Politologi skeptiski par valdības koalīcijas vienotu sarakstu Rīgas domes vēlēšanās
"Vienotības" piedāvājumu par kopīgu sarakstu Skudra nosauca par "zondāžas pasākumu".
Sabiedrība
2016. gada 31. augusts, 21:03

Politologi skeptiski par valdības koalīcijas vienotu sarakstu Rīgas domes vēlēšanās

Jauns.lv

Politologi skeptiski vērtē iespēju, ka valdības koalīcijas partijām izdosies vienoties par kopīgu sarakstu pašvaldību vēlēšanās Rīgā.

play icon
Klausīties ziņas
info about playing item

Politologs, sabiedrisko attiecību aģentūras "Mediju tilts" līdzīpašnieks Filips Rajevskis aģentūrai LETA sacīja, ka "Vienotības" paziņojums ar aicinājumu valdības koalīcijas partneriem startēt kopīgā sarakstā Rīgā ir vērtējams kā priekšvēlēšanu kampaņas sākums. Tāpat tas varētu liecināt par stipru līderu trūkumu, kas varētu kandidēt uz Rīgas mēra amatu, pieļauj eksperts.

Viņš arī uzskata, ka kopīga saraksta veidošana Rīgā būtu neizdevīga visiem trīs šiem politiskajiem spēkiem. Rajevskis arī piebilda, ka partneru atsaucību šai idejai mazina arī "Vienotības" zemie reitingi. "Ja "Vienotība" neveiksmīgi nostartēs pašvaldību vēlēšanās, tas būs "kapu zvans" šai partijai," pauda Rajevskis.

Vienlaikus viņš uzskata, ka pašreizējai Rīgas domes koalīcijai - "Saskaņas centram" un "Gods kalpot Rīgai" - varētu neizdoties iegūt absolūtu vairākumu Rīgas domē. Rajevskis savu nostāju argumentēja ar to, ka, ilgāku laiku esot pie varas, politiķi "aplīp" ar neizdarībām un dažādām neveiksmēm.

Pretējās domās ir Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes asociētais profesors Ojārs Skudra - pēc viņa domām, nav šaubu, ka pašreizējā koalīcija uzvarēs vēlēšanās Rīgas domē, tomēr opozīcijas "salikums" varētu mainīties. Viņaprāt, pašlaik gan ir pāragri prognozēt iespējamās izmaiņas.

"Vienotības" piedāvājumu par kopīgu sarakstu Skudra nosauca par "zondāžas pasākumu", jo visas partijas jau gatavojas pašvaldību vēlēšanām. Tomēr šis process tikai sākas, piebilst eksperts. Tā dēvētās "latviskās partijas", kas veido valdības koalīciju, pagaidām nevar vienoties par kopīgu sarakstu, kas var nozīmēt, ka šie politiskie spēki varētu negribēt, lai "Vienotība" pārvar 5% barjeru, pieļauj profesors.

Kā ziņots, partijas "Vienotība" valde lēmusi vērsties pie valdības koalīcijas partneriem - Zaļo un zemnieku savienības (ZZS) un nacionālās apvienības "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) - ar aicinājumu sadarboties un veidot kopīgu sarakstu 2017.gadā gaidāmajās pašvaldību vēlēšanās Rīgā.

Pagaidām pārējām koalīcijas partijām viedoklis attiecībā uz šo ierosinājumu nav vienprātīgs. ZZS pašvaldību vēlēšanās Rīgā startēs ar atsevišķu sarakstu, aģentūrai LETA apliecināja ZZS valdes priekšsēdētājs Armands Krauze. Viņš sacīja, ka politiskais spēks ir gatavs uzklausīt "Vienotības" pārstāvjus, taču politiķis domā, ka kopīga saraksta veidošana nebūs iespējama, jo ZZS jau ir pieņēmusi lēmumu veidot savu sarakstu.

Savukārt VL-TB/LNNK ir gatava sēsties pie sarunu galda un pārrunāt aicinājumu valdības koalīcijas partijām veidot kopīgu sarakstu pašvaldību vēlēšanās Rīgā, aģentūrai LETA sacīja VL-TB/LNNK līdzpriekšsēdētājs Gaidis Bērziņš. Politiķis sacīja, ka šis būtu ļoti pozitīvs solis, ja partijas spētu par to vienoties.

Atkarībā no sarunu rezultātiem ar valdības koalīcijas partneriem par kopīga saraksta veidošanu pašvaldību vēlēšanās Rīgā partija "Vienotība" izvērtēs iespēju runāt arī ar citiem politiskajiem spēkiem.

LETA/Foto: Edijs Pālens/LETA