Romeo, Roberts Rambāns, Mārtiņš no "Rīgas sargiem"... Tauta skumst par Jāņa Reiņa pāragro aiziešanu
Jānis Reinis (13.12.1960 - 27.08.2016).
Kultūra
2016. gada 28. augusts, 10:45

Romeo, Roberts Rambāns, Mārtiņš no "Rīgas sargiem"... Tauta skumst par Jāņa Reiņa pāragro aiziešanu

Jauns.lv

Sestdienas vakars nāca ar ziņu par kārtējo zaudējumu Latvijas kino un teātra mākslā - 55 gadu vecumā šīszemes gaitas beidza tautā mīlētais aktieris Jānis Reinis. Šorīt cilvēki sociālajos tīklos dalās savās skumjās, atceroties lomas, kas visvairāk palikušas prātā.

Kasjauns.lv jau ziņoja, ka aktieris devies mūžībā; šo ziņu apstiprinājuši mākslinieka tuvinieki. Reiņa kādreizējās dzīvesbiedres aktrises Lāsmas Kugrēnas dēls Jānis Mūrnieks, kuram Reinis bija audžutēvs, lūdz šobrīd ģimeni likt mierā.

Sociālajos tīklos ļaudis atceras Jāņa Reiņa labākās lomas. Jaunākajai paaudzei viņš vislabāk zināms kā amizantais čangalis Roberts Rambāns no komēdijseriāla "Sirdsmīļā Monika", tāpat daudzi Reini atceras kā izcilo Mārtiņu filmā "Rīgas sargi" un galvenā varoņa draugu filmā "Baiga vasara".  Reinis aizvadījis spožu karjeru divos teātros - Nacionālajā un Dailes.  Skatītājas viņu atceras kā izcilu Romeo lomas tēlotāju...

Bet Reiņa pati pirmā loma bija vācu pusaudzis Kurts iestudējumā „Krasts” pēc Jurija Bondareva darba par Otro pasaules karu. Lai patiesāk  nospēlētu lomu, papildus mācījies vācu valodu!

Sociālajos tīklos cilvēki pauž savu "ļoti, ļoti žēl...":

       

Jānis Reinis jau ilgāku no teātra vides bija prom. Kā pērnā gada izskaņā vēstīja žurnāls "Kas Jauns", aktieris pēdējā laikā strādāja par taksometra vadītāju, sevišķi priecājoties vadāt klientus sestdienu vakaros un vēlās naktīs, jo tad braucot nobriedušāka publika, smēja allaž dzīvespriecīgais Reinis. Viņš taksista darbā pelnīja naudu iztikai.

Par taksistu kļuvis neviļus – saņēmis piedāvājumu, izlēmis pamēģināt un sapratis, ka labi jūtas. “Arī iztikai nopelnīt varu, un tas, protams, nav mazsvarīgi,” teic Reinis. Viņam visvairāk tīk strādāt sestdienu vakaros, jo tad klienti lielākoties ir pieauguši, inteliģenti ļaudis, kas pozitīvā noskaņojumā dodas izklaidēties vai atgriežas mājās no ballītēm, vēstīja žurnāls.

“Piektdienu vakarus un naktis mēdzu saukt par mazo ellīti, jo tad braucēji lielākoties ir sadzērušies jaunieši, kas nereti ir skaļi, rupji, brutāli un visādā ziņā nerada ap sevi pozitīvu auru,” atzīst Reinis. Jaukākie brīži ir, kad braucēji pazīst šoferī aktieri. Jānis necenšas maskēties ar cepuri vai brillēm. Reiz viņš dažus kvartālus vedis kundzi gados, kura apmaldījusies Rīgā. “Kad nonācām galamērķī, viņa teica: “Ziniet, jūs man atgādināt vienu cilvēku... Manu mīļāko aktieri Jāni Reini!” Kad smaidot pateicu, ka esmu Jānis Reinis, viņa bija neizsakāmi laimīga. Izkāpām no taksīša, un viņa mani tik cieši apskāva,” smaida aktieris intervijā "Kas Jauns".

Savukārt 2012.gadā, vaicāts par labāko posmu savā dzīvē, aktieris atbildēja šādi:

"Bez šaubām skaistākais laiks cilvēkam ir, kad viņam ir 35 – 40 gadi, kad bērni aug. Tas laikam būtu viens no tādiem posmiem, kurā gribētu atgriezties, kad bērni vēl ir mazi, ir jāaudzina, jāuztraucas, jāved uz skolu. Man liekas, ka arī visi fiziskie un radošie spēki cilvēkam visnopietnākajā fāzē ir šajā vecumā. Pēc tam jau lēnām sākas tāda kā lejupslīde, parādās lieks nervozums, neiecietība. Bet tas ir laiks, kad esi pašā spēku pilnbriedā. Uh, kalnus var gāzt! Šo posmu labprāt vēlreiz izdzīvotu."

Jānim Reinim ir trīs pieauguši bērni – Ieva, Jēkabs un Edvards.

Informāciju par aktiera izvadīšanu publiskosim, tiklīdz būs zināms kas vairāk. Kasjauns.lv izsaka līdzjūtību visiem izcilā aktiera cienītājiem, draugiem, radiem un kolēģiem.

Mārtiņa un Elzas deja filmā "Rīgas sargi":

"Sirdsmīļās Monikas" pati pirmā sērija:


Kasjauns.lv/Foto: No "Izdevniecības Rīgas Viļņi" arhīva