skatīties, kas tur par traci,” portālam pastāstījis Roze.

Pili piedraudēts nodedzināt

Tikmēr stāsta galvenais varonis Jērums portālam norādījis, ka nekad dzīvē vēl nav redzējis, ka policistu klātbūtnē kāds tiek sists un spārdīts, bet likumsargi pat necenšas varmākas apturēt. Muzeja saimnieks stāstījis, ka arī citi vietējie iedzīvotāji cietuši no varmākām – jaunie vīrieši regulāri nonākuši policijas redzeslokā, bet līdz šim nav sodīti, iespējams, tāpēc, ka sitējiem esot ietekmīgi vecāki. Saskaņā ar Jēruma teikto, pēc notikušā jauniešu banda draudējusi pili nodedzināt un izrēķināties ar viņu. VP Zemgales reģiona pārvaldes galvenā speciāliste Ieva Sietniece pastāstījusi, ka saistībā ar notikušo policijā ir sākta dienesta pārbaude, kuras laikā tiks izvērtēta policijas darbinieku rīcība. Noteikta arī ekspertīze, lai konstatētu miesas bojājumu pakāpi cietušajiem, kā arī to, kādā veidā šie miesas bojājumi iegūti.

Roze esot sastāstījis „pasakas”

Kasjauns.lv sazinājās ar Normundu Jērumu, kurš apliecināja, ka Golubeva teiktais ir patiesība, savukārt Gatis Roze esot viens no uzbrucējiem un viņa paustais esot izdomājums un „pasakas”. Jērums piebalso kādam aculieciniekam, sakot, ka Valsts policijas (VP) Dobeles iecirkņa darbinieki, pēc ierašanās notikuma vietā tik tiešām nav pacentušies izbeigt kautiņu, bet tā vietā vienkārši stāvējuši blakus, kamēr viņš ticis sists. „Policisti teica, ka jauniešus pazīstot un mūsu liecības atteicās pieņemt,” Kasjauns.lv pavēstīja Jērums.

Cietušajam salauzts sejas kauls

Aģentūrai LETA viņš pastāstījis, ka jaunieši atteicās sniegt liecības par notikušo: „Mēs bijām gatavi to darīt. Taču viens no jauniešiem sāka mani sist policijas klātbūtnē un, kad mans brālis aizrādīja policistiem, kāpēc viņi pieļauj, ka mani sit, sitienus saņēma arī viņš. Policistu klātbūtnē man nodarīti vēl stiprāki miesas bojājumi nekā pirmajā incidentā,” pastāstīja Jērums. Policijas darbinieki esot atteikušies aizturēt jauniešus un pieņemt liecības no cietušajiem. Kā no cietušā noskaidrojis Kasjauns.lv, Jērums devies uz Jelgavas slimnīcu, kur fiksēti viņam nodarītie miesas bojājumi. Man ir izsisti zobi, salauzts deguna kauls un sejas kauls – šīs traumas es uzskatu par nopietnām.

Viņš bija gatavs rakstīt iesniegumu VP Jelgavas iecirknī, taču tur aicināts vērsties Dobelē, vēsta aģentūra LETA. „Nākamajā dienā svētki turpinājās, jo incidenta dēļ nevarēju tos atcelt. Ieradās arī Dobeles iecirkņa policisti, kuriem sniegtas liecības,” aģentūru informēja Jērums.

Par policistu bezdarbību Jērums uzrakstījis iesniegumu gan VP priekšniekam Intam Ķuzim, gan Zemgales reģiona pārvaldes (ZRP) vadībai. VP ZRP priekšnieka palīdze Ieva Sietniece aģentūrai LETA apliecināja, ka par policistu rīcību sākta iekšējā pārbaude. Tāpat Dobeles iecirknī ir sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma XIII nodaļas par noziedzīgiem nodarījumiem pret personas veselību.

Jaunieši plosās katrā Tērvetes novada pasākumā 

Tērvetes novada kultūras nama direktors Viktors Strapcāns tikmēr pastāstījis, ka šī kompānija konfliktus pasākumos Tērvetes novadā izraisa regulāri. 

Viņš atklāja, ka vēl nesen konflikts notika Tērvetes novada svētku laikā, tiesa, ārpus svētku teritorijas. Galvenie konfliktu iniciētāji esot divi brāļi, kas ir no situētas ģimenes, "brauc ar lepnām mašīnām". Abu māte esot juriste.

Strapcāns atzīst, ka par konfliktiem un kautiņiem pasākumos ir informēta gan vietējā, gan Valsts policija, taču rīcības no likumsargu puses nav. "Katru reizi pēc pasākumiem situāciju pārrunājam, personiski esmu runājis arī ar abiem jauniešiem, bet nekas nemainās," atzīst kultūras nama vadītājs. Tiesa, rakstiskā veidā par konfliktiem policijai ziņots nav.

Policijā vērsušās abas puses –  saņemti 5 iesniegumi

VP preses pārstāve Sigita Pildava aģentūrai LETA papildināja, ka patlaban VP rīcībā ir pretrunīga informācija par faktisko notikuma gaitu un secību Zemgaļu svētkos, kur noticis konflikts, kas pāraudzis kautiņā starp vairākiem cilvēkiem. Saistībā ar šo incidentu policija ir saņēmusi piecus iesniegumus no abām konfliktā iesaistītajām pusēm.

Reaģējot uz cietušā koka pils saimnieka izteiktajiem pārmetumiem par policijas bezdarbību fiziskā konflikta apturēšanā, VP priekšnieks Ints Ķuzis norāda, ka „nevar būt pieļaujama situācija, kad policisti, izbraucot uz izsaukumu par konfliktu vai kautiņu, darbojas pasīvi un neprofesionāli, aktīvi nerīkojoties konflikta pārtraukšanai un iesaistīto personu nogādāšanai policijas iecirknī apstākļu noskaidrošanai.” „Saistībā ar notikušo jau 24.augustā esmu uzdevis Iekšējās kontroles birojam veikt dienesta pārbaudi par policistu faktisko rīcību šajā situācijā,” apstiprināja Ķuzis.

Kasjauns.lv/LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA; terveterj.wix.com