Ogres muzejā skatāma izstāde "20. gadsimta nospiedumi"
Ogres muzejā atklāta izstāde „20. gadsimta nospiedumi”, kurā it kā nenozīmīgi muzeja krājuma priekšmeti atklāj pagājušā gadsimta lielos notikumus.
Kultūra
2016. gada 30. augusts, 21:26

Ogres muzejā skatāma izstāde "20. gadsimta nospiedumi"

Jauns.lv

Ogres Vēstures un mākslas muzejā atklāta izstāde „20. gadsimta nospiedumi”, kurā no muzeja krājuma gaismā izcelti it kā sadzīviski nenozīmīgi 12 priekšmeti. Katrs no tiem vēsta savu īpašo stāstu, veidojot ne tikai savu unikālo „personisko” vēsturi, bet arī kļūstot par liecinieku nozīmīgākajiem pagājušā gadsimta notikumiem.

Ikviens no priekšmetiem – karavīra uz bērzu tāss rakstīta vēstule, izsūtījumā dāvināts pulkstenis vai binokļa fragments, ir kāda cilvēka personiska notikuma liecinieks. Taču izstādes veidotāja, vēsturniece Santa Šustere nolēmusi apmeklētāju vest tālāk un dziļāk, ļaujot mazajam stāstam pārtapt par liecinieku lielajiem, nozīmīgajiem pagājušā gadsimta notikumiem - gan okupācijām un izsūtīšanām, gan pasaules kariem un varu maiņām, Kasjauns.lv pastāstīja Ogres muzeja informācijas speciāliste Gunta Šmidre.

Par vienu no šādiem stāstiem, ko atklāj izstādes eksponāts. Santa Šustere stāsta: „Ogres Vēstures un mākslas muzeja krājumā nejauši uzgāju 1915. gadā rokrakstā rakstītu lapiņu krievu valodā. To rūpīgāk izlasot, sapratu - tas ir baznīcas zvanu uzskaites saraksts, kurus plānots evakuēt. Tajā brīdī domās uzplaiksnīja viss lasītais, zināmais. Un es redzu - ir sācies Pirmais pasaules karš, frontes līnija tuvojas Latvijas teritorijai. Krievijas kara laika pārvaldes iestādes, vairoties atstāt vērtīgos materiālus vācu okupācijas apdraudētajās teritorijās, organizē materiālo vērtību evakuāciju uz iekšzemi. Šajā laikā uz Krieviju tiek aizvestas rūpnīcu iekārtas, izejvielas un transportlīdzekļi, vara jumti un baznīcu zvani. Arī lapiņā uzskaitītie Krapes pareizticīgās baznīcas zvani.

 

Viena maza lapiņa, bet uz tās vesela laikmeta atspulgs”.

Viņa atzīst, ka par dažiem izstādei izvēlētajiem priekšmetiem muzejā un arhīvos atrodami vien īsi, skopi un sausi fakti. Trūkst stāstītāju viedokļa, pārdomu un sajūtu par pieredzēto. Izstādē apmeklētājam nāksies iedziļināties un domāt, ļaut vaļu iztēlei, atsvaidzināt savas vēstures zināšanas.

Ierīkojot izstādi, sevišķi interesanti bijis parādīt it kā sadzīviski mazsvarīgo lietu saistību ar lielajiem, vēsturiski nozīmīgajiem notikumiem. Tajā redzamie eksponāti piederējuši cilvēkiem, kas piedzīvojuši mūsu laikmetu lielās kolīzijas, bijuši to liecinieki. Šustere ir pārliecināta, ka tie ir neparasti cilvēki, drosmīgi un stipri savā izvēlē un dzīvotgribā.

Izstāde Ogres Vēstures un mākslas muzejā būs skatāma līdz 22. oktobrim.


Elmārs Barkāns/Foto: publicitātes foto, Voldemārs Stāvusis

Komentāru izplatīšanas noteikumi

1.Par komentāra saturu atbildību nes portāla lietotājs, kurš izplata komentāru.

2.Portāls neatbild par rakstiem pievienotajiem komentāriem, un tam ir tiesības dzēst komentārus, kas neatbilst LR normatīvajiem aktiem un šiem noteikumiem.

3.Portālam ir tiesības aizliegt lietotājam pieeju sadaļai „Komentāri”, ja lietotājs pārkāpj LR normatīvos aktus un šos noteikumus.

4.Komentāros aizliegts izplatīt:

  • materiālus, kas pārkāpj ētikas, humānisma, morāles, tikumības un pieklājības normas;
  • personas goda un cieņu aizskarošus materiālus;
  • materiālus, kas pauž diskrimināciju un musina uz naida kurināšanu;
  • materiālus, kuros izcelta vardarbība, aicinājums uz vardarbību, draudi;
  • pornogrāfiska rakstura materiālus;
  • materiālus, kas diskreditē Latvijas valstiskumu un nacionālos simbolus;
  • materiālus, kas satur jebkāda veida reklāmu, t.sk. politisko reklāmu un aģitāciju;
  • materiālus, kas pārkāpj fizisko personu datu apstrādes normatīvos aktus (citas personas identificējoša informācija, u.c.);
  • materiālus, kas pārkāpj citu personu intelektuālā īpašuma tiesības;
  • materiālus, kas var saturēt datorvīrusus;
  • u.c. normatīvajos aktos aizliegtu informāciju, materiālus.

5.Ja komentāru ievietotājs neievēro LR normatīvos aktus un šos noteikumus, atkarībā no pārkāpuma rakstura vai sekām pārkāpējs saucams pie likumā noteiktās civiltiesiskās, administratīvās vai kriminālās atbildības.

6. Portāls aizsargā komentāru autoru konfidencialitāti. Portāls informāciju par komentāru autoriem (IP adresi) sniedz tikai un vienīgi tiesībsargājošām iestādēm uz rakstveida pieprasījuma pamata.

7. Publicējot materiālus portālā, portāla lietotājs vienlaicīgi izsniedz SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” neatsaucamu, vienkāršu, beztermiņa licenci, kas ir spēkā visā pasaulē un par kuru nav jāveic autoratlīdzības maksājumi. Licence SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” dod tiesības izmantot materiālu jebkādā ar normatīvajiem aktiem atļautā veidā. Izsniedzot licenci SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi”, portāla lietotājs saglabā visas autora tiesības uz publicētajiem materiāliem.

8. Trešajām personām bez rakstiskas atļaujas saņemšanas no SIA „Izdevniecība Rīgas Viļņi” nav tiesības izmantot portāla lietotāju publicēto materiālu portālā.

9. Noteikumi ir saistoši komentāru izplatītājiem.

10. Portāls ir tiesīgs jebkurā laikā pēc saviem ieskatiem mainīt šos noteikumus un izmaiņas stājas spēkā ar brīdi, kad tās ir publiskotas portālā.