Noslepkavotās studentes Elīnas mamma no Gaigala grib piedzīt miljonu
Novembrī Augstākajā tiesā atkal tiks skatīta nogalinātās studentes Elīnas Pupiņas lieta – šoreiz noslepkavotās meitenes vecāki no slepkavas Jāņa Gaigaļa morālajā kompensācijā pieprasīs miljonu eiro.
Sabiedrība
2016. gada 31. augusts, 07:27

Noslepkavotās studentes Elīnas mamma no Gaigala grib piedzīt miljonu

Jauns.lv

Tiesas prāvas pirms vairāk nekā četriem gadiem nogalinātās Elīnas Pupiņas lietā vēl nav beigušās. Brutāli nogalinātās radinieki no slepkavas Jāņa Gaigaļa pieprasīs morālo kompensāciju – miljonu eiro. Iespējams, ka pēc tiesas darbiem Latvijā lietu varētu skatīt arī Eiropas Cilvēktiesību tiesā Strasbūrā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

2011. gada 17. maijā Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes studente Elīna Pupiņa dzīvību zaudēja sava drauga 25 gadus vecā jurisprudences studenta Jāņa Gaigala mājās. Puisis viņu nežēlīgi nosita un aizbēga no nozieguma vietas. Brutālā slepkavība satrieca visu Latviju un ieguva plašu rezonansi. Tiesa Gaigalam piesprieda deviņu gadu un desmit mēnešu ilgu cietumsodu. Tomēr Elīnas vecāki visus šos gadus nepārtrauc apgalvot, ka lieta izmeklēta neobjektīvi un pavirši, ka viņu meita nogalināta tīši seksuālas vardarbības laikā, ka Gaigals saņēmis salīdzinoši maigu sodu.

Augstākā tiesa arī atcēla Gaigalam piespriesto nogalinātās radiniekiem izmaksājamo kompensāciju – 12 000 eiro. Tiesa šo spriedumu noraidīja, jo nebija ievērotas procesuālās formalitātes. Tagad Elīnas vacāki morālajā kompensācijā pieprasīs desmitiem reižu lielāku summu. Augstākā tiesa lietu paredzējusi izskatīt 15. novembrī. Pati slepkavības lieta pēc būtības netiks pārskatīta, jo tās iztiesāšana jau noslēgusies, neskatoties uz daudzkārtējiem Elīnas radinieku protestiem. 15. novembrī tiks spriests tikai par morālās kompensācijas apmēru.

„Mēs prasām miljonu eiro. Latvijas apstākļos tas varbūt ir daudz. Bet tas drīzāk ir kā sods, lai pārējie aizdomātos, ja viņi kādu nolemj noslepkavot. Lai šī summa potenciālos slepkavas atturētu no slepkavības,” Daugavpils laikrakstam „Naša Gazeta” teica Elīnas mamma Aija Pupiņa.

Viņa arī pieļāva iespēju, ka pēc visiem Latvijā notikušiem tiesas procesiem, „Pupiņas lietu” varētu skatīt arī Eiropas Cilvēktiesību tiesā Strasbūrā, jo Elīnas vecāki ir gatavi pārsūdzēt Latvijas tiesas spriedumu, kuru uzskata par nesamērīgi saudzējošu slepkavam.

Jānis Gaigals neatzīst vainu Elīnas Pupiņas tīšā slepkavībā

     

Kasjauns.lv/Foto: Rojs Maizītis, Facebook, ekrānuzņēmums no video, Ieva Lūka/LETA, Zilgma Kukle/LETA/Video: LTV „Panorāma”